Vjernici proslavljaju svetkovinu Tijelova, jednu od najvećih misterija kršćanske vjere

Vjernici diljem svijeta danas slave svektovinu Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. To je jedno od najvećih otajstava vjere kršćana, ali i državni praznik i neradni dan u većini zemalja Europe. Obilježavaju ga slavlja sakramenta svete euharistije, tradicionalne tijelovske procesije i klanjanja pred Presvetim Tijelom Kristovim. Posebno svečano bilo je u župi svetog Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.06.2020


Utjelovljeni Bog, u osobi Isusa iz Nazareta, koji je ustanovio Euharistiju i darovao nam svoje Tijelo i Krv kao hranu za vječni život – središnje je otajstvo svetkovine Tijelova. Tijelovo ili Brašančevo je upravo to slavlje presvetog sakramenta Euharistije i temeljne istine: da je Isus pravi čovjek i pravi Bog. Ali i slavlje zajedništva i jedinstva na koje nas Krist poziva. Stoga je i danas Tijelovo u proslavljen o u zajedništvu vjernika na svetim misama i uz tradicionalne tijelovske procesije. Svečano je bilo i u župi sv. Marka u Slobodnici.

A u blagdanskoj homiliji s oltara – naglasak na snazi svete euharistije, koju je Isus ustanovio. Živo pristnog Krista među nama simbolizira tijelovska procesija  koja je nastavak Euharistije u životu kršćanina u svijetu u kojemu smo svjedoci sve prisutnije ravnodušnosti prema toj najvećoj tajni ljudskog postojanja. Zato je svetkovina Tijelova veliki ispti savjesti za sve nas ali i poticaj na odluku da počnemo živjeti euharistijski. No, to nećemo moći ako ne otkrijemo važnost klanjanja pred Presvetim", istaknuo je vlč. Pero Stanić, župnik župe sv. Marka u Slobodnici.

Euharistijsko slavlje svetkovine Toielova u župnoj crkvi sv. Marka u Slobodnici pjevanjem su obogatili članice i čalnoivi župnoga zbora pod ravnanjem orguljašice prof. Marije Lopac
 

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu uskoro gradnja još dvije zgrade i deset stanova za mlade obitelji

Petero ozlijeđenih, jedan teško, u prometnoj nesreći kod Slobodnice

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

VIJESTI

POPTISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA

U Slavonskom Brodu uskoro gradnja još dvije zgrade i deset stanova za mlade obitelji

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina