Vlažna staništa pomažu nam u borbi s klimatskim promjenama

Želeći ukazati na iznimnu biološku i društvenu važnost vlažnih staništa te podršku održivim praksama za njihovo očuvanje, suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna održalo je svoju 5. sjednicu uz međunarodni dan njihove zaštite.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.02.2019


 Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih (vlažnih) staništa se u skladu s donošenjem Ramsarske konvencije obilježava svake godine na datum 02.02. Ove godine fokus je na korisnost tih staništa u borbi protiv klimatskih promjena, ali i utjecaj klimatskih promjena na vlažna staništa.  Ekstremni klimatski događaji, kao što su poplave i nagla zatopljenja, među najočitijim su učincima klimatskih promjena.

Vlažna staništa djeluju tako što kao spužve skupljaju i zadržavaju višak kišnice i smanjuju poplave, a u sušnim periodima zadržavaju vodu te time sprječavaju pojavu suše. Jedno od pet vrsta vlažnih staništa koje nam pomažu nositi se s ekstremnim promjenama su poplavne ravnice koje su značajne za naša područja. Poplavna područja uz rijeku Savu u Brodsko-posavskoj županiji dokaz su da prirodne, očuvane rijeke i njihove redovna plavljenja nisu nužno štetna. Od 15 područja europske ekološke mreže Natura 2000 u našoj županiji čak 10 je vezano uz prirodna poplavna područja. Tu gdje su ljudi naviknuti živjeti uz ritam prirode uz sve teškoće koje to donosi nalaze se retencije - mjesta koja primajući višak vode u poplavama smanjuju rizike i štete od poplava do kojih može doći nizvodno, posebice u gradovima.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije - Natura Slavonica i Brodsko ekološko društvo-BED pripremili su izvještaje o aktivnostima na Gajni i drugim zaštićenim područjima. Predstavljen je i novi projekt „Vlažna staništa za život“ koji financira zaklada Euronatur, a povezan je sa revitalizacijom vlažnih staništa na Gajni. U diskusiji je nekoliko članova iznijelo svoje probleme i postavilo pitanja nadležnim tijelima, te su dogovorene aktivnosti u sljedećem periodu. Gajna je jedno od rijetkih zaštićenih područja na kojem suradničko vijeće postoji, kao mjesto gdje razni sektori i zainteresirane organizacije, ustanove i pojedinci komuniciraju i time pozitivno utječu na upravljanje zaštićenim područjem.

U slučaju potrebe za više informacija možete se javiti na mail iris@bed.hr, mobitel 091 445 4212 (Iris Beneš). Možete se javiti i Javnoj ustanovi Natura Slavonica na email zastita.prirode@bpz.hr ili telefone 409-042 (ravnatelj) ili 409-043 (stručna služba). Za one koji žele istraživati, materijali i informacije se mogu naći na stranicama Ramsarske konvencije http://www.ramsar.org/.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“