Vjernici diljem svijeta ovoga tjedna ujedinjeni su u molitvi za jedinstvo kršćana

Vjernici diljem svijeta u molitvi za jedinstvo svih kršćana, poruke ekumenizma moraju postati i konkretna djela!

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.01.2020
 Vjernici diljem svijeta ovoga tjedna ujedinjeni su u molitvi za jedinstvo kršćana. U zajedništvu mole katolici zapadnoga i istočnog obreda, pravoslavci i reformirani kršćani. Pa tako i u  Hrvatskoj. Poruke i pozivi na zajedništvo i ove godine dolaze s oltara, uz apel da poruke ekumenizma moraju postati i konretna djela.

U suvremenom svijetu svjedočimo razjedinjenosti kršćana iz različitih Crkvi i tradicija, a  nepovjerenje i sumnje opterećuju međusobne odnose. No, kršćansko poslanje u tom svijetu poziva nas na dijalog, praštanje i pomirenje, zajednički dogovor, uzajamno prihvaćanje i zajednički nastup u navještanju evanđelja – glavna je poruka je s ovogodišnjih ekumenskih susreta.

Upravo s riječi i poruka treba priječi na djela, ističe o. Aleksandar Hmilj, župnik grkokatoličke župe Uzvišenja sv. Križa, Slavonski Brod i zajendičku molitvu  vidi kao prvi, važan korak na putu zajedništva.

Iako postoje teološke i doktrinarne razlike među kršćanskim crkvama, kršćani ipak mogu posvjedočiti zajedničku vjeru u Isusa Krista.

Pater Aleksandar ističe, prostora za napredak uvijek ima, pred izazovima suvreme globalizacije i uniformiranosti,a jedinstvo koje nam je potrebno počiva na temeljima mira.

Iako grkokatolička župa u Slavonskom Brodu broji tek oko 150 vjerničkih obitelji, njihova je naslijeđena vjernička baština iznimno bogata. U brodskom su kraju pristuni već više od 120 godina,  a ovih dana započeli su i gradnju novog crkvenog prostora.

Temelji za budući župni stan i vjeornaučnu dvoranu već su izgrađeni, a do sredine 2021. očekuje se završetak svih radova i useljenje u nove liturgijske prostore brodske grkokatoličke župe Uzvišenja svetog Križa.

Više u prilogu SBTV-a!

Zadnje vijesti

Epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije za sada pod apsolutnim nadzorom

Juniorima KK "Slavonski Brod 1946" pripao gradski derbi

Održana “Plava rapsodija” večer poezije, sudjelovao i policajac pjesnik Zrinko Kapetanić

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama