Uskoro plan povlačenja EU sredstava za Pakrac i Lipik, Okučane, Gornje Bogićevce, Dragalić i Staru Gradišku

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Okučanima je uručila Odluke o području za koje će se izraditi Intervencijski plan predstavnicima gradova Pakrac i Lipik te općina Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Stara Gradiška.

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.04.2019


 Spomenuta područja jedinice su lokalne samouprave svrstane u potpomognuta područja koja čine geografsku cjelinu i dijele slične razvojne probleme i potrebe. Razvojne aktivnosti bit će objedinjene u okviru Intervencijskog plana, koji imaju za cilj fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju područja u skladu s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja. Intervencijski plan predstavlja operativni i strateški dokument područja koje se želi ojačati, uz definirane konkretne projekte koji doprinose ostvarenju ciljeva, a izrađuje se i provodi temeljem metodologije razvijene u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova.

Program se od 2017. godine intenzivno provodi u prethodno odabranim pilot područjima pet gradova (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda),  dok su u ovom trenutku u tijeku pripremne aktivnosti za njegovo proširenje. 

„Riječ je o izrazito važnom i specifičnom Programu, nastalom u suradnji s lokalnim partnerima na terenu, koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja. Najbrži put ka ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske je upravo decentralizirani pristup koji omogućuje kvalitetniju apsorpciju novaca iz EU fondova. Kontinuirano radimo na proširenju Programa integrirane regeneracije jer upravo mali gradovi imaju potencijal postati generatori razvoja“, istaknula je ministrica Žalac.

U okviru operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kroz Program integrirane fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije malih gradova rade na smanjenju socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva na depriviranim područjima Hrvatske i to kroz provedbu infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.) financiranih sa 100 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te pomoću 20 milijuna eura kroz provedbu tzv. „soft“ projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala financiranih iz Europskog socijalnog fonda. 

Za provedbu projekata iz intervencijskih planova, svakom odabranom gradu su na raspolaganju sredstva u visini 22,5 milijuna eura. Uz podršku tehničke pomoći izrađeni su metodološki dokumenti za razvoj i provedbu modela integrirane regeneracije, izrađene su  analize područja te su izrađeni i odobreni Intervencijski planovi za područja obuhvaćena Programom.

 

Zadnje vijesti

Ispred ugostiteljskog objekta u Donjim Andrijevcima teško ozlijeđen 18-godišnjak

Nakon punih 10 godina Marsonia je najbolji klub u Hrvatskoj

Teško ozlijeđen traktorista

VIJESTI

Policija izvijestila

Ispred ugostiteljskog objekta u Donjim Andrijevcima teško ozlijeđen 18-godišnjak

FOTO GALERIJA

Nova rasvjeta u Tvrđavi Brod

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću