Usvojena izvješća o izvršenju proračuna za 2018. i rebalans za 2019.

Nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle Sjednice te usvajanja Dnevnog reda sa Aktualnim satom započela je 13. sjednica Županijske skupštine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.06.2019
Usvojena izvješća o izvršenju proračuna za 2018. i rebalans za 2019.
 JOSIP MARUNICA Pozdravljam sve prisutne. Imam dva pitanja za župana: općina Gornja Vrba je uputila više službenih dopisa prema Uredu župana. Naime radi se o problemu prevelike koncentracije prometa a posebno kamiona u naselju Donja Vrba. Cesta koja vodi kroz Donju Vrbu  pripada županijskoj cesti sužena, je te  ne može podnijeti teret teških kamiona. Očekuje se sastanak s načelnikom policije ravnateljicom ŽUC-a i županom. Na prošloj sjednici rekli da kad uhvatite termin kako bi došlo do tog sastanka. To je bilo 11. ožujka. Ja se nadam da će biti usklađen termin

Županijska cesta 4 2 1 2 a to je Slavonski Brod Donja Vrba u naselju ulica 108 brigade. Cesta. Treba ići u rekonstrukciju. S obzirom da cesta nije uvrštena u financijski plan žuta za 2019. Izvršena je sanacija djelomično rupa a u 2019. Po kojim se kriterijima vrši sanacija spomenutih cesta 

ŽUPAN: redsjedniče sa zamjenicima uvaženi vijećnici poštovani  saborski zastupnici i svi ostali koji su nazočni u ovoj dvorani svjesni su da će pozdravljam u ime Brodsko posavske županije svoje osobno ime mojih zamjenika i naravno pročelnika. Bit će usklađen termin možda ovaj tjedan ili sljedeći i pokušat ćemo riješiti taj problem naravno u granicama mogućnosti ovlasti .

ANTUN DUKIĆ: Gospodine predsjedniče poštovani gospodine uvaženi vijećnici. Dionica ceste 4 2 1 2. u naselju Klis, kao što ste i sami kazli je u uvodu je sanirana .Kako je tamo sredinom kolnika prošao kolektor mi ćemo  pratiti da li će tamo biti slijeganja  i ukoliko ne bude dalnjeg slijeganja koje traje oko pet godina, ona će se obnoviti  iz sredstava redovitog održavanja.

JELINIĆ: Ima dva pitanja. Prvo pitanje vezano je za izostanak dotacija od strane županije Brodsko - posavske turističkom klasteru Slavonska košarica. Naime u planu prihoda turističkog klastera Slavonska košarica za 2019. godinu predviđena je i dotacija Brodsko posavske županije u iznosu od 25 tisuća kuna. Nakon faze ocjenjivanja prijava dostavljenih na javni natječaj za financiranje programa projekata i manifestacija neprofitnih organizacija koje doprinose razvoju gospodarstva Brodsko posavske županije., projekt koji je imao ime unapređenje turističke ponude Brodsko posavske županije je ocijenjen nedovoljnim brojem bodova za dodjelu financijskih sredstava. Čini mi se da je bio nekakvih 40,5 bodova, ne znam što to predstavlja. Iako je ranijih godina ovaj projekt dobivao dotacije i nije bio slučaj da je bio odbijen planirani ukupni prihod klastera za 2019. godinu je 300 tisuća kuna pa je izostanak tih 25 tisuća kuna značajan.  U biti to nije malo jer iznosi  8 posto. Zanima me koji su kriteriji bili kod ocjenjivanja i što se sve bodovalo? Pitanju dodajem i iskazivanje nezadovoljstva članova ovog najvećeg turističkog klastera u Republici Hrvatskoj.

 Drugo pitanje odnosi se na opću bolnicu doktor Josip Benčević.   Naime u financijskom izvješću Opće bolnice „doktor Josip Benčević" za 2018. godinu, u dvije tablice, stoji popis sudskih sporova u tijeku je u kojima je Bolnica tuženik. Iz tablice se vidi da bi sudski  procesi trebali biti okončani 2019. -20122. godine.  Osnove tužbe su pogreška u liječenju, naknada štete neisplata dijela plaća. Prekovremenih sati i drugih materijalnih prava medicinskom osoblju i tako dalje. Ukupan V.P.S.  za ovih 80 tužbi, što nije malo, iznosi 13 milijuna 285 tisuća kuna što je veliki iznos i ozbiljna financijska prijetnja ovoj bolnici. Zanima me postoji li procjena uprave i njenog pravnog tima o mogućem ishodu i postoji li mogućnost nagodbe s tužiteljima jeR  protok vremena uključuje i kamate?

 

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: odgovor na ovo prvo pitanje vezano za slavonsku košaricu. Naime točno je da smo mi u nekim prethodnim godinama na godišnjoj razini osiguravali iznos od 25 tisuća kuna za klaster Slavonska košarica direktnim dotacijama planiranom pozicijom u proračunu. Moram reći da smo u zadnje dvije godine a temeljem Zakona o državnim potporama a i županijske potpore općinske i ostale iz javnog sektora spadaju u državne potpore male vrijednosti, temeljem Uredbe Europske komisije o potporama morali, na neki način, uvesti reda tako da nemamo više direktnih dodjela potpora poduzetnicima udrugama i svim ostalim korisnicima, a to je zapravo i zahtjev revizije kad revidira državni proračun. Slijedom toga mi smo tu na razini ukupnih  županija i svih upravnih tijela koja dodjeljuju potpore to uspostavili na način da EU u siječnju ove godine sva upravna tijela odnosno upravni odjeli su donijeli plan objave javnih poziva za dodjelu potpora, naravno iz svoga resora. Ovo o čemu vi govorite je u okviru Upravnog odjela za gospodarstvo koji je imao tri javna poziva treći je objavljen jučer i slijedom toga se rade programi dodjele potpora za svaki pojedini segment. Raspisuje se javni poziv. Postoji Povjerenstvo koje pregleda potpore postoje kriteriji za dodjelu potpora. Sve se to boduje i konačnu odluku na prijedlog Povjerenstva donosi župan. očekivano u odnosu na kvotu sredstava planiranu u proračunu tako da se ove godine dogodilo da klaster Slavonska košarica nije ostvario dovoljan broj bodova da bi dobio potporu. Mi možemo naravno, u pisanom obliku, dostaviti sve kriterije koji su se uzimali u obzir po ovom javnom pozivu, a  na koji se javila Slavonska košarica i i popis onih koji su dobili potporu.. Ne postoji pravo na dodjelu direktnih potpora nego svi prolaze kroz sustav javnog poziva i naravno ostanu ispod crte jer nema dovoljno sredstava kolike su potrebe.

KLARA ŠĆUKA: Probat ću odgovoriti na pitanje uvaženog vijećnika za Opću bolnicu Doktor Josip Benčiević. Sudske sporovi stoje, sudski sporovi koji se vode i koji su u tijeku i koji nisu završeni na našim sudovima. Radi se prije svega o tomu vezano za plaće i naknade i prekovremene sate. Taj je problem nastao zbog sustava koji nije dopuštao drugačiji obračun plaća. Dakle na sudu je da su tužbe pojedinih liječnika nezadovoljnih načinom obračuna a sustav nije dopustio drugačiji način obračuna plaća. Nažalost taj problem cijele Hrvatske što se radi o ostalim pojedinačnim privatnim tužbama za liječenje. To su sporovi koji nisu završeni, koji su u tijeku. što se tiče nagodbe to je vrlo teško odlučiti je li kriv liječnik ili nije kriv liječnik. Zbog toga su sve sporove poduzete sve pravne radnje koje su moguće i u tijeku zasad nema presuda koje bi se morale platiti a uprava je itekako svjesna problema u potencijalno može dogoditi i nastojat će prevenirati maksimalno moguće. Zahvaljujem. Gospodinu Mariću.

ANTO ŽAGRIĆ: Imam dva pitanja. Prvo se odnosi na besplatan prijevoz studenata. Ja sam potaknut javnim pozivom za iskaz interesa za besplatan prijevoz studenata objavljen na stranicama HŽ-a  28.3. Na stranicama sam vidio objavljeno da su sve slavonske županije osim nas potpisale ugovor s HŽ- om. Dakle,  Požeško slavonska i lanjske godine Osječko baranjska. U veljači ove godine Virovitičko podravska i Vukovarsko srijemska 17. 4. ove godine. Dakle naše županije nema, a me zanima koliko se prijavilo poziva i otkako je studentima besplatan prijevoz,.

Drugo se odnosi na odlagalište otpada u Davoru. Naime znamo da su kapaciteti odlagališta od 115 tisuća tona za koliko je izdana uporabna dozvola odavno i znatno premašeni i da ne bi bilo ovakvih posljedica kao što je bilo u Čakovcu koji je odlagalište pod kontrolom u odnosu na ovo Davoračko, što  se poduzima po pitanju sanacija odlagališta?

ANICA VUKAŠINOVIĆ: Uvaženi vijećnice vezano za Vaš upit o financiranju odnosno sufinanciranju prijevoza studenata željeznicom, mogu reći da je Brodsko posavska županija kao što ste čuli objavila javni poziv za iskaz interesa svih studenata na području Brodsko posavske županije. Prijavilo se negdje oko 387 studenata. U tijeku su pregovori s Hrvatskom željeznicom vezano o modalitetu. Dakle ovo što ste naznačili da su pojedine županije riješile, odnosno potpisale ugovore, to su zapravo djelomična rješenja. Radi se o samo određenim relacijama. Naša želja je bila da što više studenata obuhvatimo ovim prijevozom da im na neki način omogućimo lakše studiranje.

MIROSLAV JARIĆ: Što se tiče odlagališta u Davoru. Na odlagalištu u Davoru se radi sanacija temeljem važećeg građevinske dozvole. I koliko je količina otpada tamo vodi onaj koji radi sanaciju odlagališta odnosno dovozi otpad na odlagalište. Kakvo je trenutno stanje, to mogu tek pitati njih.

