VIDEO Đule: Nikad nismo bili luđi na pozornici

Van Gogh srpska je rock grupa koja je nastala 1986., a svoju najveću popularnost doživjela u drugoj polovici 1990-ih.

Autor: Olja Terzić | Datum objave: 28.08.2016


Grupu su osnovali gitarist Zvonimir Đukić - Đule, pjevač Goran Milisavljević, klavijaturist Đorđe Petrović, basist Predrag Popović i bubnjar Srboljub Radivojević u siječnju 1986. Iste godine objavljuju promotivni singl s pjesmom „Tragovi prošlosti“. Krajem iste izašao je prvi album benda, „Van Gogh“. Ubrzo nakon toga, grupa je privremeno prestala s radom.

Zvonimir Đukić je obnovio grupu 1990. godine, te je iste godine izdan singl „Gubiš me“. Tokom 1991. pojavio se album „Svet je moj“, na kome, je pored uloge gitariste, Đukić preuzeo i ulogu pjevača. Pored njega, od originalne postave je ostao samo Srboljub Radivojević, a na albumu su svirali i klavijaturist Vlada Barjaktarević, basist Aleksandar Barać, bubnjar Vladan Cvetković i veliki broj gostiju.

Na sljedeća dva studijska albuma, „Strast“ (1993) i „Hodi“ (1996), grupa je svedena na trio Đukić/Barać/Radivojević. Međutim, nakon toga, Barać je napustio grupu. Koncertni kompakt disk „No comment“ snimljen je na njihovim nastupima 23. i 24. siječnja 1997. godine u beogradskom SKC-u. Polovinom 1998. godine objavili su mini kompakt disk s dvije akustične verzije pjesme „Polje snova“. 1999. godine izašao je album „Opasan ples“. Novi basist grupe postao je Dušan Bogović, ali i njega je ubrzo zamijenio Dragan Ivanović. Krajem 2002. godine izašao je album „DrUnder“.

Nakon pauze od skoro četiri godine, sedmi studijski album grupe Van Gog, nazvan „Kolo“, pojavio se u prodaji 24. svibnja 2006., ponovo s novim basistom, Dejanom Ilićem.

2007. godine osvojili su nagradu MTV „Adrija“ za najboljeg regionalnog izvođača. U proljeće 2009. godine izlazi album pod nazivom „Lavirint“ koji je u mjesec dana prodan u više od 100 000 primjeraka. 

Van Gogh ove godine slavi svoj 30. rođendan. Đule je u izjavi za SBTV rekao da se kao band nikada nisu osjećali luđe na pozornici. Što nam je još rekao pogledajte u video isječku. 

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza