Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Jučer je navršeno 85 godina od kada su od strane Hrvatskoj nesklonog režima tadašnje Kraljevine Jugoslavije u Sibinju i okolnim mjestima mučki ubijeni hrvatski seljaci samo zato što su željeli iskazati svoje nacionalne težnje, svoje domoljublje i pravo na slobodu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.02.2020
Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama
 Mnoga su tada djeca ostala bez očeva, mnoge majke bez svojih sinova. No, upravo takvi  protesti  protiv nepravde i ugnjetavanja približili su dugo priželjkivani hrvatski san o slobodnoj i neovisnoj Domovini.Taj vremenski okvir pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća  pokazao je i dokazao koliko dugo je hrvatski narod trpio tuđinske okove i koliko dugo želio biti svoj na svome.

Danas je na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, upravo na mjestu gdje su i stradali 1935. godine,  kod Spomen obilježja vrbskim žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast seljacima Gornje Vrbe i Ruščice čije je stradavanje neposredni rezultat događaja u Sibinju, odnosno njihove ogorčenosti odnosom tadašnjeg režima Kraljevine Jugoslavije prema hrvatskom narodu. Iako mali, ovaj otpor imao je veliki značaj za daljnji hrvatski politički diskurs, pa i na ono što danas imamo – slobodnu, suverenu i  neovisnu Hrvatsku. Vijence su položili predstavnici Općine Gornja Vrba na čelu sa načelnikom Ivanom Vuletom, načelnik susjedne Općine Klakar Josip Stanić, proćelnik Ivan Lukić i privremeni pročelnik Miroslav Jarić u ime Brodsko-posavske županije, predstavnici Grada Slavonskog Broda, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka i drugi.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca u Crkvi Svetog Nikole u Gornjoj Vrbi služena je Sveta misa, a potom u prostorima Općine održana i prigodna komemorativna svečanost.

20. veljače 1935.  šest hrvatskih sinova iz Gornje Vrbe i Ruščice (Mirko Milec, Ivan Martić, Stipo Mirković, Tomo Vargić, Ivan Borevković, i Franjo Borevković) izgubilo je svoje živote od žandarmerijskih krvnika, no njihova žrtva zauvijek će biti utkana u temelje stvaranja hrvatske države i nikada prežaljena i zaboravljena.

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji