Velečasni Krešimir Iljazović proslavio svoju Mladu misu

Velečasni Krešimir Iljazović, novozaređeni svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije, proslavio je u nedjelju 18. srpnja u rodnoj župi sv. Leopolda B. Mandića u Slavonskom Brodu svoju Mladu Misu, uz geslo ' Znam kome sam povjerovao' (2 Tim 1, 12). Prvo je to mladomisničko slavlje u ovoj slavonskobrodskoj župi u 44 godine njezina postojanja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 18.07.2021


 Sve je počelo na pragu mladomisnikova obiteljskoga doma, gdje su mu blagoslov udijelili njegovi roditelji, majka Katica i otac Anto, a potom su vlč. Krešimira ispratili u svečanoj procesiji ulicama gradskog naselja Mikrorajon sve do dvorišta mjesne osnovne škole gdje je, na vanjskom oltaru, pred brojnim okupljenim vjernicima prikazao svoju prvu misnu žrtvu.

Euharistijsko slavlje koncelebrirali su Krešimirova subraća mladomisnici vlč. Marko Obradović iz Andrijaševaca, vlč. Robert Erk iz Osijeka i vlč. Bruno Diklić iz Slavonskog Broda, domaći župnik vlč. Robert Farkaš, župnik brodske župe sv. Obitelji vlč. David Sluganović, kanonik Đakovačko osječke nadbiskupije preč. Stjepan Belobrajdić, ekonom Nadbiskupije preč. Mato Gašparović, fra Lovro Gavran, svećenik franjevac na službi u franjevačkoj župi Đakovica na Kosovu (koji je i mladomisnikov rođak), a prigodnu homiliju uputio je  vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u kojoj je vlč. Krešimir bio na službi đakona. Asistiralo je 16 bogoslova iz đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, a ceremonijar je bio bogoslov Nikola Klemen.

Mladomisnika, njegovu obitelj, okupljene svećenike, bogoslove i vjernički puk na početku je pozdraviožupnik vlč. Robert Farkaš. Mladomisniku je posvjestio kako će dobiti veliku obitelj kojoj će biti otac. Poželio je da Bog blagoslovi svaku njegovu riječ, kojom će naviještati istinu svetoga Evanđelja, svaki njegov korak kojim će hititi župljanima i napose bolesnicima. „Tako ćeš na najbolji način služiti ovome svijetu, svijetu koji treba Boga, iako toga često nije svjestan. Kao župna zajednica molit ćemo za tebe da budeš blagoslovljen, uspješan i što je najvažnije da ostaneš vjeran svećenik. Bog te blagoslovio, dragi mladomisniče!“, poručio je župnik Farkaš.

Nakon službe Božje Riječi i Evanđelja koje je navijestio mladomisnik Bruno Diklić, okupljenim vjernicima i mladomisniku Krešimiru obratio se vlč. Robert Jugović, naglasivši između ostalog kako biti svećenik u prvom redu znači nastavljati  Kristovo poslanje na zemlji i biti dobar pastir povjerenom mu narodu. „Odlika Kristovih učenika je da se drugi raduju njihovoj blizini, čak štoviše, da hrle njima ususret i da budu oni koje će uistinu drugi prepoznati i otkriti u njima sliku uzorna Kristova učenika koji svojim životom ispovijeda vjeru  u živoga Boga. Da, dosljednost u onome što jesam i što želim biti, nije moguće razdijeliti po pola: ovdje u crkvi sam jedno, a kad izađem iz crkve, netko drugi. Moram biti dosljedan u očitovanju Kristove blizine. Kako? Kad vidimo bližnjega u potrebi, da to uistinu srcem i prihvatimo i potom svojim djelima na to i odgovorimo. Da ne ostanemo negdje po strani i kažemo, drugi će, nego da sebe prepoznam kao onoga Bog šalje da u tim  trenucima učinim ono najbolje što mogu, na što me Duh Božji potiče, jer znamo da gledati i osjećati nije isto, kao ni pokazati ljubav svojim djelima“, pojasnio je vlč. Robert.
 
Osvrćući se na mladomisnikovo geslo 'Znam kome sam povjerovao' iz druge Pavlove poslanice Timoteju, propovjednik je kazao kako smo svi pozvani ispovjediti svoju vjeru i pri tome biti svjesni jedne dimenzije te naše vjere i kršćanskog poslanja, a to je - trpljenje. „No, Pavao se pouzdaje u Gospodina i onda kada će biti najteže. To je ona nada koja i nama daje smisao života i postojanja. Sveti Pavao potiče Timoteja, ali i tebe, dragi mladomisniče Krešo koji si uz nj stao, da upravo tu nadu nikada ne izgubiš  u poslanju koje ti Bog šalje kroz službu  svećeništva“, istaknuo je vlč. Robert.
 
 
Zaključio je znakovitom porukom iz iskustva komunikacije s vlč. Krešimirom dok je bio na službi đakona u Županji: 'đakone, funkcioniraj!', što bi značilo pripremiti sve što ište služba đakonata. „I danas ti poručujemo, Krešimire, svećeniče, funkcioniraj! Ali, ne po svome srcu nego po srcu Kristovom. Amen!“, zaključio je vlč. Jugović.
 
Nakon ispovijesti vjere, molitve, prinosa darova, svete Euharistije i pričesti, mladomisnik Krešimir uputio je riječi zahvale, prije svih Trojedinom Bogu na milosnome daru svećeništva, a potom i svojoj obitelji: ocu Anti, majci Katici i bratu Vedranu na vjerničkome odgoju i potpori tijekom bogoslovne formacije. Posebno je pozdravio župnika Roberta i župljane iz Županje koji su došli u Slavonski Brod još jednom očitovati svoju potporu njihovom đakonu. Zahvalio je i svome župniku Robert Farkašu, ministrantima, bogoslovima i brojnim vjernicima župe sv. Leopolda koji su u organizaciji Mlade mise (prve u ovoj župi), pokazali nemjerljivu zauzetost i predanost, uzornu slogu, zajedništvo i povezanost na kakvu nas poziva i sam Gospodin. Vlč. Krešimir zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli, i materijalno i duhovno i kroz fizički rad, u pripremi mladomisničkog slavlja koje, kako je rekao, nije samo njegovo, nego slavlje cijele župne zajednice i žive Crkve. 

Slavlje Mlade mise pjevanjem je uveličao župni zbor pod ravnanjem prof. Kristine Udovičić. Pjevajući 'Tebe Boga hvalimo', na kraju su sva četvorica mladomisnika na okupljene zazvali opći Božji blagoslov, a potom i pojedinačno, polaganjem ruku i svećeničkom molitvom. 

Mladoj misi prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili vlč. Leon Sagbohan, župni vikar župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, vlč. Josip Antolović, župnik župe sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu i fra Matija Marijić, župni vikar u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. 
 
Krešimir je rođen je  1996. u Slavonskom Brodu. Nakon osnovne škole završio je  Ekonomsko-birotehničku školu (smjer ekonomist), a potom, u jesen 2015. primljen u Bogoslovno sjemenište. Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu završio je 2020. godine. Za đakona je u đakovačkoj prvostolnici zaređen iste godine, a za svećenika na Petrovo 2021.  po rukama apostolskog nuncija u RH mons. Giorgia Lingue. Biskupovim dekretom prvu će svećeničku službu obavljati kao župni vikar u župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku.
 
tekst i fotografije: Ivica Vlašić 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška