VIDEO Kako živjeti s dijabetesom?

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti liječnici upozoravaju na drastičnu progresiju dijabetesa: donosimo savjete kako prevenirati bolest, a kako živjeti s njom?

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.11.2019


 U Hrvatskoj je više od 380 tisuća dijagnosticiranih dijabetičara, u svijetu oko 425 milijuna. Koliko je dijabetes u drastičnoj progresiji, jasno govori procjena da će u slijedećih 20-ak godina broj oboljelih narasti na gotovo 700 milijuna! Povodom današnjeg Svjetskog dana dijabetesa, liječnici upozoravaju – mijenjate navike i živite zdravije jer samo prevencijom možemo spriječiti razvoj  šećerne bolesti od čijih posljedica u svijetu godišnje umire oko 4 milijuna ljudi!

Brođanka Jelica Krtolica već se 27 godina bori s dijabetesom! Nije lako, ali, poručuje – sa šećernom bolesti može se normalno živjeti uz redovitu terapiju i zdravijom prehranom. Puno joj, kaže, znači dnevna dijabetološka bolnica, u kojoj je edukacija i redovita kontrola razine glukoze u krvi ključna u prevenciji. Edukacija podrazumijeva sve ono što je zapravo dijabetes, kakvi su simptomi, kako se nositi s njima i kako spriječiti komplikacije. Edukaciji u dnevnoj dijabetološkoj bolnici pristupa se multidisciplinarno uz tim liječnika i medicinskih sestara educiranih za provedbu dijetnih mjera, tjelovježbe i zdrave prehrane.

U svijetu godišnje umire oko 4 milijuna ljudi i to uglavnom zbog komplikacija nastalih zanemarivanjem terapije. Dijabetes donosi promjene na krvnim žilama, srca, mozga, očiju, bubrega, arterijama na nogama, a najveći udio pacijenata koji su na hemodijalizi su upravo dijabetičari.

Slogan obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti "Obitelj kao podrška oboljelima od dijabetesa", ukazuje na važnost senzibiliziranja i obitelji i cjelokupnog društva s oboljelima.

Jer mogućnosti liječenja su velike. U zadnjih nekoliko mjeseci promijenili su se kriteriji o uvođenju novih lijekova, koji moraju imati kardiovaskularnu sigurnost prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Zadnje vijesti

Ukrajina priznala nezavisnost Hrvatske

Domaći poraz kuglača Slavonca iz Bukovlja za kraj polusezone

Nakon šest kola KK Dar sam na vrhu

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos