VIDEO - OPG-ovci u borbi s nizom problema, od zemljišta i otkupnih cijena mlijeka do prekomplicirane administracije

Članovi udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život koja djeluje već pet godina i diljem Hrvatske okuplja mahom male poljoprivredne proizvođače održali su danas redovnu godišnju skupštinu u Slavonskom Kobašu. I još jednom upozorili na sve ono što nije dobro u hrvatskoj poljoprivredi...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 03.03.2019
"Nakon pet godina mislim da smo se pozicionirali kao vodeća poljoprivredna udruga u Hrvatskoj, što se tiče zaštite interesa poljoprivrednih gospodarstava. Problem koji muči sve poljoprivrednike trenutačno je stanje u agraru, smjerovi u kojem ide i programi koji nisu na tragu onoga, što mi ispred udruge Život, smatramo da bi trebali biti. Ti bi programi trebali biti temelj razvoja poljoprivredne proizvodnje", ističe  Vladimir Margeta, predsjednik Udruge Život. 

Podsjetio je da je udruga uspjela riješiti pitanje povećanja poticaja za male poljoprirednike, koji sada dobivaju 350 kuna više po hektaru zemljišta nego prije tri godine. Riječ je o oko milijardu kuna više na godišnjoj razini za poljoprivredu, osiuguranih dijelom iz fonda EU, dijelom iz proračuna Ministarstva poljoprivrede. 

Član predsjedništva udruge Život Antun Laslo i dalje upozorava kako nemamo strategiju razvoja poljoprivrede, niti će tog razvoja biti ako se ne riješe gorući problemi u stočarstvu. Stočari najviše muku muče s otkupnom cijenom mlijeka koja je od 1,90 kn premala za proizvođače s manjim brojem grla i zbog toga im prijeti propast.

Tu je i pitanje Zakona o poljoprivredom zemljištu. "Zadovoljni smo što je 'vraćen' lokalnoj samoupravi te što prednost imaju stočari, no još uvijek ne znamo tko je danas stočar u Hrvatskoj. Okrupnjavanje parcela bi bilo jedno od rješenja, a državno zemljište treba prodati lokalnom stanovništvu"  kaže Laslo. 

Članovi udruge nezadovoljni su i zbog prekompliirane administracije. Vinogradar Stjepan Viljetić iz Vinkovaca koji ima tri hektara vinograda u Mandićevcu kraj Đakova kaže kako ga "ubiše papiri. Mislim da nema smisla da mi s tri hektara moramo rješavati paprilogiju kao da imamo holding. 

Iz Udruge Život upozoravaju i da novi Zakon o OPG-u nije riješio većinu problema s kojima se OPG ovi u Hrvatskoj susreću. Nisu zadovoljni ni Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. I dalje se, kaže Vladimir Margeta, pogoduje velikim proizvođačima koji dobivaju čak 40 posto potpora, dok se 60 posto raspodjeljuje na 100 tisuća  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja