Velikim četvrtkom počelo Uskrsno trodnevlje

Vjernici katoličke vjeroispovijesti diljem svijeta danas obilježavaju Veliki četvrtak.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.04.2019
Velikim četvrtkom počelo Uskrsno trodnevlje


 To je posljednji dan korizme koja obilježava preduskrsno vrijeme, vrijeme nemrsa, pokore i posta. Veliki četvrtak je početak Vazmenog trodnevlja, muke, smrti i uskrsnuća Kristovog. Na taj se dan podsjeća vjernika da je Isus ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenički red te ljudima predao svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom.

Veliki četvrtak u kršćanskom svijetu ima posebno značenje. Tim danom započinje veliko trodnevlje a vjernike se podsjeća da je na današnji dan Isus ostavio Crkvi i svijetu znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, da je predao tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, te nad zlom i katastrofama.

Na današnji je dan Isus izrekao najhumanije riječi apostolima i svijetu, danas je čudesno molio za nas, danas je obećao svog Duha protiv duha zloće, nehumanosti i razaranja. Danas je bio izdan, uhićen i cijelu noć sudski ispitivan. Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade.

Na Veliki četvrtak svaka župa navečer slavi misu večere Gospodnje, govori se o tome kako je Isus prao noge apostolima i podsjeća vjernika da je Isus na Veliki četvrtak ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenički red.

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...