Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

Veleučilište u Slavonskom Brodu po šesti puta dodijelilo je stipendije svojim studentima, za izvrsne studente i studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 21.02.2019
Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata


 "Nama je to važan događaj, priređujemo već šesti puta ovu svečanost kako bi osvjedočili našu predanost prepoznavanju izvrsnosti u studiranju. Uz izvrsne dodjeljujemo i stipendije studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa s obzirom kakva je situacija u cijeloj državi, posebice u našoj županiji odakle dolazi polovica naših studenata. Prepoznali smo to kao jednu od potpora kako bi im kroz financijsku pomoć lakše prebrode sve one troškove koji su sastavni dio i studiranja i studentskog života", rekao je prilikom potpisivanja ugovora sa studentima dekan Veleučilišta izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević.

Stipendije su podijeljene u iznosu od 10 tisuća kuna, ravnomjerno na mjesečne rate od tisuću kuna. Danas su tako potpisani s osam studenata sva tri smjera, društvenog, poljoprivrednog i tehničkog odjela. Stipendije su tako dodijeljene Nikolini Svilar, Ivoni Klaić, Antoniju Vuletiću, Kristini Pemper, Stjepanu Benkusu, Zaorani Štrk, Katarini Bunikić i Antoniji Barić. Dekan je istaknuo da će studenti prvu uplatu dobiti do kraja veljače koja će uključivati iznose za sve mjesece od početka akademske godine u listopadu.

Potpora studentima znači puno. Stjepan Benkus student je treće godine bilinogojstva, smjer hortikultura. Kako dolazi iz Slatine, stipendija će mu olakšati studiranje, prvenstveno za kupovinu knjiga.

"Slavonski Brod mi se svidio kao grad i odlučio sam ovdje studirati. Zanima me cvijeće, hortikultura, vrtovi, volim jako krajobraznu arhitekturu, jednostavno me to zanima i oduvijek sam bio u tome. Zadovoljan sam životom u Slavonskom Brodu i uvjetima na Veleučilištu, suradnja s profesorima je odlična. Moram pohvaliti dekana koji je izvrstan profesor i dekan, imam samo riječi hvale", kazao je Stjepan Benkus o studiranju i životu u Slavonskom Brodu.

Ivona Klaić iz Starih Perkovaca studira na Društvenom odjelu, smjer Menadžment, a po drugi puta dobila je stipendiju Veleučilišta.

"Završavam treću godinu i suradnja s profesorima je izvrsna. Preporučila bi srednjoškolcima upis Veleučilišta, posebice svog smjera jer se može dosta toga naučiti, profesori su mlađi i stvarno se trude oko studenata. Nije lagano no uz dobru volju, trud i rad sve se može savladati. Ova stipendija je super jer s njom pokrijem troškove mjesečne željezničke karte i knjiga i sveg što mi treba za studiranje", kaže Ivona Klaić.

Student 3. godine proizvodnog strojarstva na Tehničkom odjelu, Antonio Vuletić, nakon završetka prediplomskog studija planira upisati i diplomski na slavonskobrodskom Veleučilištu.

"Nastavljam dalje na energetiku, to mi je cilj. Strojarstvo sam upisao zato što je deficitarno zanimanje, danas se traži tehnika. Mislim da se na Veleučilištu mogu dobiti dobra znanja i vještine kao podloga za rad i posao", kaže Antonio Vuletić koji dodaje da će mu ova stipendija značajno olakšati studiranje.

Dekan Mirosavljević je istaknuo da će u idućim godinama pokušati pronaći i izdvojiti više sredstava za stipendiranje studenata.

"Vjerujem da ćemo kroz iduće godine pronaći kroz potpisivanje programskih ugovora s Ministarstvo i dodatna sredstva unatoč tome što će i samo Ministarstvo podijeliti dobar dio stipendija", dodaje Mirosavljević.

Veleučilište u deset godina postojanja kontinuirano radi na uvođenju novih programa i smjerova, tako su prije dvije godine uvedeni novi diplomski studiji ekološka poljoprivreda i energetika. No zbog iščekivanja razvoja situacije oko Sveučilišta u Slavonskom Brodu čijim će sastavom Veleučilište postati, trenutno je rano govoriti o potencijalnim novim smjerovima i studijima.

"Priprema novih programa je trenutno u fazi razmišljanja dok ne vidimo kako će se točno raspetljavati situacija sa Sveučilištem. S obzirom da smo mi zakonom predviđeni da budemo dio tog Sveučilišta i nadamo se da će to uskoro i krenuti barem s pripremama kako bi mogli spremni dočekati početak nove akademske godine. Te dugoročne planove smo stavili sa strane dok vidimo kako će biti formirano Sveučilište i kakav će biti stav Uprave. Mi smo spremni doprijeti radu koliko možemo. Imamo 1042 studenta, 14 doktora znanosti, aplicirali smo i za upis u upisnik znanstvenih organizacija, imamo i određeni dio i znanstvenog kadra i znanstveno nastavnog kadra što je preduvjet za Sveučilište. Na taj način što spremnije može čekamo rasplet situacije", zaključuje Mirosavljević.

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes