Velika studija: 'Lokalni šerifi u Hrvata' - Mazohistička izopačenost Balkanskog sna

Istraživanje izvjesnog Vuka Vukovića (Hrvatska udruga banaka) potvrdilo je ono što mi se već godinama mota po glavi - obožavamo mazohizam.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 04.09.2014


'Koruptivno umreženo biračko tijelo'

'Političari na lokalnoj razini imaju više izgleda ostati na vlasti ako kreiraju sustav koji do određene mjere potiče korupciju' zaključak je časopisa 'Banka', a postalo mi je jasno kako je čovjek u pravu kada sam vidio stotine komentara koji ne propitkuju njegove poveznice i istraživanje već isključivo potencijalnu srpsku narodnost - to je nivo inteligencije stranačke agenture u Hrvata, a manipulacija im je na razini partijskih aparatčika sedamdesetih.

Termin 'Lokalni šerifi' tako se duboko ukorijenio i u društvenim studijama, a ako gledate ekipu u Alabami i Georgiji - sve vam je jasno. No kako šerif postaje šerif? Tako da 'svojim pristašama slobodno može usmjeriti više od polovice novca namijenjenog javnim nabavama'. Time kupuje stranačko-simpatizersku vojsku za naredne izbore, a studija ukazuje na to da je idealan omjer korupcije 1/4 namještenih natječaja jer je pretjerivanje podložno medijskom progonu i sumnji (sumnjam da to kod nas vrijedi). Dalje navode kako je u knjizi 'Logika političkog preživljavanja' (SAD, 2005.) kao savršen recept podcrtano stvaranje 'koruptivnog umreženog biračkog tijela'.

Učinkovita sredstva protiv šerifa (a da nisu vješala)

To su u prijevodu koalicije sa strankama koje nemaju niti sličnu ideologiju s vašom, ubacivanje lokalnih poduzetnika u tal i povezivanje s vodećom religijom. Prilično je jednostavno stati takvoj praksi na kraj, kaže Vuković - samo ograničite zakonski mandate šerifa na najviše dva mandata iliti osam godina. Smanjenje broja općina bi isto tako povećalo zahtjevnost koruptivne mreže jer bi spomenuta stranačko-simpatizerska vojska porasla na razinu koju nije lako suptilno kupiti. Javni podaci o javnoj nabavi i rangiranje gradova po korupciji bi isto pomoglo, kao i smanjivanje novca iz proračuna kao kažnjavanje.

Naravno, kako je u pitanju Hrvatska - to kažnjavanje bi gotovo sigurno služilo za revanšizam i nove političke obračune. Još bih dodao i da bi smanjivanje broja ljudi u kompletnom javnom sektoru za 1/3, detaljna analiza rada svih zaposlenika na državnoj sisi i borba protiv uhljeba, niškoristi i kleptomana na rukovodećim pozicijama urodila plodom. Kada ste na ljestvici konkurentnosti iza Ugande onda vam je valjda jasno kako funkcionira sustav. A kada u svom gradu vidite tko (i kako) obavlja javne radove, tko ima više od jednog gradskog prostora i koje institucije dobivaju više/manje novaca - sve je vrlo jednostavno. Vratimo se na naslov kolumne.

Balkanski san - Izopačena verzija Američkog

Zašto Hrvati vole mazohizam i despotizam? Zato što funkcionira emotivno-misaono poput neke izopačene verzije Američkog sna. Zašto bih se borio protiv ovakvog sustava kada možda i sam jednom budem u talu? Svi se pitaju kako je moguće da nesposobne osobe vode pojedine institucije - no zapravo tome kumuju radnici kojima je dobro ne raditi ništa, dobivati plaće i držati takav kompromitiran (i duboko nesamoodrživ) sustav na životu. Možda je to više neki sadomazohizam jer dobivamo batinom direktno po vlastitim leđima sve dok na red ne dođu naše četiri godine. Onda se aktivira despotizam i radimo što poželimo, a nužno je steći i zalihe za onaj 'sušni mandat'.

Moje mišljenje je da za korupciju nisu krivi političari već građani. Mi smo je objeručke prihvatili kao normalnu civilizacijsku tekovinu i kukamo protiv nje sve dok je sami ne ponudimo doktorima, političarima, pa čak i sviračima u lokalnoj birtiji. Korupcija je tako poput neprivlačne cure koja je u nas zaljubljena - odbojna nam je sve dok nam ne zatreba zbog najnižih strasti, a kasnije je opet distanciramo i kritiziramo. A kad sve sagledamo - i Američki san je samo san, a ovaj ovdje barem puno češće djeluje u stvarnosti - samo se trebate učlaniti u stranku!

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa