Uz malo ulaganja proizvođač na dobitku, do 2000 kuna više po hektaru

U Amfiteatralnoj dvorani slavonskobrodske Srednje škole M.A. Reljković danas, u srijedu, učenicima škole i zainteresiranim poljoprivrednicima s područja općina brodskog Posavlja prezentirani su rezultati pokusa primjene folijarne prihrane ureom na stanje proteina u zrnu pšenice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.10.2021
Uz malo ulaganja proizvođač na dobitku, do 2000 kuna više po hektaru


 Ovo događanje slijed je stavki iz Ugovora o provedbi istraživačkog projekta "Značaj izbora kultivara i optimizacije primjene zaštite biopreparata u proizvodnji pšenice za povećanje rentabilnosti OPG-ova potpisanog između Brodsko-posavske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Rezultati istraživanja trebali bi, uz ostalo, biti buduće smjernice za proizvodnju visokokvalitetne pšenice u cilju povećanja održivosti, ekonomičnosti i rentabilnosti proizvodnje pšenice na OPG-ovima u Slavoniji. 

-Istraživanjem u ove dvije godine smo dobili da većina poljoprivrednih proizvođača može taj nazovimo zahvat, folijarnu prihranu, uvesti kao prvenstveno redovitu mjeru i na taj način povećati ekonomičnost svoje proizvodnje. Jer samom primjenom povećava se i protein a to u suštini znači 1500 do 2000 kuna više po hektaru. Taj način folijarne prihrane počeo se stidljivo primjenjivati kod pojedinaca, a sada na istočnom dijelu, Virovitičko-podravska županija, Baranja, sve više proizvođača to primjenjuje jer su vidjeli da uz malu investiciju mogu dobiti puno veću kvalitetu zrna a tada se otkup pšenice bonificira po većim vrijednostima. To u vidu imaju i otkupljivači, i njima je stalo otkupiti urod što kvalitetnije pšenice, na značajnom dobitku su i proizvođač i otkupljivač-kazao je za Brodportal doc.dr.sc.Branimir Šimić sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske