VIDEO - Sluga Božji Josip Stadler bio je čovjek svetoga života, molitve i bezgraničnog pouzdanja u Boga

U povodu 175. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, u njegovu rodnom Slavonskom Brodu održan je znanstveni simpozij o liku i djelu ovoga budućega blaženika. Skup kojega su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Katolički bogoslovni fakuletet sarajevskog sveučilišta i Hrvatski institut za povijest okupio je brojne ugledne osobe iz kulturnog i vjerskog života...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 29.11.2018


Sluga Božji Josip Stadler, rođeni Brođanin, prvi je vrhbosanski nadbiskup koji je bio izuzetno važna osoba u povijesti hrvatskoga naroda i čovjek svetoga života, istaknuo je prof. dr.sc. Pero Aračić iz  Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu pri HAZU, koji je jedna od glavnih organizatora ovoga znanstvenog skupa. 

 "Josip Stadler može svima nama i u današnjem vremenu biti uzor i primjer kreposnog života", istaknuo je njegov nasljednik, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je također sudjelovao u znanstvenom simpoziju u Slavonskom Brodu, kao nastavku već održanog u Sarajevu, 23. listopada. A posebnu važnost imao je biskup Stadler i za mjesnu crkvu, danas Đakovačko osječku nadbiskupiju. Nadbiskup Đuro Hranić izrazio je veliku radost i ponos što će  Josip Stadler biti prvi blaženik iz Slavonskog Broda i Đakovačko osječke nadbiskupije.

Biskupijski procesi u kauzi betaifikacije završeni su u Sarajevu još prije deset godina i svi dokumenti predani su na daljnje postupanje Kongregaciji za kauze svetaca pri Svetoj Stolici u Rimu, podsjeito je pak mons. dr. sc. Pavo Jurišić, postulator kauze za beatifikaciju Josipa Stadlera. A vremenske okvire končane odluke, kaže mons. Jurišić, teško je procijeniti. "Crkvi se ne žuri, ako je Stadler svet, on to već uistinu i jest na nebeskima, a ovo je samo radi nas ljudi koji još živimo ovdje", dodao je.
 
Molitvama za što skorije proglađenje blaženim svoga utemeljitelja, predane su redovnice Služavke Maloga Isusa – poznatije kao Stadlerovke, koje i u Sarajevu i u Slavonskom Brodu u ovoj godini posebno proslavljaju Stadlerove jubileje. Na završnu svečanu akademiju pozivaju 7. prosinca u sarajevskom Narodnom kazalištu.
 
 
 

Zadnje vijesti

Priznata treća autohtona pasmina svinja – Banijska šara svinja

Omladinac u Gornjoj Vrbi s 3:0 bolji od Lipika 1925

Brodski hodaton: otvoren europski tjedan mobilnosti 2019.

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu