VIDEO - Slavonskog Broda nema među prvih 10 gradova koji vuku najviše sredstava iz EU

Analiza službenih podataka Ministarstva financija objavljeni u rujnu jasno pokazuje da su hrvatski gradovi u prošloj godini iz EU fondova povukli oko 314 milijuna kuna što je tri puta više nego 2017. godine. Iako su podaci za cijelu Hrvatsku i dalje relativno slabi jer su potencijali fondova puno veći nego ih se koristi, sve su uspješnije lokalne samouprave kada su veliki projekti u pitanju. Gdje je tu Slavonski Brod? Koliko ulažemo u gospodarstvo? Koji su nam najveći razvojni projekti? Kako se radi i razmišlja u drugim gradovima? Pogledajte u video prilogu SBTV-a...

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 20.11.2019


Dobar geostrateški položaj na granici Europske unije, pristup autocesti i međunarodnim cestovnim, željezničkim i riječnim koridorima, dugo iskustvo u metaloprerađivačkoj industriji, barokna Tvrđava, bogata povijest. To su samo neke od prednosti koje ima Slavonski Brod. Koristimo li ih? Kako koristimo sredstva koje nude fondovi Europske unije? Nedavno objavljeni podaci o ostvarenim EU sredstvima po stanovniku jasno pokazuju: nema nas na tablici prvih 10 gradova.

No, ima Pleternice i Lipika, dva grada iz susjedne Požeško-slavonske županije.  Niti jedan niti drugi grad nemaju autocestu, čak ni brzu cestu do svojih poslovnih zona, ali očito znaju kako napisati EU projekte i kako ih realizirati. 

Na prošlotjednom sastanku s danskim veleposlanikom predstavnici Lipika imali su se s čim predstaviti. Pun stol projekata, milijunski planovi, ali ne samo planovi. Prošli tjedan dogovorili su s ministarstvom poljoprivrede početak izgradnje nove ergele. Toplice Lipik okreću se prema turizmu, a brojni turističko-gospodarski projekti samo čekaju otvaranje nekih EU natječaja. Jer su u potpunosti spremni.  Otvorili su i Poduzetnički inkubator Lipik financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj težak više od 20 milijuna kuna.
 
 
Kada je riječ o EU projektima visoko na listi najboljih u tom sektoru našla se i Novska. A ona je zauzela 3. mjesto na tablici gradova koji najviše ulažu u subvencije poduzetnicima. Njihova je strategija jasna: zadnjih godinu dana taj mali gradić pretvorio se u središte gaming industrije Hrvatske. Kombinirajući tri mjere Grad, županija i zavod za zapošljavanje osiguravaju poduzetnicima početnicima u gamerskoj industriji 155 tisuća kuna za otvaranje tvrtki. 
 
 
 
Rezultat dobre strategije, ulaganja i investicija su nova radna mjesta. Kako se razvija Slavonski Brod? Prevladavaju komunalni projekti, uređenja cesta, a na tablici EU projekata najveći je Kuća tambure vrijedan 27 milijuna kuna. Grad se voli pohvaliti gradnjom vrtića no tablica portala Gradonačelnik.hr o ulaganjima u predškolski odgoj ponovno ističe neke druge gradove, u top 10  nas nema. Jesmo li smanjili nezaposlenost?
 
Križevci u zadnje tri godine jesu i to za gotovo 70 posto. Gledajući tablice ono gdje smo dobri su transparentnost pa smo u kategoriji 65 gradova s najvećom transparentnošću u Hrvatskoj. No, koji su nam razvojni pravci – poduzetništvo, turizam, IT sektor...pogledamo li u budućnost otvaraju se neka logična pitanja: jesmo li kada se sve i oduzme, brod koji tone? Je li i u ovom slučaju vrijedi ona stara – ako ne napreduješ-nazaduješ? Vrijeme daje najbolju ocjenu. No, i poneki zabrinjavajući statistički podatak. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Raspored cijepljenja za idući tjedan u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

Dvije novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja"

FOTO GALERIJA

Obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja"

Proslavljen blagdan Gospe od anđela - Porcijunkula

Nova rasvjeta u Tvrđavi Brod

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera