"Veličina čovjeka očituje se u djelima milosrđa"

Blagdan svetog Roka, hodočasnika i dobrotvora kojega je krasilo neizmjerno milosrđe prema potrebitima i bolesnima, svečano je proslavljen u župi Krista Kralja u Brodskom Varošu, koje je taj svetac povijesni zaštitnik. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Markan Kormanjoš, župnik susjedne marijanske župe iz Brodskog Vinogorja, a nakon mise vjernici su hodili u tradicionalnoj procesiji sa svijećama i kipom svetog Roka, moleći njegov zagovor kod Boga.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.08.2017
"Veličina čovjeka očituje se u djelima milosrđa"


Sveti Rok svoj je život posvetio brizi za oboljele od kuge – bolesti od koje je kasnije i sam obolio. Proglašen je zaštitnikom od kuge, ali i od ostalih zaraznih bolesti.Nakon što su mu umrli roditelji prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Učinio je, dakle, ništa manje nego što Isus traži od svakoga tko želi biti savršen. Postupio je drukčije nego ono bogati mladić iz Matejeva evanđelja (19,16–22). Njemu je Isus rekao: Ako želiš biti savršen, hajde prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me! Kad mladić ču te riječi, udalji se žalostan, jer je posjedovao veliko imanje (Mt 19,21–22).
 
U Piacenzi se Rok sam razbolio od kuge. Građani su ga zbog toga prognali iz svog grada i on se osjetio osamljen kao Krist na križu, ali nije očajavao. Sklonio se u jednu šumu i ondje hranio biljem, uzdajući se u Božju providnost. 
 
"Pozvani smo nasljedovati primjer svetoga Roka u milosrđu kojega je neumorno iskazivao. Iskopaj svoj talent, i ne boj se sagnuti, uprljati, pristupiti i pomoći bližnjemu u potrebi. Veličina ljudskosti i svetosti očituje se u djelima milosrđa. Koliko smo mi sami danas spremni na djela milosrđa? Primjetimo li oko sebe ljude kojima je potrebna ljubav i potpora? Ili smo stisnuti u vlastitoj mlakosti? Podići malo glavu, osvrnuti se oko sebe i vidjeti lice Božje u bližnjemu; iskazivati milosrđe je najbolji način da  slijedimo primjere svetaca, kakav je bio sveti Rok - na to smo pozvani", istaknuo je između ostalog u propovijedi vlč. Markan Kormanjoš, župnik župe Uznesenja Marijina iz Brodskog Vinogorja, predvdeći blagdansku misu u crkvi Krista Kralja. 

Misu su suslavili župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja o. Rafal Kiedrowicz i domaći župnik vlč. Davorin Anđić. Nakon euharijskog slavlja vjernici su pošli za križem i kipom svetog Roka u tradicionalnoj procesiji sa svijećama oko župne crkve, pjevajući i moleći zagovor svoga nebeskog zaštitnika kod Gospodina. 
 
 

 

Zadnje vijesti

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole

SPORT

Grad će ugostiti više od 200 mladih kajakaša

Olimpik dobio organizaciju Kupa Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade