Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Veleučilište u Slavonskom Brodu uvodnom konferencijom započelo je s provedbom projekta STEM Eco&Energetics.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.12.2018
Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta  STEM Eco&Energetics


 Projekt je vrijedan 1.645.784,97 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu.

"Veleučilište je ovo godine intenzivno krenulo u akviziciju projekata, pogotovo ovih financiranih europskim sredstvima i ovo je prvi koji realiziramo, a koji se tiče internacionalizacije visokog obrazovanje. Dobili smo ga zajedno s našim partnerima Veleučilištem u Požegi, a planiramo kroz njega podići kapacitete Veleučilišta u Slavonskom Brodu, kao i partnerskog Veleučilišta u Požegi za provođenja studija iz STEM područja diplomskih studija i STEM područja na engleskom jeziku. Svjesni smo situacije u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska, Slavonija pogotovo po pitanju depopulacije, po pitanju odljeva stanovništva, po pitanju sve manjeg upisa studenata u preddiplomske studije i ovo je jedan od iskoraka kojim pokušavamo dovinuti se tom problemu", rekao je na uvodnoj konferenciji projekta STEM Eco&Energetics dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević te najavio da Veleučilište priprema brojne projekte koje će uskoro prijaviti na natječaje.

Projekt STEM Eco&Energetics itekako će donijeti koristi Veleučilištima budući da su ciljana skupina studenti i zaposlenici oba Veleučilišta.

"Ovim projektom ojačat ćemo kompetencije nastavnika bilo po pitanju stranih jezika, bilo po pitanju komunikacijski vještina, predstavit ćemo se na određenima međunarodnim sajmovima. Pripremit ćemo se kako bi u idućoj akademskoj godini 2019./20. pokušali privući dio stranih studenata", dodaje Mirosavljević.

Partner u projektu je Veleučilište u Požegi koje već ima iskustva u provedbi europskih projekata, a s slavonskobrodskim Veleučilištem već su prethodno surađivali u sklopu projekta "Rural – Eno – Gastro".

"Ovdje smo u svojstvu partnera, izašli smo u susret kolegama kako bi nastavili dobru suradnju. Što se tiče međunarodnih odnosa i obrazovanja, Veleučilište u Požegi aktivno radi i na području Erasmus+ programa i općenito europskih projekata, a trenutno imamo pet projekata u provedbi, najveći je izgradnja studentskog doma u Požegi, a imamo i nekoliko soft projekata u obrazovanji odraslih. Od 2012. imamo godišnje milijun kuna projekta u provedbi", rekao je dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.

Cilj projekta je povećati broj studijskih programa i kolegija na engleskom jeziku jačanjem kompetencija studenata i osoblja Veleučilišta u Slavonskom Brodu i Požegi kojim će se dodatno unaprijediti kvaliteta, relevantnost i učinkovitost visokog obrazovanje te unaprijediti stupanj internacionalizacije.

"Naziv projekta nije slučajno odabran jer je naglasak je na STEM području budući da Strategija 2020. kaže da u narednom razdoblju planiramo pametan rast, uključiv rast te rast temeljen na novim zelenim tehnologijama koje nisu škodljive za okoliš. Upravo to se potiče ovim projektom jer se do 2020. očekuje da će biti 700 tisuća radnih mjesta u STEM područjima za koja sada nemamo dovoljno stručnjaka. Ovaj projekt je jedan od pokušaja da se pridonese rješavanju tog problema, odnosno da se doprinese konkurentnosti kako studenata, tako i gospodarstva Republike Hrvatske, ali i cijele Europske unije", rekla je na uvodnoj konferenciji Lidija Vukojević, voditeljica projekta.

Projekt traje 24 mjeseca, od listopada 2018. do listopada 2020. godine.

Organizacija konferencije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

 
 
 
 
 
 
 
 

Zadnje vijesti

Tri pobjede boksača Radničkog u 1. Hrvatskoj boksačkoj ligi

Malik Tintilinić, Domaći, Palunko, Potjeh i Stribor vlakom iz davnina stižu u Slavonski Brod

Rock Brod plovi 12 godina, kreacija i inspiracija mladosti i trajanja

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima