VIDEO / FOTO - Novozaređeni svećenik Vlč. Filip Sertić proslavio svoju Mladu Misu

SIBINJ – Uz mladomisničko geslo „Bog moj i sve moje“, vlč. Filip Sertić iz Sibinja proslavio je u nedjelju 30. lipnja svoju Mladu Misu u rodnoj župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sibinju. Mladomisničko slavlje počelo je roditeljskim blagoslovom na pragu obiteljske kuće, a nastavljeno svečanom procesijom do središnjeg sibinjskog parka pokraj župne crkve, gdje je uslijedilo euharistijsko slavlje.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 30.06.2019
 Uz mladomisnika, suslavilo je  20 svećenika i dva đakona. Među njima i mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže; Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata Đakovačko osječke nadbiskupije; Tomislav Vlaović, domaći župnik i dekan Sibinjskog dekanata, Robert Djossou, misionar iz Benina na službi u Hrvatskoj, Ivica Martić, župnik đakonske prakse osječke župe Uzvisšenja sv. Križa, te Filipova tri subrata mladomisnika Luka Ćosić, Domagoj Vidaković i Dominik Nedeljković, na Petrovo zaređena u đakovačkoj prvostolnici. U procesiji su sudjelovali članice i članovi domaćega KUD-a Tomislav u narodnim nošnjama, članovi DVD-a Sibinj i brojnih udruga koje djeluju u ovome kraju. 

Prigodnu homiliju pred više od tisuću okupljenih vjernika izrekao je vlč. Grgo Grbešić, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Đakovu. „Isus je poučavao svoje učenike – to je najplemenitiji put. U isto vrijeme im je ostavio i primjer - to je najlakši put, ali apostoli nažalost kao i mi ljudi danas izabiru iskustvo – a to je najgorči put i pri tome plaćamo najveću cijenu. Primjer Tome apostola čije je riječi 'Bog moj i sve moje' naš mladomisnik Filip izabrao za geslo, pokazuje nam što je ljudski život na području vjere. On se formira između otpora i predanja, a to je prošao i sam Isus na Veliki četvrtak. No, Isus je i dalje molio i vapio: 'Oče neka bude tvoja, a ne moja volja'. Što je Isusa vodilo? Pa, spasenje ljudskih duša. Stoga, dragi Filipe, prvo što ti želim reći je: svoje djelovanje usmjeri na spasenje ljudskih duša!“, poručio je propovjednik. 
 
Pri tome je i okupljenim vjernicima posvjestio da „ako gledamo svijet i život kroz spasenje, sve postaje drugačije, postaje nevažno voli li te netko ili ne, kleveće li te  netko ili izmišlja o tebi, je li ti nešto lako ili teško.  Jer, imaš cilj za koji živiš, a kad imamo cilj i svrhu nepobjedivi smo“. Mladomisniku Filipu je posebno naglasio da nikada ne smije odustati od puta za Isusom, pa ni onda kada se umori, kada bude ranjen, kada pogriješi. „Isus neka ti bude pouka i primjer da nije odustao ni kada se krvlju znojio, Isus koji je sebe žrtvovao radi nas i našega spasenja. A da čovjek ne odustane, treba ga voditi tajna Božjega Kraljevstva. Ako te vodi Kraljevstvo Božje, nečeš se razočarati ni u sebe, ni u ljude ni u Boga. A to Kraljevstvo Božje se već ostvaruje, ako živimo po Riječi Njegovoj. Ljubav i milosrđe neka ti u tvome svećeničkome poslanju budu vodilje po kojima češ sazrijevati!“, kazao je prof. Grbešić.
 
Upozorio je i da svećenik koji je ohol ne može služiti Bogu. „Ohol svećenik traži čast, vlast, moć, priznanje, ne časti Boga, nego sebe. I takav svećenik ne može raditi za Isusovo Kraljevstvo. Zato je Isus pripremao svoje učenike, da u njima umre oholost. U Tominim riječima 'Bog moj i sve moje' je novi početak. Tu je ljepota i snaga prve Crkve. Drži se teologije Uskrsloga Krista i Duh Sveti neka te nadahne da oslonac ne tražiš u  čovjeku, nego  u Bogu“, zaključio je vlč. Grbešić. 
 
Prvo je to mladomisničko slavlje nakon više od četiri desetljeća u župi Sibinj. Godine 1978. Mladu je misu ovdje slavio vlč. Anto Pavlović, danas umirovljeni svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije. U isto vrijeme, Općina Sibinj koja obuhvaća deset naselja, može se posebno radovati jer je u proteklih deset godina s njezina područja zaređeno šest svećenika. Cijeli Sibinj dignuo se na noge. Okitili su kuće, kapije, dvorišta, pripremili okrijepe za nekoliko tisuća vjernika i gostiju. Obitelj Sertić zahvalila je svima koji su pomogli u organizaciji slavlja Mlade Mise njihova sina Filipa. 
 
 
Na kraju mlade mise, vlč. Filip u emotivnom je govoru zahvalio ponajprije Bogu što ga je pozvao, potom svojoj obitelji i rodbini, prijateljima i kolegama bogoslovima, svim svećenicima i profesorima sa studija  teologije, članovima molitvenih zajednica Doma molitve i Novo Srce, Franjevačkoj mladeži, Zdrugu katoličkih skauta Hrvatske, čiji je i on član, Općini Sibinj i svim mještanima Sibinja koji su se nesebično angažirali i pomogli u organizaciji slavlja. Sve je završilo zajedničkim i pojedinačnim mladomisničkim blagoslovom sve četvorice mladomisnika. Slavlje su  pjevanjem i sviranjem animirali mladi iz slavljeničkog tima Doma molitve Slavonski Brod i molitvene zajednice Novo Srce. 
 
 
Mladoj Misi prethodila je i trodnevnica u župnoj crkvi u Sibinju od 26. do 28. lipnja. Prvoga dana, misno slavlje uz prigodnu homiliju predvodio je vlč. Petar Maskaljević, župni vikar slavonskobrodske župe Duha Svetoga; druge večeri pak vlč. Blaž Jokić, župni vikar župe sv. Mihaela u Donjem Miholjcu, a trećega dana preč. dr. Drago Tukara, kanonik Prvostolnog kaptola i ravnatelj Vikarijata Osijek.
 
 
 

 

Zadnje vijesti

ŽNK Viktorija i NK Marsonia zajedno će licencirati stadion za više lige

Zrinoslav peti, Luka sedmi na juniorskom Prvenstvu Hrvatske u dvorani

Počela seljačka buna

NAJČITANIJE DANAS

Tradicionalna manifestacija

Četrnaesti Vinobus Radio Slavonije posjetio vinorodne krajeve brodskog Posavlja i Požeštine

FOTO GALERIJA

Premijer Plenković u Đuri Đakoviću: Imamo povjerenja u novu upravu

Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova

Potpisani ugovori za čak 79 stipendija studenata Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Vučković i Šarčević predstavljaju Brodsko-posavsku županiju u Berlinu

Robotičari iz Connect IT nastupili na FLL natjecanju zagrebačkog FER-a