Vlada najavila ublažavanje mjera u tri faze, prva već od ponedjeljka

Vlada je usvojila plan za ublažavanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.04.2020
Vlada najavila ublažavanje mjera u tri faze, prva već od ponedjeljka
 Nakon što su dobili mišljenje epidemiologa, u Banskim dvorima su pripremili plan o načinu i dinamici popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije Covida-19 - ponajprije za gospodarstvo, ali i sva druga područja života, donosi HRT.

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku današnje sjednice Vlade, najavljujući prvu točku - Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kako pola svjetskog stanovništva živi u uvjetima ograničenog kretanja. Naveo je crne brojeve zaraženih i preminulih, istaknuvši da je Europa najpogođenija.

- Na sreću, situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u nekim drugim zemljama. Naprotiv, možemo reći da je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom. Ni osam tjedana od početka epidemije u Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih, a unatoč manjim oscilacijama trend je u opadanju već zadnja dva tjedna", rekao je Plenković, dodajući da smo u tome uspjeli zajedno - zahvaljujućim pravodobnim mjerama, ali prije svega odgovornom ponašanju građana.

To omogućuje postupno pokretanje aktivnosti, ali ne možemo se odmah vratiti na staro, dodao je, jer bi tada sve dosad postignuto moglo biti izgubljeno.

"Ovaj virus zahtijeva budnost i oprez svih nas", poručio je Plenković.

Plenković je objasnio da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze. Prva kreće u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim u trgovačkim centrima, s iznimkom onih koji tamo već rade. Omogućit će se i rad subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje fizičke udaljenosti, poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija...

"Izrazito važna odluka: Uvode se javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja", rekao je Plenković.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U nadi da će prva faza biti uspješna i uz pridržavanje mjera slijedi druga faza od 4. svibnja, u kojoj se omogućuje rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o njima koji su ugroženi ili bolesni od Covida-19. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Radit će i poslovni subjekti uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih mjera, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera...

Treća faza previđena je za 11. svibnja, od kada će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbama te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

"Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica", rekao je Plenković.

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja. Donijeli su i odluku da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

Plenković je izrazio nadu da ćemo doći u fazu da dođemo do otvaranja granica što se posebno odnosi na turistički sektor. 

Naglasio je i kako sve tri faze pretpostavljaju primjernu i pridržavanje horizontalnih mjera koje će također prihvatiti u okviru zaključka.

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu