VIDEO: Đuro Đaković više nije 'strateška' kompanija; što o tome kažu članovi nove Uprave, a što sindikati i branitelji

Od 1. siječnja novi su ljudi na čelu Đuro Đaković Grupe. A koja više nije na popisu kompanija od nacionalnog strateškog interesa. Tu odluku Vlade, ali i što će to u budućnosti značiti za Đuru prokomenitrali su danas član Uprave Slaven Posavac, kao i predstavnici sindikata i braniteljske udruge.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 09.01.2018


 Odluka Vlade kojom se s popisa kompanija od strateškog državnog interesa skida slavonskobrodski Đuro Đaković, nove članove Uprave Grupe nije razočarala, jer, kako su istaknuli, ne mogu procjeniti negativne efekte takve odluke na buduće poslovanje.

"Nismo razočarani jer ne mogu u ovom trenutku procijeniti negativne efekte koje bi takva odluka Vlade mogla imati na poslovanje Đure Đaković Grupe. Država je i dalje vlasnik 38 posto dionica Grupacije i tako će za sada i ostati. Za sada se neće ići ni u nastavak dokapitalizacije Grupe, a o Crnom Čeliku kao strateškom partneru više se i ne razmišlja", rekao je Slaven Posavac, član Uprave ĐĐ Grupe. 

Sidnikalci i predstavnici Đurinih branitelja razočarani su odlukom Vlade. "Mi nismo državu nikada konzumirali, država je vječno konuzmirala nas. Mi smo održavali hladne pogone i imali velike troškove, podnosili minuse, niske plaće i sve skupa da bi se država na kraju svega toga odrekla. Očigledno i Uprava i država imaju neki drugi cilj. Mislim da oni ipak očekuju kapital od Crnog Čelika i ja mislim da su sve ove odluke donesene u tome smjeru. Mislim da je i ova odluka Vlade takva da sutra, kad Crni Čelik uđe i preuzme vlasništvo nad Đuro Đaković Grupe, da se ne bi postavilo pitanje: 'A zašto smo prodali tvrtku od posebnog interesa?' Mi nikada nismo ni bili, nismo ni danas, a nećemo ni biti od posebnog interesa" istaknuo je Ivan Barić iz Udruge branitelja Specijalnih vozila čiji su članovi razočarani ovakvih odnosom države.

Ova informacija o skidanju Đure s liste strateških firmi među radnicima jhe loše primljena i svi se pitaju što će to sada značiti. Sada više ni Specijalna vozila ni cijeli Đuro Đaković više nisu interesantni državi te više nismo od strateškog interesa. Prije su nam smanjili cijenu posla za borbenu stanicu, a sada nam prigovaraju kako smo skupi", rekao je Željko Gavran, zamjenik regionalnog povjerenika Sidnikata metalaca Hrvatske i sindikalni povjerenik Specijalnih vozila. 
 
A, Slaven Posavac predstavio je i  dva strateška cilja za 2018. godinu. Prvo je rješavanje problema tvrtke Industrijska rješenja kao jedinog od pet poduzeća koje negativno posluje i ima gubitak od 17 milijuna kuna. Namjera je stoga, kaže Posavac, u dogovoru sa socijalnim partnerima iznijeti konkretan plan za Industrijska rješenja. A drugi posao je promjena strukture pasive odnosno izvora financiranja. Dobra je vijest da je ostvareno 60 posto izvoza u prvih 9 mjeseci 2017, i to najviše u Njemačku i Francusku.

Za drugu polovicu siječnja najavljeno je i predstavljanje nove Uprave.  Njihova imena su već poznata: dosadašnji član Marko Bogdanović novi je predsjednik, a dosadašnji direktor sektora financija Slaven Posavac, novi je član Uprave.

 

 

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu