VIDEO Povijest Milosrdnih sestara sv. Križa

Kako su živjele, djelovale i što su ostavile u naslijeđe Milosrdne sestre sv. Križa otkriva izložba otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.11.2018


Punih 150 godina u Đakovu te 120 godina u Slavonskom Brodu djeluju Milosrdne sestre sv. Križa. Njihova povijest na prostorima Hrvatske seže u davnu 1868. godinu kada je njih 10 doputovalo iz Švicarske u tada daleku Hrvatsku i odmah po dolasku započelo svoje karitativno, humano, zdravstveno i odgojno-obrazovno djelovanje. Ostavile su dubok trag u povijesti i kulturi, a dio toga otkriva i izložba od jučer otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja.

Sestre Križarice u Đakovo su davne 1868. godine stigle iz švicarskog Ingebohla na poziv biskupa Strossmayera. Odmah po dolasku preuzele su brigu za bolesnike u bolnici, vodile višu djevojačku školu, a do početka 20. stoljeća preuzele rad škola u brojnim mjestima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni. Bavile su se pastoralnim radom, skrbile za kulturnu baštinu.

Velik utjecaj ostavile su i u Slavonskom Brodu gdje djeluju od 1898. godine. Djelovale su u bolnicama, otvarale dječje vrtiće i ostavile dubok trag u povijesti i kulturi grada. Osnovale su prvi dječji vrtić, radile u bolnici, a i nakon 150 godina u Hrvatskoj i dalje žive za svoj poziv.

Privilegiju zaviriti u povijest prosvjećenih života sestara Križarica Brođani imaju sve do 9. prosinca do kada je izložba otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja. 

 
Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi