Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.01.2020
Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom


 Podsjetimo, temu uređenja rada nedjeljom nedavno je aktualizirala hrvatska Vlada, najavom izmjena postojećeg Zakona o radu i to po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini.

Prije no što konačni prijedlog zakonskih izmjena bude predstavljen široj javnosti, portal MojPosao istražio je mišljenje hrvatskih građana o navedenoj temi.

Promjene podržavaju i oni koji ne rade nedjeljom

Velika većina anketiranih (84%) podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu.

Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je „nedjelja dan za odmor i obitelj“ i postavljaju pitanje „zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri“.

Zabranama se ništa ne rješava

S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15% Hrvata. 

Smatraju kako su „zabrane loša stvar i njima se ništa ne rješava“ i dodaju da se „država ne bi trebala miješati u privatni sektor“, naročito u trenutku kada „u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi“ kojima bi se Vlada trebala baviti.

Odluku o radu sedmog dana u tjednu prepustili bi samim trgovcima, ipak je riječ o njihovom poslovanju, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.

Rad na pola radnog vremena?

Svega 1% anketiranih o ovoj temi nema jasno definiran stav i nisu načisto treba li ograničavati rad nedjeljom. Međutim, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nude konkretne prijedloge kako riješiti ovo pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak „zabrane rada ponedjeljkom“.

Zadnje vijesti

Brojni hodočasnici u župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju

U Gornjim Andrijevcima proslavljena svetkovina Uznesenja Presvete Bogorodice

Uočnica svetkovine Marijina Uznesenja u drevnom svetištu Gospe Kloštarske

FOTO GALERIJA

U Gornjim Andrijevcima proslavljena svetkovina Uznesenja Presvete Bogorodice

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja