Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Jučer je navršeno 85 godina od kada su od strane Hrvatskoj nesklonog režima tadašnje Kraljevine Jugoslavije u Sibinju i okolnim mjestima mučki ubijeni hrvatski seljaci samo zato što su željeli iskazati svoje nacionalne težnje, svoje domoljublje i pravo na slobodu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.02.2020
Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama
 Mnoga su tada djeca ostala bez očeva, mnoge majke bez svojih sinova. No, upravo takvi  protesti  protiv nepravde i ugnjetavanja približili su dugo priželjkivani hrvatski san o slobodnoj i neovisnoj Domovini.Taj vremenski okvir pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća  pokazao je i dokazao koliko dugo je hrvatski narod trpio tuđinske okove i koliko dugo želio biti svoj na svome.

Danas je na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, upravo na mjestu gdje su i stradali 1935. godine,  kod Spomen obilježja vrbskim žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast seljacima Gornje Vrbe i Ruščice čije je stradavanje neposredni rezultat događaja u Sibinju, odnosno njihove ogorčenosti odnosom tadašnjeg režima Kraljevine Jugoslavije prema hrvatskom narodu. Iako mali, ovaj otpor imao je veliki značaj za daljnji hrvatski politički diskurs, pa i na ono što danas imamo – slobodnu, suverenu i  neovisnu Hrvatsku. Vijence su položili predstavnici Općine Gornja Vrba na čelu sa načelnikom Ivanom Vuletom, načelnik susjedne Općine Klakar Josip Stanić, proćelnik Ivan Lukić i privremeni pročelnik Miroslav Jarić u ime Brodsko-posavske županije, predstavnici Grada Slavonskog Broda, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka i drugi.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca u Crkvi Svetog Nikole u Gornjoj Vrbi služena je Sveta misa, a potom u prostorima Općine održana i prigodna komemorativna svečanost.

20. veljače 1935.  šest hrvatskih sinova iz Gornje Vrbe i Ruščice (Mirko Milec, Ivan Martić, Stipo Mirković, Tomo Vargić, Ivan Borevković, i Franjo Borevković) izgubilo je svoje živote od žandarmerijskih krvnika, no njihova žrtva zauvijek će biti utkana u temelje stvaranja hrvatske države i nikada prežaljena i zaboravljena.

Zadnje vijesti

Ministarstvo graditeljstva namijenilo značajnu donaciju Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG