VIDEO Povijest Milosrdnih sestara sv. Križa

Kako su živjele, djelovale i što su ostavile u naslijeđe Milosrdne sestre sv. Križa otkriva izložba otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.11.2018


Punih 150 godina u Đakovu te 120 godina u Slavonskom Brodu djeluju Milosrdne sestre sv. Križa. Njihova povijest na prostorima Hrvatske seže u davnu 1868. godinu kada je njih 10 doputovalo iz Švicarske u tada daleku Hrvatsku i odmah po dolasku započelo svoje karitativno, humano, zdravstveno i odgojno-obrazovno djelovanje. Ostavile su dubok trag u povijesti i kulturi, a dio toga otkriva i izložba od jučer otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja.

Sestre Križarice u Đakovo su davne 1868. godine stigle iz švicarskog Ingebohla na poziv biskupa Strossmayera. Odmah po dolasku preuzele su brigu za bolesnike u bolnici, vodile višu djevojačku školu, a do početka 20. stoljeća preuzele rad škola u brojnim mjestima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni. Bavile su se pastoralnim radom, skrbile za kulturnu baštinu.

Velik utjecaj ostavile su i u Slavonskom Brodu gdje djeluju od 1898. godine. Djelovale su u bolnicama, otvarale dječje vrtiće i ostavile dubok trag u povijesti i kulturi grada. Osnovale su prvi dječji vrtić, radile u bolnici, a i nakon 150 godina u Hrvatskoj i dalje žive za svoj poziv.

Privilegiju zaviriti u povijest prosvjećenih života sestara Križarica Brođani imaju sve do 9. prosinca do kada je izložba otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja. 

 
Zadnje vijesti

Bez dozvole skupljao sekundarne sirovine

Revoltiran gubitkom oštetio automat za igre na sreću

Tradicionalni božićni koncerti brodskoga FAB-a

FOTO GALERIJA

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju

Prva izložba skulptura izrađenih od drveta vinove loze u svijetu

Sanda Livia Maduna nova je predsjednica županijske Mladeži HDZ-a