Vlak mira

Dogodilo se na današnji dan 8. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.06.2019
Vlak mira
 632. umro je u arapskom gradu Medini islamski prorok Muhamed. Umro je u 64. godini života, u kući svoje supruge Aiše, nakon što je nekoliko dana bolovao od vrućice, glavobolje i slabosti.

1871. Osmog lipnja manifestom cara Franje Josipa, Brod je proglašen gradom. Brod je tada imao 3.398 stanovnika. 

1907. rodio se Alojz Bognar, sin urara Mihaela. Bognarevi su u Brod doselili iz Budimpešte. Nastavljajući obiteljsku tradiciju Alojz Bognar je radio 60 godina kao urar. U mladosti je bio aktivni sportaš, a kasnije zaslužni sportski radnik. Uvršten je u enciklopediju sporta Leksikografskog zavoda u Zagrebu. Umro je 4. srpnja 1981. godine. 

1912. Luka Jukić, mladić iz Bosanskog Svilaja, pucao je u bana Slavka Cuvaja u Mesničkoj ulici u Zagrebu i ubio njegova savjetnika Ivana Hrvojevića. Suđen je na smrt, pa pomilovan. Izmučen zatvorom umro je u Brodu 24. lipnja 1929. godine. Sahranjen je s velikim počastima na groblju u Bosanskom Brodu. 

1953. u prepunoj dvorani kina „Jadran“ održana je gotovo trosatna večernja predstava igrokaza „Snjeguljica i sedam patuljaka“ u pet činova, koje su uprizorili učenici vježbaonice Učiteljske škole, uz pomoć učitelja Ivanke Penjak, Duška Mrkića i Stjepana Benaka. Glavnu ulogu Snjeguljice imala je Manda Sigmund, zla kraljica bila je Anđelka Milić, vješticu je glumila Tea Kralj, princa Stribor Uzelac, šumara Drago Batagelj, paža Mirko Sečić. Kulise je oslikao Vasilj Antipov. 

1956. U Argentini osnovan je Hrvatski oslobodilački pokret.

1960. Ribarska zadruga u Slavonskom Brodu traži odobrenje za rad gostionice Smuđ ili poznatije Otok sreće. Dobili su dozvolu i počeli raditi na današnji dan. Bila je to drvena baraka na bivšem Sajmištu – dječje igralište (danas restoran Brođanka), u kojoj je gostionica otvorena. Imala je tri prostorije, salu dugu sedam i pol metara sa tridesetak stolova, šank i kuhinju.

1986. na austrijskim predsjedničkim izborima pobijedio je Kurt Waldheim, koji je prije toga obavljao visoku funkciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (nakon U Thanta iz Burme, a prije Javiera Péreza de Cuéllara iz Perua).

1993. U ranim jutarnjim satima počeo je masovni napad Armije BiH iz više pravaca na istočni i sjeveroistočni dio općine Travnik. Napad je usmjeren na ona mjesta koja su bila naseljena Hrvatima. Tog dana ubijeno je 112 Hrvata (56 civila i 56 vojnika HVO-a). Samo od 4. do 8. lipnja 1993. godine sa svojih ognjišta u Travniku je pred napadima Armije BiH protjerano oko 18 tisuća Hrvata.

1993. Djelatnici ĐĐ Montaže ponovo na iranskom tržištu. Ugovoren je posao vrijedan 5 milijuna dolara. Riječ je o modernizaciji čeličane Esfahan koja bi u tri dijela trebala biti obavljena u devet mjeseci. Tako je već 15. lipnja u Iran krenula grupa od dvadesetak montažera ĐĐ Montaže iz Slavonskog Broda.

1997. Vlakom mira Hrvatska se simbolično ponovno vratila u Vukovar, u hrvatsko Podunavlje, na svoje istočne granice. Vlak je krenuo iz Zagreba i brojao je 21 vagon –koliko Hrvatska ima županija.

2014. Na poligonu Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu predstavljen solarni automobil koji su izradili učenici i njihovi mentori te su ambiciozno najavili nastup na utrci solarnih automobila u Sisku.

Rođeni: njemački skladatelj, Robert Schumann (1810.), Vera Nikolić Podrinska, hrvatska slikarica (1886.), hrvatski premijer i političar, Ivo Sanader (1953.), Alka Vuica, hrvatska pjevačica (1961.), glumica, Lucija Šerbedžija (1973.), Kim Clijsters, belgijska tenisačica (1983.), ruska tenisačica, Nadja Petrova (1983.), Matea Ferk, hrvatska skijašica (1987.). 

Umrli: Muhamed, utemeljitelj Islama (632.), Tadija Smičiklas, hrvatski povjesničar i političar (1914.), Branko Pleša, glumac (2001.), Šaban Bajramović, romski pjevač (2008.).

Zadnje vijesti

Sudjelujte u virtualnoj utrci 'Marijinih obroka' i učlinite dobro djelo

30 svečanih plotuna i Velika smjena straže povodom Dana državnosti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić