VIDEO Debljina sve veći problem i u dječjoj dobi

Epidemija debljine postao i hrvatski javnozdravstvni problem.

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.10.2017


Sve dulje vremena provode pred ekranom, brza hrana iznimno je popularna i na meniju gotovo svaki dan – dio je to piramide koja djecu vode ka pretilosti. Epidemija modernog doba nije zaobišla ni Hrvatsku, a prema najnovijim podacima više od 10 posto hrvatske djece bori se s viškom kilograma. U bebrinskoj školi drže se uputa ministarstva zdravstva no poštuju, kažu, i želje učenika. Koliko hrane ostane na kraju, jasan je pokazatelj što im je omiljeno, a što izbjegavaju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo dali su i preporuke za prevenciju pretilosti. Preporučuje se povećati udio voća, povrća i cjelovitih žitarica, smanjiti masnoće i šećere te se aktivirati. Uz estetske parametre ključan alarm za rješavanje ovoga problema je zdravlje. Naime prekomjerno teška i pretila djeca često ostaju takva i u odrasloj dobi, imaju povećani rizik za razvoj šećerne ili kardiovaskularnih bolesti u mlađoj životnoj dobi.

Uz obitelj i škola može i treba igrati važnu ulogu u edukaciji djece. Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke i školama kako usmjeravati svoje učenike. U školi s početka priče odlučili su zornim prikazom upozoriti na višak šećera i to u sokovima.

Za kraj liječnici upozoravaju: najmanje jedno od troje pretile djece bit će takvo i odrasloj dobi, a debljina skraćuje kažu, život i do deset godina. To sigurno ne želite vlastitoj djeci. 

 
Zadnje vijesti

Igrač Marsonije, Bruno Boban, preminuo na terenu

Nestao Milan (Mićo) Maričić

VIDEO Međunarodno natjecanje učenika iz matematike

NAJČITANIJE DANAS

Pjevačica i omiljena TV voditeljica

Minea do savršenih obrva u salonu Brođanke Ksenije Karabegović

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko

Otvorena izložba akademskog slikara Željka Subića „Life`s good“