VIDEO - Brođani ugostili koordinatore zajednica 'Vjera i Svjetlo' iz cijele Hrvatske

Zajednica „Vjero i Svjetlo - Kapljice dobrote“ koja u Slavonskom Brodu pod okriljem Katoličke Crkve djeluje već pet godine i okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, bila je ovoga vikedna domaćin godišnjeg susreta koordinatora istih zajednica iz cijele Hrvatske. Vrhunac je bila nedjeljna sveta misa u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu, koju su prigodnim scenskim prikazom Evanđelja animirali sami članovi zajednice.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.03.2018


"Nisu osobe s teškočama u razvoju samo one kojima smo pozvani pomagati. I one pomažu zdravim ljudima. Jer, zdrav čovjek uvijek nešto kalkulira, a vjera je otvaranje srca Bogu ne računajući ništa i ništa ne zadržavajući za sebe. Osobe s intelektualnim teškočama ništa ne zadržavaju za sebe, nego dijele sve one emocije koje nose u svom srcu", kazao je predvodeći misno slavlje vlč. Mato Matasović, župnik župe sv. Nikole Tavelića.

 
U Hrvatskoj djeluju 22 priznate zajednice Vjera i Svjetlo plus četiri koje su u periodu probacije. Glavni im je cilj prijateljevanje s osobama s intelektualnim teškočama. I to nije tek klasičan socijalni rad s nekim ljudima, to je puno više, naglašava Zvonimir Vnučec, glavni koordinator hrvatske provincije Vjera i Svjetlo. Na godišnji susret u Slavonski Brod došli su koordinatori zajednica Vjera i Svjetlo iz Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Zadra, Rijeke, Krka i brojnih drugih gradova.
 
Na mjesečne susrete u župi sv. Nikole Tavelića na Jelasu dolazi redovito više od 30 mladih s invaliditetom ili intelektualnim teškočama u pratnji barem još toliko članova svojih obitelji ili prijatelja. Oni glume, pjevaju, sviraju, druže se u kreativnim radionicama, putuju na hodočašća, izlete. Sve je počelo prije pet godina kada je mlada djevojka Nikolina Barić, nakon svog prvog susreta sa Zajednicom u Đakovu, donijela "Vjeru i Svjetlo" i u Slavonski Brod, predloživši osnivanje zajednice svome župniku, koji je tu inicijativu rado prihvatio. 
 
 

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima