VIDEO - Brođani ugostili koordinatore zajednica 'Vjera i Svjetlo' iz cijele Hrvatske

Zajednica „Vjero i Svjetlo - Kapljice dobrote“ koja u Slavonskom Brodu pod okriljem Katoličke Crkve djeluje već pet godine i okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, bila je ovoga vikedna domaćin godišnjeg susreta koordinatora istih zajednica iz cijele Hrvatske. Vrhunac je bila nedjeljna sveta misa u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu, koju su prigodnim scenskim prikazom Evanđelja animirali sami članovi zajednice.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.03.2018


"Nisu osobe s teškočama u razvoju samo one kojima smo pozvani pomagati. I one pomažu zdravim ljudima. Jer, zdrav čovjek uvijek nešto kalkulira, a vjera je otvaranje srca Bogu ne računajući ništa i ništa ne zadržavajući za sebe. Osobe s intelektualnim teškočama ništa ne zadržavaju za sebe, nego dijele sve one emocije koje nose u svom srcu", kazao je predvodeći misno slavlje vlč. Mato Matasović, župnik župe sv. Nikole Tavelića.

 
U Hrvatskoj djeluju 22 priznate zajednice Vjera i Svjetlo plus četiri koje su u periodu probacije. Glavni im je cilj prijateljevanje s osobama s intelektualnim teškočama. I to nije tek klasičan socijalni rad s nekim ljudima, to je puno više, naglašava Zvonimir Vnučec, glavni koordinator hrvatske provincije Vjera i Svjetlo. Na godišnji susret u Slavonski Brod došli su koordinatori zajednica Vjera i Svjetlo iz Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Zadra, Rijeke, Krka i brojnih drugih gradova.
 
Na mjesečne susrete u župi sv. Nikole Tavelića na Jelasu dolazi redovito više od 30 mladih s invaliditetom ili intelektualnim teškočama u pratnji barem još toliko članova svojih obitelji ili prijatelja. Oni glume, pjevaju, sviraju, druže se u kreativnim radionicama, putuju na hodočašća, izlete. Sve je počelo prije pet godina kada je mlada djevojka Nikolina Barić, nakon svog prvog susreta sa Zajednicom u Đakovu, donijela "Vjeru i Svjetlo" i u Slavonski Brod, predloživši osnivanje zajednice svome župniku, koji je tu inicijativu rado prihvatio. 
 
 
Zadnje vijesti

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole

SPORT

Grad će ugostiti više od 200 mladih kajakaša

Olimpik dobio organizaciju Kupa Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade