Vanesa Tot u C-finalu Svjetskoga seniorskog prvenstva u Milanu

Mlada kanuistica KKK Marsonia Vanesa Tot, članica hrvatske kajak-kanu reprezentacije, nastupa na Svjetskom seniorskom prvenstvu (u disciplini C-1 200m) koje se održava u Milanu (Italija) na jezeru Idroscalo od 19. do 23. kolovoza.

Autor: bportal | Datum objave: 22.08.2015
 Jučer, trećega dana natjecanja, Vanesa je vozila klasifikacijsku utrku i, kao 30. od 40 natjecateljica, plasirala se u polufinale. Danas je pak, zauzevši 26. mjesto u polufinalnoj utrci, izborila svoje mjesto u C-finalu ovoga prvenstva. Svoju će finalnu utrku (za plasman od 19. – 27. mjesta) voziti sutra u 8:45, a rezultate možete pratiti na linku ovdje.

Iako tek mlađa juniorka (16 godina), ova iznimno nadarena sportašica, koju, osim talenta, krase skromnost i silna požrtvovnost, nastupa na Svjetskom seniorskom prvenstvu kao prva kanuistica u povijesti našega grada i županije, te prva kanuistica u jednokleku i prva kanuistica juniorka u povijesti naše države. Dodajmo kako je Vanesa, uz još jednu natjecateljicu iz Vijetnama, najmlađa kanuistica na ovogodišnjem prvenstvu. Za istaći je i to kako Vanesa (do početka ove sezone kajakašica s osvojenih preko 150 medalja za Klub, od čega većine zlatnih) trenira u kanuu jednokleku tek nekoliko mjeseci i već je dosegla sjajnu formu – ako je suditi po činjenici da je „eliminirala“ čak 14 starijih protivnica. Na ovom je prvenstvu postigla svoja najbolja vremena (58.361 u klasifikacijama i 55.560 u polufinalu). To su ujedno njezina prva službena vremena; jedino se na treninzima na Jarunu moglo približno precizno izmjeriti njezinu brzinu na 200m (ondje je izveslala nešto više od 1min). Bilo je to krajem srpnja tijekom ovogodišnjega državnog prvenstva na kojem se, zbog nedostatnog broja natjecateljica u juniorskoj C-1 kategoriji, nisu mogle održati utrke u kojima bi Vanesa odmjerila svoje snage.

Ovo prvenstvo iznimno je značajno, kako za kanu-sport u Republici Hrvatskoj, tako i za Vanesu. „Kanu za žene je u Hrvatskoj tek u povojima“, ističu Vanesini treneri Igor Krajina (trener u pratnji na ovogodišnjem prvenstvu), Zdenko Jambrešić i Ivan Erceg, te Vanesa svojim nastupom doista piše sportsku povijest. Ovo je prvi puta da naša država ima svoje predstavnice kanuistice na svjetskom prvenstvu. Osim Vanese, u Milanu su nastupile seniorke Mateja Buriša iz KKK Matija Ljubek i Matea Ljubičić iz KKK Jarun; djevojke su vozile utrku C-2 500m, plasirale se u B-finale i zauzele 18. mjesto u ukupnom poretku među 21 parom natjecatelja). Nadalje, kanu za žene nije olimpijski sport. Ako je suditi po žestokoj konkurenciji (barem u C-1) na ovogodišnjem prvenstvu, i to bi (se) trebalo promijeniti.

Nastavi li mlada Vanesa trenirati istim intenzitetom i žarom, za vjerovati je kako je pred njom (a i pred hrvatskim ženskim kanu-sportom) zlatno doba. Osim što je skromna, Vanesa je i vrlo samouvjerena (nikako umišljena) i samokritična. Nakon prve utrke izjavila je: „Zeznula sam start. Mogu bolje i bit ću bolja!“ Ako je suditi po današnjem rezultatu, bit će da je tako. Vjerujemo da se polako obistinjuje objava na njezinom Facebook profilu dan uoči odlaska na svjetsko prvenstvo: „Idemo polako do snova.“ 

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"