Vjernici slave blagdan Velike Gospe: Blažena Djevica Marija Bogorodica na nebo je uznesena dušom i tijelom!

Svetkovina je Velike Gospe - Uznesenja Blažene Djevice Marije, majke Isusove, na nebo. Posebnom milošću svemogućega Boga, Marija nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuto na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas. To je otajstvo kojega slave vjernici kršćani dijem svijeta, upravo danas, 15. kolovoza. Najveća je to marijanska svetkovina u liturgijskoj godini i državni blagdan.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 15.08.2020
Vjernici slave blagdan Velike Gospe: Blažena Djevica Marija Bogorodica na nebo je uznesena dušom i tijelom!


Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!". Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.
 
Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. U Hrvatskoj najveći broj vjernika hodočasti u marijanska svetišta, nacionalno Mariju Bistricu, potom na Trsat, u Sinj, Aljmaš, Međugorje, ali i brojne druge župe i prošteništa posvećene Blaženoj Djevici Mariji.  Ove godine hodočašća će biti drugačija nego ikad, zbog aktualne pandemije koronavirusa.

"Ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, COVID-19, koji nam prijeti" napisao je vjernicima gvardijan sinjskog samostana fra Ante Čovo

Mise u svetištima na Veliku Gospu održavaju se na otvorenom svakih sat ili dva, ali bez procesija s pukom, uz ispovijedi na otvorenom i u dezinficiranim ispovjedaonicama,
 
 
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Prevaren prilikom prodaje ruksaka

Konzumirali alkohol unutar čekaonice na željezničkom kolodvoru

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Pogled iza kamere na snimanju spota Mateja Matijevića za srpske zvijezde u Beogradu

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske