Vlada dala jamstvo za 300 milijuna kuna kredita Đuri Đakoviću

Vlada je na 202. sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi u iznosu od 300 milijuna kuna.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.01.2020
Vlada dala jamstvo za 300 milijuna kuna kredita Đuri Đakoviću
 Premijer Andrej Plenković poručio je da je riječ o potpori od 300 milijuna kuna za Đuro Đaković grupu jer bi posrtanje te tvrtke imalo negativan utjecaj na Brodsko-posavsku županiju budući da Đuro Đaković ima četiri ovisna društva i zapošljava oko 850 radnika.

"Ovaj potez je najavljen Europskoj komisiji. Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze', objasnio je. Premijer je uvodno uputio da se odluka odnosi na davanje jamstva HBOR-a za kredit za sanaciju Đure Đakovića.

"Ovom odlukom dajemo šansu Đuri Đakoviću i nastojat ćemo da se ona adekvatno provede u danima i tjednima koji su pred nama", rekao je Plenković.

Na tu točku dnevnog reda sjednice Vlade se osvrnuo i ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna iskoristit će se za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih pregovora te plaćanje obveza prema financijskim institucijama. Drugi dio potpore od 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju, plaćanje dobavljačima te plaćanje garancija te zaprimljenih avansa", kazao je Horvat.

Horvat je dodao kako je Đuro Đaković izgubio stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje.Zbog toga je Đuro Đaković podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visni od 300 milijuna kuna.

"Odluka o izdavanju državnog jamstva u iznosu do 300 milijuna kuna predstavlja potporu za sanaciju u skladu s pravilima o državnim potporama i Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama", rekao je Horvat.

Sredstva osigurana državnim jamstvom, kako je rekao, koristit će se u vremenskom razdoblju do šest mjeseci od prvog korištenja svakog pojedinog kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira za likvidnost ali ne dulje od 31. prosinca 2020.

Ako potpora za sanaciju ne bude vraćena nakon isteka roka korištenja od šest mjeseci, može se uključiti kao dio ukupnih troškova cjelokupnog postupka restrukturiranja, a sve u skladu s pravilima o državnim potporama i Smjernicama EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Kreditna sredstva tako bi uskoro trebala biti na računima Đuro Đaković Grupe budući da se na papirologiji oko kreditiranja već radi, istaknuo je to u ponedjeljak Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe za Dnevnik SBTV te dodao da se samo čeka odluka Vlade o državnom jamstvu. 

"Banka koja je već s nama u pregovorima je spremna, odradila je 99 posto papirologije i posla koji trebaju s nama i samo čekaju ta jamstva da bi se krenulo s prvim iznosom novca s kojim bi Vlada išla prema nama", rekao je Kekez početkom tjedna.

Odluku od davanju državnog jamstva možete pogledati i u snimci 202. sjednice Vlade Republike Hrvatske.

Zadnje vijesti

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Šest novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, pod samoizolacijom 478 osoba

Savom kod Broda plivalo krdo slonova

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja