VIDEO - Brođani ugostili koordinatore zajednica 'Vjera i Svjetlo' iz cijele Hrvatske

Zajednica „Vjero i Svjetlo - Kapljice dobrote“ koja u Slavonskom Brodu pod okriljem Katoličke Crkve djeluje već pet godine i okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, bila je ovoga vikedna domaćin godišnjeg susreta koordinatora istih zajednica iz cijele Hrvatske. Vrhunac je bila nedjeljna sveta misa u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu, koju su prigodnim scenskim prikazom Evanđelja animirali sami članovi zajednice.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.03.2018


"Nisu osobe s teškočama u razvoju samo one kojima smo pozvani pomagati. I one pomažu zdravim ljudima. Jer, zdrav čovjek uvijek nešto kalkulira, a vjera je otvaranje srca Bogu ne računajući ništa i ništa ne zadržavajući za sebe. Osobe s intelektualnim teškočama ništa ne zadržavaju za sebe, nego dijele sve one emocije koje nose u svom srcu", kazao je predvodeći misno slavlje vlč. Mato Matasović, župnik župe sv. Nikole Tavelića.

 
U Hrvatskoj djeluju 22 priznate zajednice Vjera i Svjetlo plus četiri koje su u periodu probacije. Glavni im je cilj prijateljevanje s osobama s intelektualnim teškočama. I to nije tek klasičan socijalni rad s nekim ljudima, to je puno više, naglašava Zvonimir Vnučec, glavni koordinator hrvatske provincije Vjera i Svjetlo. Na godišnji susret u Slavonski Brod došli su koordinatori zajednica Vjera i Svjetlo iz Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Zadra, Rijeke, Krka i brojnih drugih gradova.
 
Na mjesečne susrete u župi sv. Nikole Tavelića na Jelasu dolazi redovito više od 30 mladih s invaliditetom ili intelektualnim teškočama u pratnji barem još toliko članova svojih obitelji ili prijatelja. Oni glume, pjevaju, sviraju, druže se u kreativnim radionicama, putuju na hodočašća, izlete. Sve je počelo prije pet godina kada je mlada djevojka Nikolina Barić, nakon svog prvog susreta sa Zajednicom u Đakovu, donijela "Vjeru i Svjetlo" i u Slavonski Brod, predloživši osnivanje zajednice svome župniku, koji je tu inicijativu rado prihvatio. 
 
 
Zadnje vijesti

VIDEO Rijeka Sava ozbiljno ugrožava mještane Pivara

Brođanke na korak do plasmana na poluzavršnicu PH

Zbog visokog vodostaja zatvorena cesta uz Savu

SPORT

Važna pobjeda mlađih kadetkinja

Brođanke na korak do plasmana na poluzavršnicu PH

NAJČITANIJE DANAS

'Koju posluku porati?'

U suterenu Milovićke osvanuli maršal Tito i Jovanka

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Krešo Blažević ponovno okupio brodsku rock scenu

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko