VIDEO - Slavonskog Broda nema među prvih 10 gradova koji vuku najviše sredstava iz EU

Analiza službenih podataka Ministarstva financija objavljeni u rujnu jasno pokazuje da su hrvatski gradovi u prošloj godini iz EU fondova povukli oko 314 milijuna kuna što je tri puta više nego 2017. godine. Iako su podaci za cijelu Hrvatsku i dalje relativno slabi jer su potencijali fondova puno veći nego ih se koristi, sve su uspješnije lokalne samouprave kada su veliki projekti u pitanju. Gdje je tu Slavonski Brod? Koliko ulažemo u gospodarstvo? Koji su nam najveći razvojni projekti? Kako se radi i razmišlja u drugim gradovima? Pogledajte u video prilogu SBTV-a...

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 20.11.2019


Dobar geostrateški položaj na granici Europske unije, pristup autocesti i međunarodnim cestovnim, željezničkim i riječnim koridorima, dugo iskustvo u metaloprerađivačkoj industriji, barokna Tvrđava, bogata povijest. To su samo neke od prednosti koje ima Slavonski Brod. Koristimo li ih? Kako koristimo sredstva koje nude fondovi Europske unije? Nedavno objavljeni podaci o ostvarenim EU sredstvima po stanovniku jasno pokazuju: nema nas na tablici prvih 10 gradova.

No, ima Pleternice i Lipika, dva grada iz susjedne Požeško-slavonske županije.  Niti jedan niti drugi grad nemaju autocestu, čak ni brzu cestu do svojih poslovnih zona, ali očito znaju kako napisati EU projekte i kako ih realizirati. 

Na prošlotjednom sastanku s danskim veleposlanikom predstavnici Lipika imali su se s čim predstaviti. Pun stol projekata, milijunski planovi, ali ne samo planovi. Prošli tjedan dogovorili su s ministarstvom poljoprivrede početak izgradnje nove ergele. Toplice Lipik okreću se prema turizmu, a brojni turističko-gospodarski projekti samo čekaju otvaranje nekih EU natječaja. Jer su u potpunosti spremni.  Otvorili su i Poduzetnički inkubator Lipik financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj težak više od 20 milijuna kuna.
 
 
Kada je riječ o EU projektima visoko na listi najboljih u tom sektoru našla se i Novska. A ona je zauzela 3. mjesto na tablici gradova koji najviše ulažu u subvencije poduzetnicima. Njihova je strategija jasna: zadnjih godinu dana taj mali gradić pretvorio se u središte gaming industrije Hrvatske. Kombinirajući tri mjere Grad, županija i zavod za zapošljavanje osiguravaju poduzetnicima početnicima u gamerskoj industriji 155 tisuća kuna za otvaranje tvrtki. 
 
 
 
Rezultat dobre strategije, ulaganja i investicija su nova radna mjesta. Kako se razvija Slavonski Brod? Prevladavaju komunalni projekti, uređenja cesta, a na tablici EU projekata najveći je Kuća tambure vrijedan 27 milijuna kuna. Grad se voli pohvaliti gradnjom vrtića no tablica portala Gradonačelnik.hr o ulaganjima u predškolski odgoj ponovno ističe neke druge gradove, u top 10  nas nema. Jesmo li smanjili nezaposlenost?
 
Križevci u zadnje tri godine jesu i to za gotovo 70 posto. Gledajući tablice ono gdje smo dobri su transparentnost pa smo u kategoriji 65 gradova s najvećom transparentnošću u Hrvatskoj. No, koji su nam razvojni pravci – poduzetništvo, turizam, IT sektor...pogledamo li u budućnost otvaraju se neka logična pitanja: jesmo li kada se sve i oduzme, brod koji tone? Je li i u ovom slučaju vrijedi ona stara – ako ne napreduješ-nazaduješ? Vrijeme daje najbolju ocjenu. No, i poneki zabrinjavajući statistički podatak. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

dm donirao opremu vrijednu 130 tisuća kuna Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod

Policajac educirao učenike u programu “Školski medni dan i promocija hrvatskih pčelinjaka“

Ukrajina priznala nezavisnost Hrvatske

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos