Vatrogasna 2017. godina rekordna po broju intervencija

Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda optimalno je opremljena i spremna za sve vrste intervencija. No, jesu li vatrogasne postrojbe i društva u Hrvatskoj uistinu spremni za najgore scenarije?

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.07.2017


Iako su požari u Dalmaciji u zadnje vrijeme u centru pažnje, ova sezona izrazito je naporna i za slavonske vatrogasne postrojbe i društva. Zbog ekstremnih meteoroloških uvjeta, prvo obilnih kiša koje su izazvale poplave, a zatim i suša, broj intervencija je puno veći nego prošle godine. 

Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda do srpnja je zabilježila čak 355 intervencija, od čega su 104 intervencije bile gašenja požara. Za usporedbu, 2016. godine je zabilježeno samo 211 intervencija i tek 60 požara, i to u cijeloj godini.

Ivan Vuleta, zapovjednik brodske vatrogasne postrojbe, uvjerava kako se priče o lošoj opremljenosti hrvatskih vatrogasaca ne odnose na sva vatrogasna društva i postrojbe. Brodska postrojba je u potpunosti opremljena i spremna za sve vrste intervancija. 

"Mi smo optimalno opremljeni. Imamo 52 profesionalna vatrogasca i mi smo svoju opremu, sredstva za gašenje i tehniku dimenzionirali za taj broj. To je broj koji je propisan Procjenom ugrožnosti i Planom zaštite od požara Grada Slavonskog Broda i to je dovoljno za naše prilike. Gomilanje skupe opreme koju nitko neće koristiti po 20 godina po nemi nije opravdano, pogotovo ako nema osposobljenih ljudi.", naveo je Vuleta. 

Brodski vatrogasci nisu bili mobilizirani u Dalmaciju, ali za tu su mogućnost u potpunosti spremni. Međutim, to ne znači da je sustav vatrogastva kakav danas postoji u Hrvatskoj dobar. Vuleta ističe: "Činjenica je da sustav nije dobro uređen. Još od Kornata nije se ništa promijenilo oko sustava zapovijedanja, podizanja snaga, angažiranja. Mi smo spremni, kod nas takvih situacija (kao u Dalmaciji) ne može biti."

 

Zadnje vijesti

Zdravko Logarušić novi izbornik nogometne reprezentacije Sudana: 'Očekujem zahtjevan, ali zanimljiv posao'

Majstori, obiđite mjesta gdje ste radili i što je potrebno da građani budu zadovoljni

Počela isplata 19,7 milijuna kuna proizvođačima mlijeka

SPORT

Vodit će ih na Afričkom kupu nacija

Zdravko Logarušić novi izbornik nogometne reprezentacije Sudana: 'Očekujem zahtjevan, ali zanimljiv posao'

NAJČITANIJE DANAS

Bravo!!!

Brođanka Stela nova je hrvatska pjevačka zvijezda u usponu

FOTO GALERIJA

Vrhunac slavlja 60. obljetnice svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Potpisani Sporazumi o suradnji na razvoju širokopojasnog interneta

Pater Arek Krasicki: Mladi, ohrabrite se i otvorite srca za ljubav

Borna Čengić i Borna Mađarević uspješni na Prvenstvu Hrvatske

Sveti Nikola darivao mališane u Slavonskom Kobašu