Utemeljena Tvornice vagona u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 17. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.02.2021
Utemeljena Tvornice vagona u Brodu


 1863. u Ženevi osnovan Međunarodni komitet za pomoć ranjenima, što će kasnije postati poznato kao Međunarodni komitet crvenog križa.

1867. kroz Sueski kanal prošao prvi brod.

1895. U ruskom Sankt Peterburgu prvi je puta u cijelosti s glazbom Čajkovskog izveden balet Labuđe jezero.

1904. u Milanu premijerno izvedena Puccinijeva opera Madam Butterfly.

1921. U gradskoj vijećnici u Brodu održana je konstituirajuća skupština osnivača Tvornice vagona Prvu jugoslavensku Tvornicu vagona i mostova osnovali su Prva hrvatska štedionica d. d. Zagreb, „Slavonija“ d. d. za industriju drva Zagreb, Kaufmann i drugovi Zagreb i Tvornica strojeva i željeznih uređaja Kistarača kraj Budimpešte. Kasnije, pri osnivanju lokomotivskog odjela tvornice pristupio je i koncern Krupp iz Essena. Godine 1926. Krupp i Kristarača su istupili, a umjesto njih ušla je bečka državna tvrtka koja se specijalno bavi izradom lokomotiva. Zemljište na kome su sagrađene tvorničke radionice i druge zgrade veliko je 68 katastarskih jutara, dok ostali dio zauzimaju industrijski kolosijek od ukupnih 15 kilometara, razna tvornička skladišta, kantina, vrtovi, parkovi itd. Sve zgrade su suvremeno građene, od betona, tvrdog materijala i željezne konstrukcije. 

1929. U Brodu je održana godišnja skupština podružnice Saveza metalskih radnika Jugoslavije koja, nakon zabrane Nezavisnih sindikata i Hrvatskog radničkog saveza, ostaje jedini oblik organiziranog okupljanja radnika nakon uvođenja tzv. šestojanuarske diktature kralja Aleksandra Karađorđevića. 

1933. u SAD-u je započet proces ukidanja prohibicije.

1939. predstavljen na svjetskoj izložbi prototip najlonskih čarapa.

1948. Rođen je u Slavonskom Brodu akademski slikar Marko Kern. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine. Umro 21. veljače 2018. u Poreču.

1960. Sportska dvorana „Klasije“ u Slavonskom Brodu otvorena je susretom košarkaša reprezentacije Jugoslavije i grada Slavonskog Broda. Bila je to prva sportska dvorana izgrađena u tadašnjoj SFRJ, a za Brođane je to posatalo mjesto i institucija gradskog sporta. 

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Brodskom Varošu. U odbor su izabrani: Krunoslav Štefančić, Tomislav Mirosavljević, Ratimir Čičić, Predrag Filajdić, Zlatko Čičić, Marijan Galović i Mladen Tomas. 

1992. Butros Gali, generalni sekretar UN preporučio je razmještanje 13000 pripadnika mirovnih snaga svjetske organizacije na teritoriji bivše Jugoslavije.

1996. Završio je jedan od najpoznatijih dvoboja u šahu između čovjeka i računala, i to čovjekovom pobjedom. Radilo se o slavnom dvoboju superračunala IBM Deep Blue protiv šahovskog prvaka Garryja Kasparova.

2000. Microsoft izdaje operativni sustav Windows 2000.

2002. prelaskom na euro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta. 2008. Kosovo je nakon godina političke i oružane borbe, te uz veliki pritisak zapadnih sila, proglasilo neovisnost od Srbije.

2011. U 51. godini preminuo Predrag Vušović, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Najpoznatiji je, između ostalog, bio po ulozi Gazde u seriji Bitange i princeze, a sa velikim uspjehom je glumio i u serijama Osmori se zaslužio si i Stipe u Gostima. Bio je zapažen i u filmovima Vinka Brešana - Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal.

2012. U 60. godini preminuo Milorad Bibić – Mosor, dugogodišnji novinar splitske Slobodne Dalmacije, scenarist i pisac, te košarkaški sudac.

2013. završeno 42. Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u austrijskom gradu Schladmingu.

Rođeni na današnji dan su: Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski književnik (1865.), Slavko Ježić, hrvatski književnik (1895.), hrvatski političar Hrvoje Šarinić (1935.), Stipe Šuvar, hrvatski političar (1936.), Marko Kern , akademski slikar (1948), Michael Jordan, američki košarkaš (1963.), hrvatski glazbenik Davor Gobac (1964.), Željko Mavrović, hrvatski boksač (1969.), Bojana Gregorić, hrvatska glumica (1972.), Paris Hilton, nasljednica lanca hotela Hilton (1981.), Ante Tomić, hrvatski košarkaš ( (1987) 

Umrli na današnji dan su: Giordano Bruno, filozof, matematičar, (1600.), Ferdinand I. Medici (1609.), Molier, francuski književnik(1673), Geronimo, indijanski ratni vođa (1909.), Mate Balota, književnik i ekonomist (1963.), Zvonimir Červenko, ,hrvatski general (2001.), Kosta Angeli Radovani, hrvatski kipar, (2002), Šaban Šaulić, glazbenik (2019)

Zadnje vijesti

Oriolik se plasirao u četvrtfinale Kupa Hrvatske

28 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Klub mladih Udruge osoba s invaliditetom "Loco Moto" uživa u zajedničkom druženju

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“