VIDEO Sirijci postali građani Slavonskog Broda

Nakon Zadra, prvog grada koji je primio skupinu od 40 izbjeglica, 3 sirijske obitelji potražit će novi život i u Slavonskom Brodu. Izbjeglice su isprva boravile u prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini, gdje su prošli kulturnu orijentaciju, učenje hrvatskog jezika i učenje svih aspekata društva.

Autor: Olja Terzić | Datum objave: 17.04.2018


Obitelj Jabo iz Alepa, nekoć najgušće naseljenog grada u Siriji, a sada sravnjenog sa zemljom uz nemjerljive ljudske žrtve, dio je Vladinog pilot projekta integracije 150 izbjeglica u hrvatsko društvo, a kojemu se, nakon Zadra, sada priključio i Slavonski Brod.

"Iz Sirije smo otišli zbog rata, cijele situacije... U Turskoj smo proveli pet godina, gdje nam je život bio dosta težak. Bolestan muž i djeca bez osigurane budućnosti", kaže Hamide Mustafa, azilantica iz Sirije koja se sa suprugom i dvojicom sinova nada boljem životu u Slavonskom Brodu. 

Nakon mučnih putovanja, straha i neizvjesnosti 16 Sirijaca, odnosno tri obitelji s ukupno 11ero djece tako je napokon stiglo na sigurno mjesto. I treba naglasiti da nisu nelegalno ušli, već su azil tražili u Turskoj, da mogu doći u Hrvatsku.

Više u prilogu SBTV-a. 

 

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet