VIDEO - OPG-ovci u borbi s nizom problema, od zemljišta i otkupnih cijena mlijeka do prekomplicirane administracije

Članovi udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život koja djeluje već pet godina i diljem Hrvatske okuplja mahom male poljoprivredne proizvođače održali su danas redovnu godišnju skupštinu u Slavonskom Kobašu. I još jednom upozorili na sve ono što nije dobro u hrvatskoj poljoprivredi...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 03.03.2019


"Nakon pet godina mislim da smo se pozicionirali kao vodeća poljoprivredna udruga u Hrvatskoj, što se tiče zaštite interesa poljoprivrednih gospodarstava. Problem koji muči sve poljoprivrednike trenutačno je stanje u agraru, smjerovi u kojem ide i programi koji nisu na tragu onoga, što mi ispred udruge Život, smatramo da bi trebali biti. Ti bi programi trebali biti temelj razvoja poljoprivredne proizvodnje", ističe  Vladimir Margeta, predsjednik Udruge Život. 

Podsjetio je da je udruga uspjela riješiti pitanje povećanja poticaja za male poljoprirednike, koji sada dobivaju 350 kuna više po hektaru zemljišta nego prije tri godine. Riječ je o oko milijardu kuna više na godišnjoj razini za poljoprivredu, osiuguranih dijelom iz fonda EU, dijelom iz proračuna Ministarstva poljoprivrede. 

Član predsjedništva udruge Život Antun Laslo i dalje upozorava kako nemamo strategiju razvoja poljoprivrede, niti će tog razvoja biti ako se ne riješe gorući problemi u stočarstvu. Stočari najviše muku muče s otkupnom cijenom mlijeka koja je od 1,90 kn premala za proizvođače s manjim brojem grla i zbog toga im prijeti propast.

Tu je i pitanje Zakona o poljoprivredom zemljištu. "Zadovoljni smo što je 'vraćen' lokalnoj samoupravi te što prednost imaju stočari, no još uvijek ne znamo tko je danas stočar u Hrvatskoj. Okrupnjavanje parcela bi bilo jedno od rješenja, a državno zemljište treba prodati lokalnom stanovništvu"  kaže Laslo. 

Članovi udruge nezadovoljni su i zbog prekompliirane administracije. Vinogradar Stjepan Viljetić iz Vinkovaca koji ima tri hektara vinograda u Mandićevcu kraj Đakova kaže kako ga "ubiše papiri. Mislim da nema smisla da mi s tri hektara moramo rješavati paprilogiju kao da imamo holding. 

Iz Udruge Život upozoravaju i da novi Zakon o OPG-u nije riješio većinu problema s kojima se OPG ovi u Hrvatskoj susreću. Nisu zadovoljni ni Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. I dalje se, kaže Vladimir Margeta, pogoduje velikim proizvođačima koji dobivaju čak 40 posto potpora, dok se 60 posto raspodjeljuje na 100 tisuća  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Više od stotinu ugostiteljskih objekata iz 11 županija sudjeluje u Danima Okusa hrvatske tradicije

Prošli tjedan 33 prometne nesreće s dvije teže i 15 lakše ozlijeđenih osoba

31-godišnjakinja osumnjičena za počinjenje šest kaznenih djela krađe

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO / FOTO

Krešine riječi "kroz voljeni grad geslo ljubavi buja" zaživjele na 13. memorijalu "Ostat ću mlad"

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti