VIDEO - Biskup Ivan Milovan u Slavonskom Brodu: hrvatski narode, ne kloni duhom!

Blagdan Blažene Djevice Marije iz Lourdesa, ili Gospe Lurdske svečano je proslavljen u Slavonskom Brodu, svetom misom koju je u prepunoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio porečko pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, te tradicionalnom procesijom vjernika sa svijećama i kipom Gospe Lurdske kojega su ulicama grada uz Savu nosili učenici brodske Klasične gimnazije...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.02.2018


 U prigodnoj homiliji mons Ivan Milovan podsjetio je brojne okupljene vjernike na povijesni značaj lurdskih ukazanja i tog jednog od najvećih i najposječenijih marijanskih hodočasničkih mjesta na svijetu, malog gradića na jugozapadu Francuske, gdje se 1858. godine, 11. veljače djevojčici Bernardici ukazala Blažena Djevica Marija i preko nje uputila poruku cijelom svijetu, predstavivši se: "ja sam Bezgrješno Začeće".

"Izazito sam dirnut velikom vjerom i pobožnošću vjernika ovoga pitomog slavonskoga kraja, ovog lijepog grada na Savi Slavonskog Broda, u kojemu sam boravio više puta. Večerašnja misa i procesija s Gospom Lurdskom i svijećama još mi je jednom potvrdila kako u ovom kraju Lijepe Naše ima nade za duhovni napredak, zapravo da je vjera u Gospodina ovdje živa. Radujem se i što vidim puno mladih i obitelji. Želim poručiti svima kako se trebamo uzdati u Gospodina, ali i u moćni zagovor naše Nebeske Majke, pa i u svim teškočama, nedaćama i bolestima ne posustajati u molitvi. I da citiram blaženog Alojzija Stepinca- "ne kloni duhom hrvatski narode";  ne klonite duhom Slavonci!", kazao je među ostalim umirovljeni biskup Porečko pulske biskupije mons Milovan.

Uz njega su oko oltara Kristova Euharistiju suslavili brojni svećenici, među njima i dr. sc. fra Daniel Patafa, profesor sa zagrebačkog KBF-a, zatim gvardijan brodskog Franjevačkog samostana fra Klaudio Milohanović, fra Domagoj Šimunović, fra Ilija Jerković, župnici brodskih župa vlč. Florijan Kvetek i vlč. Mato Matasović, te brodski đakoni vlč. Blaž Jokić i vlč. Patrik Križanac.

Nakon mise vjernici su sudjelovali u procesiji sa svijećama, a kip Gospe Lurdske nosili su učenici brodske Klasične gimnazije fra Marijan Lanosović.

 

Zadnje vijesti

Pleternica od Nove godine postaje Tax free grad

Humanitarna akcija Srednje medicinske 'Svi za našu Lavicu'

Udruga Studio B provela istraživanje o rodnom nasilju na području Brodsko-posavske županije

FOTO GALERIJA

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”

'Big Bike Racing' okrunio sjajnu sezonu domaćinstvom završne svečanosti sezone u disciplini Oldtimer moto utrke