Uočnica svetkovine Marijina Uznesenja u drevnom svetištu Gospe Kloštarske

KLOŠTAR, SLAVONSKI KOBAŠ - U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, 14. kolovoza euharistijsko slavlje u starodrevnom svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.08.2020
Uočnica svetkovine Marijina Uznesenja u drevnom svetištu Gospe Kloštarske


 Uvodeći u misno slavlje, biskup je rekao da želimo večeras s mnoštvima vjernika koji su stoljećima dolazili u ovo svetište i mi uprijeti svoj pogled srca na Marijin lik u kojem su mnogi pronalazili utjehu, snagu i sigurnost na svom životnom putu. Potom je Mariji pred njezinom zavjetnom slikom izrekao pohvale, na koje su hodočasnici odgovarali pjevajući poklik »Blažena ti što povjerova«. Izrazio je radost što je i u posebnim okolnostima zbog ugroze koronavirusom večeras ponovno s njima u Kloštru.

U homiliji biskup je kazao da je Kloštar prvo svetište u koje je kao dječak hodočastio iz Davora, te je naglasio kako je najprije ovdje, a onda i u drugim svetištima koja je kasnije pohađao kao svećenik i biskup, sve dublje shvaćao  koliko su važna takva sveta mjesta jer nam u njima Bog pruža milosnu prigodu da se zagledani u Isusovu Majku naučimo svijet promatrati njegovim očima, pročistimo svoju dušu da ona ne budu duhovno zapuštena, i da nam srce ne ostane pomračeno zloćom, sebičnošću i mržnjom, nego vjerom budno i osjetljivo za Boga i čovjeka.

Polazeći od naviještenog evanđeoskog ulomka, u kojem je Isus nekoj ženi iz mnoštva, koja je javno pohvalila i nazvala blaženom njegovu Majku, odgovorio da su »još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je«, biskup je podsjetio sudionike slavlja da se u Požeškoj biskupiji nalazimo u Godini Božje riječi. Podsjetio kako čovjeka može iznutra zahvati zla i pokvarena riječ, te on u dubini svoga bića biva pomračen i postaje dionikom zloga i gubitničkog svijeta. Tuga nas hvata kad vidimo i čujemo kakvih sve zlih i pokvarenih riječi ima u našem javnom prostoru, napose u svakovrsnim medijima, posebno digitalnim, ustvrdio je biskup, te je zapitao tko to kod nas misli da se može živjeti od loše, zločeste, mračne riječi, te je na sve načine, virtualno i stvarno širi. 
 
Podsjetivši hodočasnike kako Marija nije dopustila da u njezino srce uđe zla riječ, već je trajno bila slušateljica Božje riječi, biskup ih je potaknuo  neka se  pred njom ispitaju jesu li možda zarobljenici nemoćne ljudske riječi, zbog čega je onda i sve drugo oko njih nemoćno i poniženo, te da po Marijinu uzoru i zagovoru  i tolikih drugih svetih ljudi nastoje biti ispunjeni  Božjom riječju.
 
Pozvao ih da svakodnevnim čitanjem Svetog pisma promišljaju o Božjim naumima s nama ljudima i s našim svijetom, jer oni u konačnici određuju našu sudbinu, a ne i naši  ljudski politički i gospodarski programi i projekti, koliko god hvalevrijedni oni mogu biti. Pozvao je hodočasnike i neka zamole Isusovu Majku da im podari osjetljivo srce za Boga, da on svakome od njih bude prvi i najvažniji u  životu, i da svatko od njih radosno prihvati biti dionikom Božjeg projekta o čovjeku, te da ljubi Boga onim žarom kojim ga je ljubila Marija. 
 
 
Nakon popričesne molitve umjesto zavjetne procesija održana je pobožnost pohvala i molbi Isusovoj Majci pred zavjetnom slikom Gospe Kloštarske kojoj su hodočasnici s upaljenim svijećama u rukama pjesmom i poklicima iskazivali počast, zaključivši to činom povjere Isusovoj Majci.
 
Na svršetku misnog slavlja biskup je svim sudionicima poželio radosnu i blagoslovljenu svetkovinu Marijina uznesenja na nebo.  Kazao je kako će ih se spomenuti na sutrašnjem slavlju u Voćinu kamo hodočaste obitelji s brojnom djecom, te ih je pozvao na godišnje hodočašće u Voćin idućega 21. kolovoza. Zahvalio im je za njihovo srce koje je pjesmom i molitvom očitovalo svoju odanost i vjernost Isusovoj Majci. 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja