Vatrogasna 2017. godina rekordna po broju intervencija

Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda optimalno je opremljena i spremna za sve vrste intervencija. No, jesu li vatrogasne postrojbe i društva u Hrvatskoj uistinu spremni za najgore scenarije?

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.07.2017


Iako su požari u Dalmaciji u zadnje vrijeme u centru pažnje, ova sezona izrazito je naporna i za slavonske vatrogasne postrojbe i društva. Zbog ekstremnih meteoroloških uvjeta, prvo obilnih kiša koje su izazvale poplave, a zatim i suša, broj intervencija je puno veći nego prošle godine. 

Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda do srpnja je zabilježila čak 355 intervencija, od čega su 104 intervencije bile gašenja požara. Za usporedbu, 2016. godine je zabilježeno samo 211 intervencija i tek 60 požara, i to u cijeloj godini.

Ivan Vuleta, zapovjednik brodske vatrogasne postrojbe, uvjerava kako se priče o lošoj opremljenosti hrvatskih vatrogasaca ne odnose na sva vatrogasna društva i postrojbe. Brodska postrojba je u potpunosti opremljena i spremna za sve vrste intervancija. 

"Mi smo optimalno opremljeni. Imamo 52 profesionalna vatrogasca i mi smo svoju opremu, sredstva za gašenje i tehniku dimenzionirali za taj broj. To je broj koji je propisan Procjenom ugrožnosti i Planom zaštite od požara Grada Slavonskog Broda i to je dovoljno za naše prilike. Gomilanje skupe opreme koju nitko neće koristiti po 20 godina po nemi nije opravdano, pogotovo ako nema osposobljenih ljudi.", naveo je Vuleta. 

Brodski vatrogasci nisu bili mobilizirani u Dalmaciju, ali za tu su mogućnost u potpunosti spremni. Međutim, to ne znači da je sustav vatrogastva kakav danas postoji u Hrvatskoj dobar. Vuleta ističe: "Činjenica je da sustav nije dobro uređen. Još od Kornata nije se ništa promijenilo oko sustava zapovijedanja, podizanja snaga, angažiranja. Mi smo spremni, kod nas takvih situacija (kao u Dalmaciji) ne može biti."

 

Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca