VIDEO Kako živjeti s dijabetesom?

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti liječnici upozoravaju na drastičnu progresiju dijabetesa: donosimo savjete kako prevenirati bolest, a kako živjeti s njom?

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.11.2019
 U Hrvatskoj je više od 380 tisuća dijagnosticiranih dijabetičara, u svijetu oko 425 milijuna. Koliko je dijabetes u drastičnoj progresiji, jasno govori procjena da će u slijedećih 20-ak godina broj oboljelih narasti na gotovo 700 milijuna! Povodom današnjeg Svjetskog dana dijabetesa, liječnici upozoravaju – mijenjate navike i živite zdravije jer samo prevencijom možemo spriječiti razvoj  šećerne bolesti od čijih posljedica u svijetu godišnje umire oko 4 milijuna ljudi!

Brođanka Jelica Krtolica već se 27 godina bori s dijabetesom! Nije lako, ali, poručuje – sa šećernom bolesti može se normalno živjeti uz redovitu terapiju i zdravijom prehranom. Puno joj, kaže, znači dnevna dijabetološka bolnica, u kojoj je edukacija i redovita kontrola razine glukoze u krvi ključna u prevenciji. Edukacija podrazumijeva sve ono što je zapravo dijabetes, kakvi su simptomi, kako se nositi s njima i kako spriječiti komplikacije. Edukaciji u dnevnoj dijabetološkoj bolnici pristupa se multidisciplinarno uz tim liječnika i medicinskih sestara educiranih za provedbu dijetnih mjera, tjelovježbe i zdrave prehrane.

U svijetu godišnje umire oko 4 milijuna ljudi i to uglavnom zbog komplikacija nastalih zanemarivanjem terapije. Dijabetes donosi promjene na krvnim žilama, srca, mozga, očiju, bubrega, arterijama na nogama, a najveći udio pacijenata koji su na hemodijalizi su upravo dijabetičari.

Slogan obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti "Obitelj kao podrška oboljelima od dijabetesa", ukazuje na važnost senzibiliziranja i obitelji i cjelokupnog društva s oboljelima.

Jer mogućnosti liječenja su velike. U zadnjih nekoliko mjeseci promijenili su se kriteriji o uvođenju novih lijekova, koji moraju imati kardiovaskularnu sigurnost prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Zadnje vijesti

Postoje indikacije da osobe koje žive u zagađenijem okolišu imaju teže kliničke slike te da je u zagađenom okolišu viša stopa mortaliteta

Slabija izlaznost nego prije četiri godine, Brodsko-posavska županija ponovo pri dnu

Četiri nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

VIJESTI

Akutna COVID-19 kriza i kronični proces klimatskih promjena

Postoje indikacije da osobe koje žive u zagađenijem okolišu imaju teže kliničke slike te da je u zagađenom okolišu viša stopa mortaliteta

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer