Vlada mora spriječiti dužničko ropstvo 300.000 građana

Odluka Vlade RH o jednogodišnjem fiksiranju tečaja švicarskog franka na 6.39 kuna za građane koji su podignuli kredite u toj valuti nije i ne smije ostati nedorađena, u protivnom će u dužničko ropstvo banaka pasti 300.000 hrvatskih građana.

Autor: Ivan Čalić / BrodPortal | Datum objave: 26.01.2015


 To je ključna poruka današnje konferencije za novinare slavonsskobrodskog saborskog zastupnika HDSSB-a Bore Grubišića. Istaknuo je da je ta Vladina mjera nepotpuna i zapravo vatrogasna i svojevrstan stand by potez do konačnog rješavanja problema sa švicarskim frankom i devizne klauzule u vezi potrošačkog kreditiranja uopće.

-Porast tečaja švicarskog franka za skoro 30 posto zapravo je povećalo glavnice kredita građana, a Vladina se mjera zapravo se odnosi samo na otplatne iznose anuiteta ali ne i glavnice kredita, ako bi tako ostalo građanin dok je živ i njegova rodbina kredit neće otplatiti nego će pasti u trajno dužničko ropstvo banaka. Koliko je taj problem hitan za rješavanje govori podatak da je kredite u švicarcima dignulo oko 60.000 hrvatskih građana, tu je još toliko i jamaca, pa još toliko sudužnika, pa višestruko veći broj članova njihovih obitelji i onda se dolazi do brojke od kojih se diže kosa na glavi koliko bi ljudi palo u dužiničko ropstvo. Dakako, HNB je u toj priči blago rečeno posve zakazala, dopustivši bankama deviznu klauzulu iako se plaćanje u našoj državi pa i vraćanje kredita obračunava u kunama. To je prijevara, zašto primjerice Vlada koja se toliko zadužuje nikada nije dignula nijedan kredit u švicarskim francima. Osim toga, ova odluka Vlade o fiksiranju tečaja franka na 6.39 kuna ne odnosi se na obrtnike i OPG-ove, koji će samo na taj način nastaviti propadati i nestajati. Tražimo stoga o Vlade RH da ova mjera koju su donijeli ne traje godinu dana nego samo tri mjeseca, a do tada riješi problem švicarca i devizne klauzule za sve valute i za sve kategorije građana koji su se kreditno zadužili ili se planiraju zadužiti-naglasio je Boro Grubišić.

Zadnje vijesti

Briga i pažnja policijskih službenika iznimno pridonosi sigurnosti učenika

U studenom se održava 25. Katarinski sajam, otvorene prijave za izlagače

Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška