VIDEO - Tomo Zmaić iz Starih Perkovaca proslavio 100. rođendan!

U Starim Perkovcima ove je nedjelje, 15. prosinca bilo posebno svečano i veselo: najstariji Perkovčanin, Tomo Zmaić, proslavio je 100. rođendan!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.12.2019
 Fešta je bila u društvenom domu, uz tamburaše i čika Tomine najbliže, sinove, kćeri, unučad i praunučad, te brojne prijatelje i njegove Perkovčane.

Čika Tomo Zmaić je poznati svirač, završio je 1936. Muzičku školu u Zagrebu, punih 75 godina bio je orguljaš i zborovođa u mjesnoj crkvi, svirao po svadbama, a bavio se i poljoprivredom na velikom imanju koje je ostavio u naslijeđe sinu i unucima. Imao je petero djece, jedan sin umro je kao mali dječak, drugi je pak poginuo tijekom Domovinskog rata, živi su mu još jedan sin Andrija Branimir i dvije kćeri Kata i Mira, a ima i deset unuka i 12 praunuka. Supruga Ivka preminula je prije 5 godina.

Rođen je 15. prosinca davne 1919. godine. Nadživio je brojne državnike, pape i kraljeve, ne da se zubu vremena, kaže -  dobroga je zdravlja, samo mu, dodaje, treba 'majstor' za zube i za uši, jer slabije čuje, a sve ostalo je fala Bogu dobro. "U sto godina nikad nisam pio alkohol, niti sam ikada bio pijan. Nikad Boga nisam opsovao, odgojen sam u katoličkoj obitelji, roditelji su bili strogi i hvala im na tome i na svim savjetima", kaže čika Tomo i poručuje: u životu je najvažnije imati prijatelje, jer čovjek koji nema prijatelja, nemirnog je duha i ne može dugo živjeti. Zato je važno biti otvoren i sve voljeti".

Ispričao nam je čika Tomo i jednu anegdotu iz djetinjstva koju su mu prepričali njegovi roditelji. Često je naime boravio kod voljenih bake i djeda, koji su se zvali Eva i Adam. Kad je imao godinu dana, djed mu je, na Badnjak, na spomendan Adama i Eve, dao da kuša medenu rakiju. Dječak je popio jedan 'štamplić' i ništa mu, kaže, nije bilo. 

Tomo Zmaić najstariji je živući Perkovčanin i jedan od najstarijih stanovnika na području općine Vrpolje. "To je na ponos i diku cijeloj općini", kazala je općinska načelnica Ankica Zmaić koja je došla u čestitanje slavljeniku, inače rođaku njezina supruga. Na feštu okupljene uzvanike i samoga slavljenika Božji je blagoslov zazavo andrijevački župnik vlč. Josip Blumenšajn, a sam čika Tomo zahvalio je svima koji su došli na njegovo slavlje, posebno se radujući mladima i svojoj unučadi...


  

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

Potpuni trijumf HDZ-a, Vladu ne bismo trebali dugo čekati. Teški poraz Restart koalicije

Zaštitnik Broda sv. Ivan Nepomuk umjesto sv. Florijana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika