"Veličina čovjeka očituje se u djelima milosrđa"

Blagdan svetog Roka, hodočasnika i dobrotvora kojega je krasilo neizmjerno milosrđe prema potrebitima i bolesnima, svečano je proslavljen u župi Krista Kralja u Brodskom Varošu, koje je taj svetac povijesni zaštitnik. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Markan Kormanjoš, župnik susjedne marijanske župe iz Brodskog Vinogorja, a nakon mise vjernici su hodili u tradicionalnoj procesiji sa svijećama i kipom svetog Roka, moleći njegov zagovor kod Boga.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.08.2017
"Veličina čovjeka očituje se u djelima milosrđa"


Sveti Rok svoj je život posvetio brizi za oboljele od kuge – bolesti od koje je kasnije i sam obolio. Proglašen je zaštitnikom od kuge, ali i od ostalih zaraznih bolesti.Nakon što su mu umrli roditelji prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Učinio je, dakle, ništa manje nego što Isus traži od svakoga tko želi biti savršen. Postupio je drukčije nego ono bogati mladić iz Matejeva evanđelja (19,16–22). Njemu je Isus rekao: Ako želiš biti savršen, hajde prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me! Kad mladić ču te riječi, udalji se žalostan, jer je posjedovao veliko imanje (Mt 19,21–22).
 
U Piacenzi se Rok sam razbolio od kuge. Građani su ga zbog toga prognali iz svog grada i on se osjetio osamljen kao Krist na križu, ali nije očajavao. Sklonio se u jednu šumu i ondje hranio biljem, uzdajući se u Božju providnost. 
 
"Pozvani smo nasljedovati primjer svetoga Roka u milosrđu kojega je neumorno iskazivao. Iskopaj svoj talent, i ne boj se sagnuti, uprljati, pristupiti i pomoći bližnjemu u potrebi. Veličina ljudskosti i svetosti očituje se u djelima milosrđa. Koliko smo mi sami danas spremni na djela milosrđa? Primjetimo li oko sebe ljude kojima je potrebna ljubav i potpora? Ili smo stisnuti u vlastitoj mlakosti? Podići malo glavu, osvrnuti se oko sebe i vidjeti lice Božje u bližnjemu; iskazivati milosrđe je najbolji način da  slijedimo primjere svetaca, kakav je bio sveti Rok - na to smo pozvani", istaknuo je između ostalog u propovijedi vlč. Markan Kormanjoš, župnik župe Uznesenja Marijina iz Brodskog Vinogorja, predvdeći blagdansku misu u crkvi Krista Kralja. 

Misu su suslavili župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja o. Rafal Kiedrowicz i domaći župnik vlč. Davorin Anđić. Nakon euharijskog slavlja vjernici su pošli za križem i kipom svetog Roka u tradicionalnoj procesiji sa svijećama oko župne crkve, pjevajući i moleći zagovor svoga nebeskog zaštitnika kod Gospodina. 
 
 

 

Zadnje vijesti

Tijekom akcije utvrđen 131 prekršaj prekoračenja brzine i 19 ostalih prekršaja

Nogometaši Marsonije sutra gostuju u Vukovaru

Prof. dr. Andrija Hebrang: pomirba s bivšim agresorom moguća je samo na temelju istine

SPORT

U Vukovar bez Mišića i Mađarevića

Nogometaši Marsonije sutra gostuju u Vukovaru

NAJČITANIJE DANAS

U sklopu Katarinskog sajma održana kreativna božićna radionica

Cilj je potaknuti kreativnost pri ukrašavanju vlastitoga doma

FOTO GALERIJA

Radionica za učenike "Šest pitanja koja život znače"

"Sjajni momci" 8. prosinca dolaze u Slavonski Brod

42 plesača Top dance na Kupu Hrvatske

Igrači, trener i uprava Marsonije zapalili svijeće u sjećanje na pad Vukovara

Veliki gaf "Ubojstva u Orijent Expressu", pogledajte kako izgledaju planine oko Slavonskog Broda