VIDEO Sirijci postali građani Slavonskog Broda

Nakon Zadra, prvog grada koji je primio skupinu od 40 izbjeglica, 3 sirijske obitelji potražit će novi život i u Slavonskom Brodu. Izbjeglice su isprva boravile u prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini, gdje su prošli kulturnu orijentaciju, učenje hrvatskog jezika i učenje svih aspekata društva.

Autor: Olja Terzić | Datum objave: 17.04.2018


Obitelj Jabo iz Alepa, nekoć najgušće naseljenog grada u Siriji, a sada sravnjenog sa zemljom uz nemjerljive ljudske žrtve, dio je Vladinog pilot projekta integracije 150 izbjeglica u hrvatsko društvo, a kojemu se, nakon Zadra, sada priključio i Slavonski Brod.

"Iz Sirije smo otišli zbog rata, cijele situacije... U Turskoj smo proveli pet godina, gdje nam je život bio dosta težak. Bolestan muž i djeca bez osigurane budućnosti", kaže Hamide Mustafa, azilantica iz Sirije koja se sa suprugom i dvojicom sinova nada boljem životu u Slavonskom Brodu. 

Nakon mučnih putovanja, straha i neizvjesnosti 16 Sirijaca, odnosno tri obitelji s ukupno 11ero djece tako je napokon stiglo na sigurno mjesto. I treba naglasiti da nisu nelegalno ušli, već su azil tražili u Turskoj, da mogu doći u Hrvatsku.

Više u prilogu SBTV-a. 

 
Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena