'Vidit će se na svetog Iliju, koja cura ima đuvegiju...'

VELIKA KOPANICA - Da nove generacije i dalje ustrajno čuvaju od zaborava drevne običaje svojih predaka, uvjerili smo se u Velikoj Kopanici. Tamošnje Kulturno umjetničko društvo 'Ivan Filipović' s tradicijom dužom od 115 godina i s više od 70 članova još na životu održava jedinstveni predsvadbeni običaj svekrvina darivanja buduće snahe slavonskim licitarskim srcem i medenjacima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 26.07.2021
'Vidit će se na svetog Iliju, koja cura ima đuvegiju...'


"Evo, snajko moja, dobro mi došla u kuću i sinu mome bila dobra žena. Darivam ti ovo veliko licitarsko srce i medenjake i dajem vam svoj blagoslov" - "Hvala, majko, Vaš blagoslov sam i željela i jako ste me iznenadili"!  - takav je otprilike dijalog između svekrve i njezine buduće snahe. Veliko licitarsko srce i ostale medenjake u oblicima  lutke, konjića, razna oblizala i slatko umotala bi svekrva u svilenu maramu i darovala odabranici svoga sina ženika dajući im tako svoj majčinski blagoslov i navještavajući svadbu na jesen.

Održavalo se to o blagdanu svetoga Ilije proroka, poslije mise i velikoga kola u parku u Velikoj Kopanici. A da se taj običaj ne zaboravi, iz godine u godinu o blagdanu svoga zaštitnika, kopanički KUD 'Ivan filipović' okuplja u parku mjesta veselu šokadiju na folklornoj smotri znakovitog naziva 'Vidit će se na svetog Iliju koja cura ima đuvegiju...' Sam običaj prati i smotra folklora, uz domaćine, i gostujuće KUD-ove. I ove godine došli su iz svih krajeva Slavonije: iz Okučana, Sibinja, Jakšića, Strizivojne, Vrpolja, Gundinaca , Beravaca, Josipovca Punitovačkog, a program su otvorili otvorili najmlađi: dječja folklorna skupina domaćeg KUD-a.

U spletu pjesama, folklornih plesova i raskoši narodnih nošnji uživali su brojni posjetitelji, a uvijek gostoljubivi domaćini pripremili su u parku i brojne zabavne sadržaje za djecu i bogatu gastronomsku ponudu. Ova je manifestacija kruna svih programa proslave Dana Općine Velika Kopanica, čiji načelnik Ivan Meteš, i sam dugogodišnji član KUD-a i zaljubljenik u tradiciju i običaje, svesredno potpomaže sve smotre i rad svih KUD-ova na području cijele općine. 
 
 
Domaćini već sada pozivaju na 22. smotru slijedeće godine koja će, najavljuju, biti još bolja i veselija. U nadi da će i, nažalost još rijetki ali vrijedni, licitari uspjeti prodati svekrvama sva licitarska srca i medenjake, pa da će i svatova biti još više...

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška