Višestranačje u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 11. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.01.2017
Višestranačje u Hrvatskoj


 Nakon što je 1842. godine Ilirska stranka pobijedila na izborima u Zagrebu, počeli su je mađaroni ocrnjivati na austrijskom dvoru. Optuživali su ilirce da su „rusofili“ i „veleizdajnici“. Ban grof Haller predložio je dvoru zabranjivanje ilirskog imena kao najprikladnije sredstvo da se umire hrvatske prilike. Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške Monarhije. Hrvatski intelektualci borili su se za očuvanje hrvatskog identiteta, a svoju su borbu usmjerili na očuvanje hrvatskog jezika. Najveći doprinos dao je Ljudevit Gaj svojom Kratkom osnovom horvatsko-slavenskog pravopisanja. Austro-ugarski vladar je na današnji dan 1843. godine izdao naredbu kojom se zabranjuje ilirsko ime (ilirizam, Ilirija, ilirski jezik) i ilirski simboli (grb s polumjesecom i zvijezdom, koji se i danas nalazi u kruni hrvatskog grba). Zanimljivo je da pri tome nije zabranjeno razvijanje narodnog jezika ni obrana hrvatskih prava. Nakon zabrane, Gajeve Ilirske novine promijenile su ime u Narodne novine, a Ilirske stranka se morala preimenovati u Narodnu stranku. Bio je to veliki udarac književnoj strani Ilirskog pokreta, naročito Ljudevitu Gaju, koji se nikada nije do kraja oporavio. 1843. godine, u vrijeme najvećeg uspona Preporoda, car i kralj Ferdinand I. zabranio je svaku uporabu ilirskog imena, posebice u novinama i javnim spisima, a 1849. uveo je oktroirani ustav.

1850. godine rodio se hrvatski književnik Eugen Kumičić, pisac poznatih djela: „Gospođa Sabina“, „Jelkin bosiljak“, „Začuđeni svatovi“ i drugih. Kada je 21. rujna 1893. godine, naglom smrću od kapi, u 54. godini života, umro brodski saborski zastupnik Kosta Radosavljević, na naknadnim izborima za novog brodskog zastupnika izabran je kandidat Starčevićeve Hrvatske stranke prava, književnik i hrvatski domoljub Eugen Kumičić, čije je političko geslo bilo: „Sve za obraz – obraz ni za što“. Brodski zastupnik u Hrvatskom saboru Eugen Kumičić ogorčeno se borio protiv mađarske dominacije.

1875. godine umro je jedan od najznačajnijih hrvatskih izumitelja. Ime mu je bilo Ivan Lupis, a izumio je preteču torpeda – nezamjenjivog oružja u pomorskom ratovanju.

1898. godine izborni Brodski kotar su činila mjesta Bebrina, Brodski Drenovac, Kaniža, Kobaš, Oriovac, Sibinj, Nova Kapela, Komarica i grad Brod na Savi. Kotar je obuhvaćao oko 20.000 stanovnika od kojih je bilo 673 izbornika.

1911. godine rodio se u Bosanskom Brodu Zvonimir Kopač, poznat hrvatski patolog i profesor patološke anatomije na zagrebačkom sveučilištu. Umro je 27. listopada 1965. godine u Rijeci.

1923. godine predano je štrajkašima Tvornice strojeva, vagona i mostova 800 tisuća kruna prikupljenih radničkom solidarnošću cijele Hrvatske.

1934. godine kralj Aleksandar i kraljica Marija zaustavili su se na brodskom željezničkom kolodvoru na povratku iz Zagreba. Pozdravilo ih je tadašnje Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Henrikom Duffekom i senatorom Kovačevićem.

1942. godine u Novoj Gradiški mjesno Hrvatsko pjevačko društvo Graničar održalo je redovitu godišnju skupštinu.

1953. godine u objavljenom izvješću o stanju zdravlja u brodskoj općini stoji kako je u 1952. godini evidentirano 633 oboljela od sifilisa.

1953. godine rodio se u Gundincima Josip Užarević, književni teoretičar. Diplomirao je 1976. godine, a doktorirao 1988. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je profesor ruske književnosti od 1978. godine. Glavni je urednik časopisa Književna smotra i njezinih izdanja (1989.). Objavio je (s Irenom Lukšić) Zbornik „Ruska književnost u hrvatskim književnim časopisima I.-II.“, „Deskriptivna bibliografija“, „Vizualnost“ (s Aleksandrom Flakerom), „Književnost, jezik, paradoks“, „Kompozicija lirske pjesme“, „Između tropa i priče“. Osim toga uredio je nekoliko knjiga, a u dvadesetak ispisao poglavlja. Autor je brojnih znanstvenih radova i stručnih tekstova objavljenih u desetak časopisa.

U ranu zoru na današnji dan 1972. godine uhićeno je deset sudionika Hrvatskog proljeća. Uhićeni su poimence: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Vlado Gotovac, Vlatko Pavletić, Jozo Ivičević-Bakulić, Ante Glibota, Zvonimir Komarica i Ante Bačić. Bila je to posljedica Titove odluke o ugušenju pokreta, koja je donesena još prethodne godine i zbog koje je veći dio hrvatskog republičkog vodstva već bio uklonjen s položaja. U stanovima uhićenih provedena je premetačina koja je trajala satima, no u kojoj nisu pronađeni dokumenti o zavjeri protiv države. Uhićenici su dovedeni pred sudove, pod optužbama za nacionalizam, kontrarevolucionarstvo i separatizam. Slijedećih dana uhićeni su i drugi pojedinci, a mnogi su ostali bez posla. Veliki broj sudionika Hrvatskog proljeća napustio je zemlju i otišao u emigraciju.

1990. ozakonjeno je višestranačje u Hrvatskoj.

1992. gađan je franjevački samostan na Visovcu.

1995. godine u Brodu je u 82. godini života umro poznati brodski profesor francuskog i latinskog jezika Vasilije Vaso Obranović.

Ostali događaji:

 • 1569. prva zabilježena lutrija u Engleskoj.
 • Najveća erupcija Etne u zadnjih 1000 godina dogodila se na današnji dan 1669. godine kada je izbačeno otprilike 830,000,000 m³ lave.
 • 1922. inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.
 • 1942. godine proglašena je nova jugoslavenska izbjeglička vlada u Londonu, u kojoj je funkciju ministra dobio poznati četnički vođa Draža Mihailović.
 • 1943. Mafija je ubila talijanskog anarhista Carla Trescu.
 • Enver Hoxha 1946. godine proglasio je Narodnu republiku Albaniju sa sobom kao diktatorom na čelu.
 • 1958. godine otvoren je Whisky a Go-Go - prvi disco klub u Americi.
 • 1964. glavni kirurg Sjedinjenih Američkih Država izdao je izvješće u kojem stoji da je smrtnost pušaća veća od one nepušaća, da imaju veći rizik od dobivanja raka pluća i da pušenje kod trudnica šteti novorođenčadi.
 • 1972. uvedeno je ime Bangladeš za nekadašnji Istočni Pakistan.
 • 2002. prvi zarobljenici u američkom logoru X-Ray kod baze Guantanamo na Kubi.
 • 2003. pomilovano je 167 osuđenika na smrt u američkoj saveznoj državi Illinois.
 • 2007. godine JK Rowling završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti.
Rođeni na današnji dan su: Teodozije I. Veliki, rimski car (347.), Džono Rastić hrvatski pjesnik koji se smatra najizraženijim i najpotpunijim horacijevcem u hrvatskoj književnosti, a svakako je njezin najznačajniji satiričar (1755.), Albert Hofmann, švicarski kemičar (1906.), nizozemska humanitarka Miep Gies (1909.), Mato Ergović, hrvatski glumac (1927.), američka glumica Sela Ward (1956.), Mia Begović, hrvatska glumica (1963.), njemački nogometaš Jens Nowotny (1974.).
 
Umrli na današnji dan su: papa sv. Miltijad (314.), sv. Paulin od Akvileje (802.), car Konstantin IX. Monomah (1055.), Domenico Ghirlandaio (1494.), kardinal Pietro Bembo (1547.), Ivan Lučić (1679.), vladika Danilo I. (1735.), Sir Hans Sloane (1753.), admiral François Joseph Paul de Grasse (1788.), gruzijski kralj Erekle II. (1798.), Domenico Cimarosa (1801.), Francis Scott Key (1843.), Theodor Schwann (1882.), barun Georges-Eugène Haussmann (1891.), Carl Jacobsen (1914.), kralj Konstantin od Grčke (1923.), Thomas Hardy (1928.), grof Galeazzo Ciano (1944.), Jean de Lattre de Tassigny (1952.), Helmut Poppendick (1994.), general Theodor Wisch (1995.), Edmund Hillary (2008.), Miep Gies (2010.), Nguyen Khanh (2013.), James Charles Macnab (2013.), Tom Parry Jones (2013.).
 
Citat dana. „Ljubav je najbolja zaštitnica u braku, a uzajamno je poštovanje najpouzdaniji prijatelj.“ ~ Paolo Mantegazza
Zadnje vijesti

VIDEO Anketa županijskog Zavoda za javno zdravstvo pokazala loše znanje mladih o marihuani

Dio vjerovnika dužan je otpisati do 10 tisuća kuna duga građanima

Veliki uspjek Novakovića: Ostvario plasman u dinale Mediteranskih igara!

NAJČITANIJE DANAS

U Tvrđavi Brod

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“