VIDEO - Dodijeljene nagrade za najbolje znanstvene radove mladih povjesničara

SLAVONSKI BROD - Sedmu godinu za redom, Hrvatski institut za povijest, podružnica za Slavoniju, Baranju i Srijem, dodijelila je nagrade za najbolji znanstveni rad mladih povjesničara. Cilj je ovog nagrađivanja promicanje istraživanja povijesti sjeveroističnoga dijela Hrvatske te poticanje mladih na historiografsko istraživanje, jer, upozoravaju stručnjaci, sve ih je manje među mlađom akademskom populacijom. ..

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 09.10.2019


Kako su se u prvoj polovici 19. stoljeća sastavljale oporuke i ostavštine na području slobodnog kraljevskog grada Osijeka, kome i što su sve sadržavale – istraživala je Eldina Lovaš, mlada povjesničarka iz Zmajevca koja je za svoj znanstveni rad na ovu temu osvojila prvu nagradu Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema, sa sjedištem u Slavonskom Brodu. Njezin rad pod naslovom "’Budući da je smrt csoveka istinita, csas pak smrti nepoznat…’ – oporuke, oporučitelji i ostavština u oporukama osječkoga stanovništva zapisanima na hrvatskom jeziku (1809.-1850.)“ ocijenjen je najboljim u konkurenciji tek četiri na javni natječaj pristigla rada. 

Eldina Lovaš, vanjska je suradnica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku i dokdorandica povijesnih znanosti na Sveulilištu u Pečuhu (Mađarska) i ovo joj je već druga godina za redom kako je osvojila prvu nagradu HIP-a. Sadržaj istraživanih oporuka pisan je na starohrvatskom jeziku, ali i na latinskom, njemačkom i mađarskom jeziku. I to do sada, kaže Eldina, nitko nije istraživao. Zanimljivosti su, dodaje, da je u to vrijeme bilo više muških oporučitelja nego ženskih, a ostavština je uglavnom bila bazirana na materijalnim vrednotama i nekretninama. Ovo je druga godina za redom kako je Eldina Lovaš osvojila prvu nagradu HIP-a, i to joj, ističe, puno znači

Drugonagrađeni rad obrađuje pak manje poznate crtice iz povijesti mosta preko Save između Slavonskog i Bosanskog Broda od ožujka do listopada 1992.godine. Njezin je autor magistar povijesti Tomislav Smolčić iz Novog Topolja. Radio je na njemu pet mjeseci, a istraživao je sve ono što je most u logističkom smislu predstavljao u obrani i Slavonskog Broda ali i kao 'vrata' Bosanske Posavine u vrijeme Domovinskog rata.  Nagrada Hrvatsog instituta za povijest, kaže Tomislav, poticaj mu je za nastavak napredovanja u svom znanstvenom obrazovanju i radu u struci.
 
S tim se slaže i kolega mu mladi povijesničar iz Pakraca Ivan Zvonimir Ivančić, koji je osvojio 3. nagradu za svoj rad na temu "Pakrac u ratnom dnevniku 5. korpusa JNA". Ivanov cjelovit pristup istraživanju uloge grada Pakraca u obrani Domovine prvi je takav rad koji obuhvaća i sve zapise svjedočanstava iz ratne 1991.
 
Hrvatski institu za povijest prepoznaje vrijednost ovakvih istraživanja i nagrađuje trud mladih povjensičara, kojih je nažalost sve manje u konkurenciji za nagrade, kaže dr.sc. Stanko Andrić, predstojnik HIP – Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema. A drugi je problem, dodaje dr. Andrić, što mladi povjesničari tešo pronalaze posao u struci, što je općenito sve veći problem u društveno humanističkim strukama. 
 

Zadnje vijesti

Bez golova u Starom Slatiniku između domaćina i gosta iz Nove Kapele

Zbog neprilagođene automobilom brzine sletio s kolnika

Munjevitom akcijom brodskih policajaca uhvaćeni počinitelji nekoliko kaznenih djela

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“