VIDEO Preplaćeni računi za prvih 6 mjeseci 2015. godine

Slavonskobrodski Vodovod našao se u središtu skandala i to prema propustu kakav se rijetko događa. Naime nakon što su zakonski morali sniziti cijenu naknade koja se odnosi na zaštitu voda propustili su to učiniti. I to na računima za prvih 6 mjeseci 2015. godine.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 07.03.2017
Koje sve stavke sadrže mjesečni računi, rijetko tko od građana to i provjerava...

"Prije smo znali izračunati, i struju i vodu. Sad se to više ništa ne zna. Nego kad dobiješ uplatnicu moraše je platiti i to vam je to", kaže jedna Brođanka.

No čak 6 mjeseci plaćali smo više. I to račune za vodu. Možda bi i danas ta informacija ostala ispod tepiha da je nije odlučio prijaviti  poduzetnik Zdravko Marić. U brodskom Vodovodu održavao je softverski sustav dugi niz godina.

"Tu se naizgled dogodio propust. I tako mi se činilo kad smo bili pozvani da taj isti problem riješimo. Zaštita voda u 2015. u šest mjeseci trebala je biti četiri puta manj", istaknuo je Zdravko Marić.

A stvar je poprilično jasna. Hrvatske vode u siječnju su Vodovodu dostavile ovo rješenje u kojemu stoji da se u 2015. godini primjenjuje novi korekcijski koeficijent: ne više 1,35 već 0,27 lipe. I to zahvaljujući činjenici da je u funkciji Uređaj za pročiščavanje vode.

"Tu je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača i moguće protupravnom stjecanju. Netko može imati implikacije da je bila greška u softwareu, što ne dozvoljavam. Nije", ističe Marić.

Kao suradnik nudi i rješenja Vodovodu. "Vratiti novce odmah, uz odobrenje i ispriku. I ponuditi - povrat na tekući račun, na Gradskoj blagajni ili odbijanje od sljedećeg računa", navodi Marić. 

Uslijedili su mjeseci i mjeseci pregovora s Vodovodom no o povrata novaca građanima i dalje nije bilo riječi. Stoga je odlučio čitavu stvar podijeliti s nadležnim institucijama te javnosti. A zauzvrat ne traži ništa već samo pravdu za Brođane. 

Riječ je o ozbiljnom propustu za koje će vjerojatno, kaže Marić, netko morati odgovarati.

Iz Vodovoda pred kamere danas nisu htjeli. Na internetskim stranicama grešku su ipak priznali. A za građane tek obavijest - da su temeljem analize na dijelu računa došli do spoznaje da je više fakturiran iznos naknade te da će taj iznos bit će priznat i za njega će naknada za zaštitu voda biti umanjena na računima za vodne usluge u narednim mjesecima, sve dok se taj iznos u potpunosti izjednači s umanjenjem na računima.

No radi se, prema prvim izračunima o više od milijun i 300 tisuća kuna koje su građani Vodovodu uplatili više, a po pojedinom kućanstvu iznosi se kreću ovisno o potrošenim kubicima vode.

Bez obzira što je posrijedi sasvim je sigurno da je Vodovod počinio grešku. Zbog koje su građani bez pravne osnove plaćali pola godine veće račune... niz pitanja ostaje otvoreno - zašto se u javnosti ova informacija pojavila tek sada, hoće li potrošači tražiti zatezne kamate, što s onima koji su u međuvremenu ovršeni zbog dugovanja Vodovodu. 

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja