Uz malo ulaganja proizvođač na dobitku, do 2000 kuna više po hektaru

U Amfiteatralnoj dvorani slavonskobrodske Srednje škole M.A. Reljković danas, u srijedu, učenicima škole i zainteresiranim poljoprivrednicima s područja općina brodskog Posavlja prezentirani su rezultati pokusa primjene folijarne prihrane ureom na stanje proteina u zrnu pšenice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.10.2021
Uz malo ulaganja proizvođač na dobitku, do 2000 kuna više po hektaru


 Ovo događanje slijed je stavki iz Ugovora o provedbi istraživačkog projekta "Značaj izbora kultivara i optimizacije primjene zaštite biopreparata u proizvodnji pšenice za povećanje rentabilnosti OPG-ova potpisanog između Brodsko-posavske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Rezultati istraživanja trebali bi, uz ostalo, biti buduće smjernice za proizvodnju visokokvalitetne pšenice u cilju povećanja održivosti, ekonomičnosti i rentabilnosti proizvodnje pšenice na OPG-ovima u Slavoniji. 

-Istraživanjem u ove dvije godine smo dobili da većina poljoprivrednih proizvođača može taj nazovimo zahvat, folijarnu prihranu, uvesti kao prvenstveno redovitu mjeru i na taj način povećati ekonomičnost svoje proizvodnje. Jer samom primjenom povećava se i protein a to u suštini znači 1500 do 2000 kuna više po hektaru. Taj način folijarne prihrane počeo se stidljivo primjenjivati kod pojedinaca, a sada na istočnom dijelu, Virovitičko-podravska županija, Baranja, sve više proizvođača to primjenjuje jer su vidjeli da uz malu investiciju mogu dobiti puno veću kvalitetu zrna a tada se otkup pšenice bonificira po većim vrijednostima. To u vidu imaju i otkupljivači, i njima je stalo otkupiti urod što kvalitetnije pšenice, na značajnom dobitku su i proizvođač i otkupljivač-kazao je za Brodportal doc.dr.sc.Branimir Šimić sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Zadnje vijesti

Na autocesti A3 ozlijeđeni vozač (74) i suvozač (77)

U naletu na udarnu rupu, lakše ozlijeđen biciklist

HDZ-u 81, listi Duspara Mirko 59 i SDP-u 4 mandata na izborima za Vijeća Mjesnih odbora

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza

Brodska motorijada kao nekada: Poloj ponovo bikerska republika

Otvorene Plazma Sportske igre mladih na novim pomoćnim terenima