ZORAN MARIJIĆ: Župane imam za vas tri pitanja. Prvo pitanje. Na području grada nalazi se ova zgrada te tko plaća odvoz komunalnog otpada koju ova zgrada proizvede?

Drugo pitanje: U kojem iznosu županija dosad vraćala kredite za koje je bila jamac privatnim poduzetnicima?

Znate li za probleme u Općoj bolnici Slavonski Brod gdje odjeli na kapaljku dobijaju čiste plahte da bi se mogla održavati potrebna higijena pacijenata?

DANIJEL MARUŠIĆ: Po pitanju Bolnice odgovorit ćemo  Vam pismeno, jer ja nemam takva saznanja. A po pitanju tog gdje se nalazi zgrada,  mi sve svoje račune uredno plaćamo, a sad  ako vi smatrate da ima nešto što mi ne plaćamo neka nam se te institucije obrate.

 STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: Što se tiče ovog drugog pitanja, ako sam dobro shvatio, da županija ne plaća nikakve obveze po kreditima koji su u prethodnom razdoblju kroz županijske programe u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i poduzetništva plasirani poduzetnicima to su sve linije koje su davno zatvorene više nisu aktivne i mi nemamo nikakvih financijskih obaveza u prethodnim programima. To su programi koji su započeli još tamo 97- 98. godine i imali smo ukupno 13 raznih kreditnih linija. Plasirali smo ih  u suradnji s bankama i Ministarstvom i s preko petsto pojedinačnih kredita potpomogli otvaranje preko 1500 novih radnih mjesta.

MIRKO DUSPARA: Postavio bih tri pitanja. Gospodine župan je li možete svojim autoritetom i dobrim odnosima s Premijerom i ministrom Čorićem utjecati na to da se ubrza projekt Brod 2 u vrijednosti od 470 milijuna kuna koji je važan ne samo za Grad Slavonski Brod nego za devet općina, a bitni projekti ovise o projektu Brod 2. O tome kako projekt nije spreman i spremni od puno projekata u Republici Hrvatskoj pa čak i od onih koji su prošli a još nemaju raspisan natječaj . Drugo pitanje se tiče cesta koje su vrlo. bitne za našu županiju ali isto tako i za Grad Slavonski Brod. Spominju se već 20-30 godina. Tu prije svega mislim na izgradnju istočne vezne ceste i  na završetak ulaza u našu našu luku Brod i jedna vrlo bitna i važna cesta a to je poveznica Sjeverne vezne ceste i ulaze u Đuro Đaković carinu na koji bi se način izbjegao sav onaj kamionski promet koji ide kroz praktično centar grada. Treće pitanje se odnosi na izgradnju školske školske dvorane Osnovne škole „Vladimir Nazor" u Ruščici, da li se planira njena izgradnja i kada?

 

DANIJEL MARUŠIĆ:  Poštovani gradonačelniče pokušat ću ugovoriti jedan sastanak s ministrom. Bilo bi dobro da idete i Vi neki od vaših predstavnika,  jer vi znate u kojoj je fazi projekt. Ja doista nemam saznanja. Pokušat ćemo, javit ću vam se pa ćemo vidjeti termine.

 

ANICA VUKAŠINOVIĆ: Kako nismo osnivači naznačene škole, nemamo nikakvih informacija vezano za nikakve aktivnosti u smislu kapitalnih ulaganja u školu.

ANA MAJETIĆ: Možemo li očekivati značajnu rekonstrukciju vodotoka Glogovice  kroz općinu Podcrkavlje?  

Kad možemo očekivati završetak rekonstrukcije nasipa i šetnice uz rijeku Savu u Slavonskom Brodu. Molim da nam se kaže kad će biti ili bolje rečeno kad je bio datum završetka spomenuto rekonstrukcije? Kad možemo očekivati novčanu naknadu za sve one učenike srednje Medicinske škole koji svojim obveznim odrađivanjem stručne prakse značajno pridonose uzdržavanju našeg zdravstvenog sustava

DANIJEL MARUŠIĆ : to je u ingerenciji Hrvatskih voda tako da moramo uputiti vaše pitanje o rokovima i fazi radova.

ANICA VUKAŠINOVIĆ: Kao što Vam je poznato mi  iz našeg proračuna ne izdvajamo sredstva za stipendiranje učenika srednjih škola.

MARIO PEJIĆ Prvo pitanje zbog neriješenih određenih imovinsko pravnih odnosa u Luci Brod stanovnici dijelova općina Gornja Vrba i Klakar nisu u mogućnosti spojiti na kanalizacijsku mrežu koja je izgrađena. ituacija je takva da je Luka Brod u vlasništvu precrpne stanice kojom bi Odvodnja u dijelovima ovih općina bila riješena. Drugo pitanje se odnosi na županijsku cestu s Gornjom  Bebrinom na Klakar i  Donju Babinu gdje trava uz cestu još uvijek nije pokušana.

DANIJEL MARUŠIĆ: Po ovom pitanju, znam za dotični problem i gospodin načelnik i ja smo bili dogovorili jedan sastanak i obavljen je jedan razgovor. U vrijeme kada je bio Savez za Slavoniju Baranju i Srijem u Pakracuproblem još uvijek nije bio riješen. Treba ustrajati na tom putu i dalje pokušati s relevantnim službama naći rješenje.

ANTUN DUKIĆ: Ova županijska uprava za ceste je nalog za kupnju na županijskim lokalnim cestama izdala prvog svibnja ove godine. Prije ove sjednice napravili smo analizu, sedam dana u svibnju je bilo bez kiše. Mehanizacija na raspolaganju je stavljena u stanje pripravnosti odnosno košnje. Zapadni dio županije bio je prvi tako da je na ovom istočnom dijelu imamo  još samo nekoliko dionica za koje očekujemo da će biti lijepo vrijeme i nakon toga odmah dajemo nalog za drugu košnju.

ŽELJKO NORAC: Imam dva pitanja Moje prvo pitanje se tiče vatrogasaca odnosno dobrovoljnih vatrogasnih društava na području općina naše županije.

Naime Upravni odjel za gospodarstvo je početkom godine raspisao natječaj za financiranje jednokratnih naknada za dioaktivnosti iz područja vatrogasaca i na taj natječaj na tom natječaju je prošlo od prijavljenih pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja naše županije.Ta dobrovoljna vatrogasna društva su dobila sredstva koja su naznačena u natječaju.Interesira me da li postoji ikakva šansa da i ova dva koja su prošla na tom natječaju dobiju sredstva koja su bila raspisanau natječaju.. Na drugo pitanje što se tiče lukobrana pokraj autoceste odnosno za stan za dobra i blisko selo znamo svi da autocesta A3 Zagreb Lipovac prolazi siječe sela za Dubravu.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: Odgovor na ovo prvo pitanje se tiče financiranja odnosno potpora za DVD, a samo na moj prvi odgovor na Višnjiku. U prvom mjesecu je gospodarstvo se raspisao javni poziv za dodjelu potpora u vatrogastvu i točno je sve što ste naveli da se javilo evo kao što je to i običaj je više onih koji traže potporu u odnosu na planirana proračunska sredstva. Mi smo za tu namjenu ovogodišnjem proračunu osigurali 100 tisuća kuna. Potpore su dobila 3 DVD a i 50 tisuća kuna i devet je ukućani i Andrije po 25 tisuća kuna kojima smo sufinancirali kupnju vozila opreme i zaštitne opreme tehničke intervencije i slično.

Dva DVD-A Garčin i Vrpolje su ostvarili dovoljan broj bodova temeljem kriterija ali su ostali uskraćeni za dodjelu potpora upravo zbog limitirani proračunskih sredstava. Mi ćemo nastojati u rebalansu županijskog proračuna za 2015. Godinu i za ova dva društva bez ponavljanja natječaja odnosno javnog poziva osigurati i isplatiti sredstva jer se nismo vodili logikom da smanjujemo smanjujemo sufinanciranje odobrenim jer da ne bi imali zaokruženu financijsku konstrukciju tako da su ova tri društva dobila u cijelosti što su tražili zajedno sa svojim udjelom i financiramo u svim projektima otpora do 50 posto tako da smo za ova tri društva imali dovoljno sredstava ova dva ćemo nastojati osigurati shvatiti.

DANIJEL MARUŠIĆ: Naravno da ćemo pitati autoceste ali koliko je meni poznato da se dosta velikih investicija upravo za ovaj dio u autocestama očekuje tako da postoje vjerojatno i mogućnosti poslat ću pitanje Gospodine predsjedniče pozdravljam sve nazočne imam pitanje za župana jučer je na mrežnim stranicama Brodsko posavske županije objavljen javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima temeljem Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva Brodsko posavske županije za 2019. Godinu. Tko i pod kojim uvjetima može kandidirati za ove potpore odnosno za koje se djelatnosti Bošnjaković na neki način stalno o potporama.

RUŽA VIDOVIĆ : jučer je na mrežnim stranicama Brodsko posavske županije objavljen javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima temeljem Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva Brodsko posavske županije za 2019. Godinu. Tko i pod kojim uvjetima može kandidirati za ove potpore odnosno za koje se djelatnosti ?

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: očno je jučer je objavljen ovaj treći poziv iz javnih poziva Upravnog odjela za gospodarstvo. Potpore koje se odnose na gospodarstvo. Potpore koje jučer je raspisan javni poziv se dodjeljuju kroz ukupno pet projekata a potpore mogu dobiti i mikro mali i srednji poduzetnici i to isključivo obrti i trgovačka društva. Temeljem utvrđenih kriterija objavljenih na web stranici Brodsko posavske županije osigurana sredstva su u 320 tisuća kuna a pet projekata kroz koje se dodjeljuju potpore su dakle sufinanciranje nastupa naših prerađivača i proizvođača namještaja na sajmovima zatim isto tako sufinanciranje ostalih poduzetnika iz ostalih grana djelatnosti. Također na sajmovima u zemlji i inozemstvu zatim projekt certifikacije sustava kvalitete imamo projekt dodjele potpora za sufinanciranje prijave projekata i potpore za podizanje konkurentnosti prerađivačke industrije. Indeks potpore uvijek 50 posto sukladno Uredbi o potporama i Zakon o državnim potporama male vrijednosti već prethodno govorio potpredsjednik domaćinom iznosa 10 tisuća kuna osim za prerađivačku industriju a ostali udio naravno moraju osigurati sami prijavitelj projekat projekta. Natječaj je otvoren jučer i vjerujem da ćemo i ova sredstva koja su planirana da ćemo imati veći interes i da ćemo i plasirati na našim malim i srednjim poduzetnicima.

MARTIN MILOLOŽA: Imam dva pitanja i jedno pitanje za gospodina Dukića. Da li zna kad će se krenuti s uređenjem ceste kroz naselje Sibinj državna cesta i da je projekt gotov. Navodno bi radovi uskoro trebali početi zna da govori i drugo pitanje za gospodina župana gospodine župane prvi puta na županijskoj skupštini govorio pa je rekao da je to tema za aktualni sat. Možete reći da li će biti raspelo postavito u Vijećnicu?

DANIJEL MARUŠIĆ: U mnogim uredima ima može biti u ovoj Skupštini ali bilo bi još lijepo kad bi se o tome još reklo i na predsjedništvu.

KOŽUL: Obzirom da se nalazi na križanju dvaju međunarodnih prometnih pravaca odnosno koridora 10 odnosno da ima iznimno povoljan geostrateški položaj u kojem će dalje ići razvoj prometa i prometne infrastrukture. Od ovih međunarodnih pravaca. A kako bi Brodsko posavske županije bio adekvatni i korisnije valorizirati odnosno kako bi stvorili bolje uvjete za stanovništvo i gospodarstvo ovu našu u poziciju. Koja je 200 kilometara udaljena od Beograda od Zagreba do Budimpešte i Sarajeva možemo kvalitetno iskoristiti samo ako mi budemo imali adekvatnu prometnu povezanost s ovim koridorima. 

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ. Naravno ovo je na neki način pitanje koje gradonačelnika, vijećnika tiče prometa. Naime u cilju da strateški i promišlja o razvoju prometne infrastrukture na području naše županije mi smo zajedno s ostale četiri slavonske županije prijavili na jedan projekt odnosno izradu master plana prometnog razvitka funkcionalne regije istočna Hrvatska koja obuhvaća dakle svih pet slavonskih županija a iznad toga dokumenta se financira također europskim novcem iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u petom mjesecu dakle prije dvadesetak dana potpisan je ugovor. Nakon provedene javne nabave s konzorcijem tvrtki koje su izabrane za izrađivača ovoga dokumenta ukupna vrijednost nakon javne nabave 66 milijuna kuna i to je dokument koji će ne samo analizirati postojeće stanje nego zapravo definirati sve ono što je bitno za razvoj prometne infrastrukture u narednom razdoblju uključujući sve ovo što je spomenuto i ove ceste koje su na našoj županiji od interesa za našu županiju. Nositelj toga projekta je dogovora županija i virovitičko podravska županija u ime i za račun dakle svih županija svi smo jednako jednako pravnim budući Virovitičke županije. Prometno izoliran a mi smo odlukom župana rješenjem župana dali tri naša djelatnika u radnu skupinu. Svaka županija daje od tri svoja djelatnika u radnu skupinu to su službenici iz Upravnog odjela nadležnog upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i iz našeg Zavoda za prostorno uređenje to su sve druge županije definirane a koji će surađivati s izrađivači za izradu prometnog master plana godinu dana 30. Svibnja 2010. Godine i on će biti zapravo podloga za financiranje svih strateških prometnih projekata.

DAVORIN SLIŠURIĆ: kakva je trenutno situacija s projektom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Odnosno što se događa u vezi njegove realizacije?

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: ekao bih da je situacija dobra nakon dugo godina stagnacije i mirovanja razvoja ovoga projekta. Naime ukupno tri regionalna centra će se graditi odnosno financirati također iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija a to su Osječko baranjskoj županiji i Gradu Zagrebu i za to je studijsko projektne dokumentacije s ova tri centra pa i za našu osigurano je 15 milijuna kuna.

Moram reći da smo nekakvim aktivnim pristupom i angažmanom. Naš je potpisao tri ugovora i sporazuma s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz tri sporazuma odnosno ugovore osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 12 milijuna 750 tisuća kuna pa daljnjih 750 tisuća kuna i još daljnjih milijun i 200 tisuća kuna ili ukupno 700 tisuća kuna. I preostalih deset tisuća Punat će osigurati osnivači dakle naša županija Požeško slavonska Sisačko moslavačka koji su zajedno s našom županijom osnivači trgovačkih društava. Od prvog siječnja je objavljen javni poziv za izradu studijsko projektne dokumentacije koja je vrlo sveobuhvatna i opširna sadrži puno dokumenata i na taj se javni poziv javilo osam prijavitelja osam konzorcija tvrtki jer se radi o vrlo komplicirano i sveobuhvatnoj dokumentaciji tijekom trajanja javnog poziva bila je jedna žalba na natječajnu dokumentaciju koju je Državna komisija odbila kao neosnovanu. Natječaj je zaključen i u tijeku je dakle su ponude i u tijeku je ocjena ponuda od Komisije koja je oko 120 dana izabrati najpovoljnijeg ponuditelja. To je u našim rukama tako kaže pa će to ići puno brže. Vjerujem do kraja ovoga mjeseca nakon toga će se dakle donijeti odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja zaključiti s njim ugovor o izradi dokumentacije a mi smo paralelno u traženju rješenja za osiguranje dodatnih površine za potrebu izgradnje paralelnog radi dokumentacije smo imali sastanak s načelnikom Općine Galiću jer postojeća površina 25 hektara je projektirana samo za županijski centar i ići ćemo u izmjenu Prostornog plana općine Draganić kako bi osigurali još dodatnu potrebnu podršku.

DUBRAVKO GALOVIĆ: Zamolio gospodina Dukića, ravnatelja, koji može odgovoriti za županijsku cestu dionica Slobodne Kanižaj Slavonski Kobaš. U kojoj fazi izgradnje plan je možda još najkonkretniji kada će biti završena cesta na ovoj dionici Slavonski Kobaš voditelj ravnatelj predsjednice 18. Prosinca održavaju građenje županijskih i lokalnih cesta gdje je bila i dionica ceste.

ANTUN DUKIĆ: Dionica kroz Ministarstvo mora pomorstva i infrastrukture. županijskoj upravi za ceste dodijelilo 5 milijuna i 200 tisuća kuna. Upravno vijeće. Je usvojilo župan zaključkom potvrdio i ukoliko bi vijećnici županijskih skupština danas potvrde te izmjene i dopune. Nadmetanje provedeno kao odgovorna osoba te ne mogu niti potpisati odluku niti dok vi kao što se tiče ugovornog roka stoji da je rok završetka svih radova 60 zahvaljujem. Prvo pitanje vezano s poljoprivredom zanima me župan ima li kakvih mogućnosti

ŠMIT: Ukidanje statusa matične škole određenim školama gdje bi oni postala područna škola. Javnost je tu dosta negativno reagirala te je ministrica vijeća odlučila tu lopticu prebacio županiji osnivača te me zanima župane. Kakav je vaš stav. Kao osnivača u vezi ukidanja matičnih škola na našoj županiji. Imamo situaciju recimo u grbovi ili Galiću. Hoće li oni izgubiti status matičnih a a drugo pitanje je vezano uz udžbenike. Država je najavila prvi put kupovati udžbenike. Zanima me informacija kome sve kupuje udžbenike osnovne srednje škole da li kupujemo samo udžbenike ili radne bilježnice.

DANIJEL MARUŠIĆ: Znate da smo se mi isto tako jako negodovali oko tih novih reorganizacija preustroj između ostalog i ukidanje Agencija za plaćanje između ostalih institucija. Bilo je ukidanja pušiti kojekakvih institucija koje su od vrlo bitnog značaja pogotovo za ruralna područja. Smatrao bi ovo dobrom inicijativom i mogli bi pokušati pokrenuti prema nadležnim institucijama vraćanje agenciji ukoliko naravno oni to odobre. I tu bi trebali razni raznih naslova dobiti potporu inače bi bio za to da se ta agencija vrati. Isto tako i za škole. Ja vjerujem da mi imamo apsolutno isto mišljenje oko škola i mi smo već nekoliko puta ukazivali na problem takvog donošenja zakona i ukidanju škola po određenim mjestima.

 ZLATKO BUNJEVAC Sa svojim utjecajem omogućiti ponovno otvaranje ispostave Agencije za plaćanja u Novoj Gradiški. Svjesni smo činjenice da u nizu gradova koja nisu a koja nisu županijska središta u Republici Hrvatskoj kao što su đakovo Metković Korčula također imaju otvorene ispostave Agencije za plaćanje te bi jako korisno bilo za stanovnike zapadnog dijela županije da se otvori ispostava Agencije. U Novoj Gradiški u zgradi FINA ima dovoljno prostora te bi to puno značilo svim poljoprivrednicima na zapadnom dijelu. Druga dva pitanja su vezana uz školstvo. Zadnjih mjeseci čuli smo najave naše ministrice. Obrazovanja o novoj mreži škola gdje je najavila i ukidanje područnih škola.

Imao tri pitanja za župana ili njegove suradnike. Ovako prvo pitanje proizlazi od. Poljoprivrednika koji su sve više nezadovoljni obranom od tuče odnosno do pojednostavio tvrde dokazuju pokreću neku inicijativu da su spremni pomoći financijski i da se vraća protuzračna obrana. Raketa inače srebrenu jer oni imaju velikih problema koji su napredniji. Kako su pojasnili neko bolje upozna s ovim načinom koji mi nudimo. Država i struka oko osiguranja šta se događa kod osiguranja pojašnjeno je baš. Kroz jednostavno osiguranje primjer polica od dvije tisuće tisuće u prvom polugodištu moraju platiti tisuću u drugom.

Međutim dogodi se grad bude štete i oni samo njima štete 500 kuna. Ne moraš u drugoj platiti 500 kuna nego samo 500 kuna. I oni mole ako se igdje može vratiti natrag protuzračnu obranu putem protiv srebrni. Drugo je pitanje. Dolazimo na problem Osijeka od prije. Nekog vremena neki dan su najezde komaraca i ostalih insekata. Baš baš baš znatno pogotovo. Ima tu mnogo. Iz slovačkih područja pa svi znate.

Sad više ne samo da je problem za ljude nego je problem još veći i za životinje. Sve znam da će vjerojatno odgovor biti na neki način. Općine stoji. Općine su sigurno spremne pomoći jer je pritisak ogroman i život je pretežak. Poslije 18 sati nitko ne može više nikuda. Ali ako bi se županija uključila kao što je Osijek pretpostavljamo zajedno s općinama i poduzeli nešto da bi to bilo efikasnije a to znamo i prošlih godina. Samo napominjem da je u vrijeme reakcije već malo kasno ali još uvijek je u pitanju samo regionalno odlagalište pri mjerenju koje je dobio djelomično odgovor međutim što se pojavljuju ja vjerujem da je mnogo.

. Siska recimo u mjestima udarnih nevjernicima. SISAK pravi prosvjede ljudi prosvjeduju protiv odlagališta u Sisku. Sisačko moslavačka županija dolazi do neke nejasnoće. Ako je. To poduzeće osnovano ako su sisačku da se tu nešto događa još mim

Te ukidanje statusa matične škole određenim školama gdje bi oni postala područna škola. Javnost je tu dosta negativno reagirala te je ministrica vijeća odlučila tu lopticu prebacio županiji osnivača te me zanima župane. Kakav je vaš stav. Kao osnivača u vezi ukidanja matičnih škola na našoj županiji. Imamo situaciju recimo u grbovi ili Galiću. Hoće li oni izgubiti status matičnih a a drugo pitanje je vezano uz udžbenike. Država je najavila prvi put kupovati udžbenike. Zanima me informacija kome sve kupuje udžbenike osnovne srednje škole da li kupujemo samo udžbenike ili radne bilježnic

DANIJEL MARUŠIĆ: Vi znate da smo se mi isto tako jako negodovali oko tih novih reorganizacija preustroj između ostalog i ukidanje Agencija za plaćanje između ostalih institucija. Bilo je ukidanja pušiti kojekakvih institucija koje su od vrlo bitnog značaja pogotovo za ruralna područja. Smatrao bi ovo dobrom inicijativom i mogli bi pokušati pokrenuti prema nadležnim institucijama vraćanje agenciji ukoliko naravno oni to odobre. I tu bi trebali razni raznih naslova dobiti potporu inače bi bio za to da se ta agencija vrati. Isto tako i za škole. Ja vjerujem da mi imamo apsolutno isto mišljenje oko škola i mi smo već nekoliko puta ukazivali na problem takvog donošenja zakona i ukidanju škola po određenim mjestima.

Ako ćemo već u Vrbova ili Draganić i tako dalje nije jasno koje škole bi se trebalo i do koje razine ukinuti jesu li tu područne škole s dva učenika ili govorimo o takvim većim područjima područne školom koji bi po meni trebali ostati. Učinit ćemo sve da pokušamo u toj novoj reorganizaciji na određen način obustaviti takve škole su od bitnog značenja za Slavoniju pogotovo jer smo mi tako jednostavno ustrojeni na takve ustanove od izuzetnog značenja. Treće pitanje pitali udžbenike. Ja nemam informaciju koji kriteriji što će to biti. To bi se trebalo raspitati pa gospođa.

 U nastavku sjednice usvojene su i slijedeće točke:

