Uspješno proveden EU projekt Sveučilišta u Slavonskom Brodu i Veleučilišta u Požegi "STEM Eco&Energetics"

SLAVONSKI BROD – Nakon pune dvije godine, završava provedba projekta "STEM Eco&Energetics" kojega je nositelj Sveučilište u Slavonskom Brodu, a Partner u projektu Veleučilište u Požegi. Sukladno projektnom planu održana je u petak, 2. listopada Završna konferencija projekta kako bi se studente Sveučilišta u Slavonskom Brodu i širu javnost informiralo o aktivnostima projekta u završnoj fazi te o studijskim programima na engleskom jeziku za polaznike specijalističkog diplomskog stručnog studija Ekološke poljoprivrede i ruralnog razvoja i specijalističkog diplomskog stručnog studija Energetike. Provedba studijskih programa na engleskom jeziku započela je u akademskoj godini 2019./2020. godini.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 02.10.2020
Uspješno proveden EU projekt Sveučilišta u Slavonskom Brodu i Veleučilišta u Požegi "STEM Eco&Energetics"


 "Ovo je prvi projekt financiran  iz Europske unije u okviru natječaja  Internacionalizacija  visokog obrazovanja koji završava pod okriljem novoosnovanog Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Provedbu projekta započelo je u listopadu 2018. godine Veleučilište u Slavonskom Brodu, a s obzirom da je  ove godine u kolovozu kao pravni slijednik Veleučilišta osnovano Sveučilište, ono ga kao takvog i privodi kraju. Jako smo zadovoljni postignutim rezultatima, a sve aktivnosti koje smo predvidjeli tijekom implementacije projekta su provedene uspješno. Najviše se radilo o diplomskim studijima iz područja STEM-a - Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj te Energetika, koje smo prilagodili mogućnostima izvođenja na engleskom jeziku. Preveden je tako na engleski jezik jako veliki broj nastavnih materijala,  kolegiji su prilagođeni izvedbi na engleskom, nastavnici su prošli dodatne edukacije, kako iz engleskog jezika tako i u komunikaciji općenito i zajedno s kolegama s Veleučilišta u Požegi kao partnerima, uspješno smo projekt priveli kraju. Ovo je samo jedan od projekata kojim se Sveučilište u Slavonskom Brodu trenutačno bavi, uglavnom su ti projekti vezani uz prilagodbu klimatskim promjenama i za turizam, a vjerujemo da će ih s vremenom biti još", rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, prorektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

 
 
Jedna od idejnih začetnica projekta je prof. dr. sc. Barbara Pisker s Veleučilišta u Požegi, koja je istaknula veliko zadovoljstvo provedbom ovog projekta i to u suradnji sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu. "Temeljem našeg višegodišnjeg iskustva na međunarodnoj suradnji i programima ERASMUS, pružali smo podršku u provedbi projekta VUSB-u, a sada i UNISB-u. I naši su nastavnici usavršili znanje engleskog jezika do razine B2, koja je nužna za mobilnost i međunarodne projekte, a imali samo i edukacije za naše studente. Naša iskustva iz ERASMUSA  su iznimno velika, povezali smo se sa cijelim svijetom kroz brojne projekte vrijedne više od pola milijuna eura, po čemu smo bili najbolji u Hrvatskoj. Imali smo mobilnosti naših nastavnika i studenata u brojnim zemljama, od Kine, Šri Lanke, Indije, Butana, Rusije, cijele Europe, Južne Afrike, sve do Brazila i Kanade", istaknula je prof. Pisker, i izrazila nadu da će suradnja sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu biti nastavljena na brojnim budućim projektima.
 
Projekt "STEM Eco&Energetics"  vrijedan je 1,645.784,97 kuna, u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, trajao je 24 mjeseca, od listopada 2018. do listopada 2020. i drago mi je što mogu reći  da je ispunio sve očekivane rezultate i ciljeve. Projektom su prevedeni kolegiji iz dva studijska programa na engleski jezik, održana su i predavanja na engleskom, a nastavnici i studenti, ali i nenastavno osoblje usavršili su svoje vještine kako iz  engleskog tako i iz komunikacijskih vještina, nabavljena je oprema i unaprijeđen rad  Ureda za međunarodnu suradnju. Uspostavljene su veze i kontakti sa stranim sveučilištima, sve u cilju unaprjeđenja nastave kako redovne tako i na stranom jeziku – kazala je Lidija Vukojević, voditeljica projekta.   
 
 
Dodala je kako je u okviru Europskog socijalnog fonda većina projekata usmjerena na razvoj ljudskih potencijala, pa  i kroz edukacije, a što se tiče visokog obrazovanja ovo je jedan od prvih, no ne i posljednjih, jer, istaknula je Vukojević, pred nama je nova financijska perspektiva EU u kojoj će zasigurno biti sredstava za provedbu još više sličnih projekata, s obzirom da nam predstoji dosta usavršavanja i unaprjeđenja u sustavu visokog obrazovanja, kako bi naši studenti bili prepoznati u EU i ravnopravni sa studentima iz drugih zemalja.
 
Organizacija Završne konferencije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.
 
 
Naziv projekta: STEM Eco&Energetics
Nositelj projekta: Sveučilište u Slavonskom Brodu
Partner  u projektu: Veleučilište u Požegi
Vrijednost projekta: 1.645.784,97 kn
EU potpora: 100%
 
 
 
 
 
 
 
 

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata