Vatrogasna 2017. godina rekordna po broju intervencija

Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda optimalno je opremljena i spremna za sve vrste intervencija. No, jesu li vatrogasne postrojbe i društva u Hrvatskoj uistinu spremni za najgore scenarije?

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.07.2017


Iako su požari u Dalmaciji u zadnje vrijeme u centru pažnje, ova sezona izrazito je naporna i za slavonske vatrogasne postrojbe i društva. Zbog ekstremnih meteoroloških uvjeta, prvo obilnih kiša koje su izazvale poplave, a zatim i suša, broj intervencija je puno veći nego prošle godine. 

Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda do srpnja je zabilježila čak 355 intervencija, od čega su 104 intervencije bile gašenja požara. Za usporedbu, 2016. godine je zabilježeno samo 211 intervencija i tek 60 požara, i to u cijeloj godini.

Ivan Vuleta, zapovjednik brodske vatrogasne postrojbe, uvjerava kako se priče o lošoj opremljenosti hrvatskih vatrogasaca ne odnose na sva vatrogasna društva i postrojbe. Brodska postrojba je u potpunosti opremljena i spremna za sve vrste intervancija. 

"Mi smo optimalno opremljeni. Imamo 52 profesionalna vatrogasca i mi smo svoju opremu, sredstva za gašenje i tehniku dimenzionirali za taj broj. To je broj koji je propisan Procjenom ugrožnosti i Planom zaštite od požara Grada Slavonskog Broda i to je dovoljno za naše prilike. Gomilanje skupe opreme koju nitko neće koristiti po 20 godina po nemi nije opravdano, pogotovo ako nema osposobljenih ljudi.", naveo je Vuleta. 

Brodski vatrogasci nisu bili mobilizirani u Dalmaciju, ali za tu su mogućnost u potpunosti spremni. Međutim, to ne znači da je sustav vatrogastva kakav danas postoji u Hrvatskoj dobar. Vuleta ističe: "Činjenica je da sustav nije dobro uređen. Još od Kornata nije se ništa promijenilo oko sustava zapovijedanja, podizanja snaga, angažiranja. Mi smo spremni, kod nas takvih situacija (kao u Dalmaciji) ne može biti."

 

Zadnje vijesti

Uspiješna nedjelja brodskih rukometaša

Prve, druge i treće nagrade brodskim učenicima glazbe

Mirela Corel Baketarić: Sanjar, idealist i tragač s olovkom u ruci

VIJESTI

NATJECANJE OSNOVNOŠKOLACA U NOVOM MAROFU

Prve, druge i treće nagrade brodskim učenicima glazbe

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO intervju

Mirela Corel Baketarić: Sanjar, idealist i tragač s olovkom u ruci

FOTO GALERIJA

HKUU “Trenk“ Nova Gradiška - kvalitetnim aktivnostima kroz 2018. godinu

Učenici iz Gundinaca i Sikirevaca družili se uz knjige (nelektirne!)

Željezničar najuspješniji na 2. “Velentinovo kupu”

Održana županijska smotra LiDraNo 2018.

Brodski vaterpolisti na kampu u Dubrovniku