 1. Godišnje Izvješće o izvršenju Proračuna Brodsko-posavske županije u 2018. godini s prijedlogom Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna
 2. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju Proračuna za 2019. godinu
 3. Izvješće o održavanju i građenju županijskih i lokalnih cesta na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini i Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 4. Davanje suglasnosti na:
  1. Prve izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu
  2. Izmjene i dopune Plana održavanja i građenja županijskih i lokalnih cesta u 2019. godini
 5. Davanje suglasnosti Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška za stjecanje prava vlasništva na nekretnini od strane Grada Nova Gradiška
 6. Davanje suglasnosti na darovanje nekretnine u vlasništvu Osnovne škole „Sibinjskih žrtava", Sibinj općini Sibinj
 7.  
  1. Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o promjeni djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo  Brodsko-posavske županije
  2. Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o usklađivanju djelatnosti i poslova Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
 8. Prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga za donošenje Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020.-2024. godine za područje Brodsko-posavske županije
 9. Nacrt prijedloga Odluke o promjeni naziva djelatnosti Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška
 10. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije o usklađivanju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti
 11. Prijedlozi odluka o prihvaćanju kapitalnih projekata energetske obnove zgrada javnog sektora za zgrade u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju:
  1. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Upravna zgrada Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0730
  2. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Zgrada infektologije Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0755
  3. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta Energetska obnova zgrade -Zgrada kirurgije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0732
  4. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Zgrada neurologije i psihijatrije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0744
  5. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta Energetska obnova zgrade -Zgrade patologije Opće bolnica Slavonski Brod, Vladimira Nazora bb, Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0757
  6. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Nova bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 15B Nova Gradiška",  KK.04.2.1.04.0759
  7. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Stara bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0758
  8. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade-Zdravstveni objekt Okučani, Trg dr. Franje Tuđmana 3, Okučani", KK.04.2.1.04.0819
  9. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod, Ul. kraljice Jelene 26, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0812
  10. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova - Stara zgrada poliklinike Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0421
  11. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Transfuzija Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13A Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0370
  12. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade - Kuhinja Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13D, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0367
  13. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta Energetska obnova zgrade - Ginekologija, pedijatrija, ambulante, odjel kirurgije i interne medicine Opće bolnice Nova Gradiška, J. J. Strossmayera 15A, 15B,15C Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0484
  14. Energetska obnova - Upravna zgrada Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 17a, Nova Gradiška, KK.04.2.1.04.0369
  15. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0402 Energetska obnova zgrade - Osnovne škole „Matija Antun Relković", Davor
  16. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0501   Energetska obnova zgrade - Gimnazija Nova Gradiška
  17. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0420   Energetska obnova zgrade - Osnovne škole „Viktor Car Emin" Donji Andrijevci
  18. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0794   Energetska obnova zgrade - Osnovne škole Ljudevita Gaja, Nova Gradiška
  19. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0772   Energetska obnova zgrade - Tehnička škola, Slavonski Brod
  20. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0510   Energetska obnova zgrade - Srednja Medicinska škola, Slavonski Brod
  21. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0824   Energetska obnova zgrade - Obrtnička škola, Slavonski Brod

OBRAZLOŽENJE - OBRAZOVANJE

 1. Prijedlozi odluka o davanju jamstva Brodsko-posavske županije o zaduživanju ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi za sufinanciranje kapitalnih projekata energetske obnove zgrada javnog sektora:
  1. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice „Dr. Josip Benčević Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Upravna zgrada Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0730
  2. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveza iz kreditnog zaduženja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada infektologije Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0755
  3. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada kirurgije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0732
  4. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduživanja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada neurologije i psihijatrije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0744
  5. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada patologije Opće bolnice Slavonski Brod, Vladimira Nazora bb, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0757
  6. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade -Nova bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera15B Nova Gradiška",  KK.04.2.1.04.0759
  7. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade -Stara bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0758
  8. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Zdravstvenog objekta Okučani za kapitalni projekt – Energetska obnova zgrade-Zdravstveni objekt Okučani Trg dr. Franje Tuđmana 3, Okučani", KK.04.2.1.04.0819
  9. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod, Ul. kraljice Jelene 26, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0812
  10. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni  projekt Energetska obnova - Stara zgrada poliklinike Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0421
  11. Odluka o davanju jamstva  za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni  projekt „Energetska obnova zgrade -Transfuzija Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13A Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0370
  12. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Kuhinja Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13D, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0367
  13. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Ginekologija, pedijatrija, ambulante, odjel kirurgije i interne medicine Opće bolnice Nova Gradiška, J. J. Strossmayera 15A, 15B,15C Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0484
  14. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog   zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Upravna zgrada Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, Andrije Štampara 42,  Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0730
 2. Prijedlozi odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje energetske obnove  kapitalnih projekata u školstvu:
  1. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.104.0501 „Energetska obnova zgrade Gimnazije Nova Gradiška"
  2. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0510 „Energetska obnova zgrade Srednja medicinska škola Slavonski Brod"
  3. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0794 „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Ljudevita Gaja" Nova Gradiška"
  4. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0420„Energetska obnova zgrade Osnovne škole "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci"
  5. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0402 „Energetska obnova zgrade  Osnovne škole „Matija Antun Relković" Davor"
  6. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0824 „Energetska obnova zgrade Obrtnička škola, Slavonski Brod"
  7. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0772 „Energetska obnova zgrade Tehnička škola, Slavonski Brod"
 3. Izvješće Županijskog savjeta mladih Brodsko-posavske županije za 2018.  godinu
 4. Izvješće o stanju kvalitete zraka na području Brodsko-posavske županije u 2018. godi

Zadnje vijesti

Panici nema mjesta ali oprezu i trezvenosti svakako da

Ivona Riđan prva u Vinkovcima, druga u Osijeku

"Stiže" snijeg u gorje, ali i nizine

FOTO GALERIJA

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole