Velikim četvrtkom počelo Uskrsno trodnevlje

Vjernici katoličke vjeroispovijesti diljem svijeta danas obilježavaju Veliki četvrtak.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.04.2019
Velikim četvrtkom počelo Uskrsno trodnevlje
 To je posljednji dan korizme koja obilježava preduskrsno vrijeme, vrijeme nemrsa, pokore i posta. Veliki četvrtak je početak Vazmenog trodnevlja, muke, smrti i uskrsnuća Kristovog. Na taj se dan podsjeća vjernika da je Isus ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenički red te ljudima predao svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom.

Veliki četvrtak u kršćanskom svijetu ima posebno značenje. Tim danom započinje veliko trodnevlje a vjernike se podsjeća da je na današnji dan Isus ostavio Crkvi i svijetu znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, da je predao tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, te nad zlom i katastrofama.

Na današnji je dan Isus izrekao najhumanije riječi apostolima i svijetu, danas je čudesno molio za nas, danas je obećao svog Duha protiv duha zloće, nehumanosti i razaranja. Danas je bio izdan, uhićen i cijelu noć sudski ispitivan. Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade.

Na Veliki četvrtak svaka župa navečer slavi misu večere Gospodnje, govori se o tome kako je Isus prao noge apostolima i podsjeća vjernika da je Isus na Veliki četvrtak ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenički red.

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić