Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva

Ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije–Natura Slavonica i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u ponedjeljak navečer priredile su u Galeriji Goll u slavonsokobrodskoj Mesićevoj ulici vrlo zanimljivu, vrlo zanimljivu, gotovo u današnjim uvjetima življenja jedinstvenu izložbu "Leptiri Slavonije-leteći biseri Panonskog mora."

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.04.2018
Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva


 Leptiri su veliki i prepoznatljiv red kukaca koji svojim bojama i ljepotom zadive sve, pa i one koji ih manje poznaju. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 190 vrsta tzv. danjskih leptira, a u slavonskom gorju 90-vrsta. No, s urbanizacijom i tehnološkim uništavanjem okoliša i prirodnih bogatstava leptire je nažalost sve teže "susresti", svoja staništa grade tamo gdje čovjek (još) nije počeo uništavati ono što nikako ne bi smio jer, kako kaže autor izložbe Požežanin Goran Letić, ako nestane leptira i drugih kukaca, iznimno korisnih u sustavu prirode to bi mogao biti svojevrsni nagovještaj kraja i samog čovječanstva.

-Sve je počelo slučajno, tamo 2012.godine, u početku sam na nagovor djece snimio dva leptira. I sam sam mislio da ih imao najviše desetak vrsta, a onda kako je vrijeme odmicalo gotovo da sam se "zarazio" njihovom ljepotom, raznolikošću, a napose korisnošću za opstanak prirode u cjelini. Snimio sam do sada 88 vrsta leptira, govorimo o samo nekoliko kvadratnih kilometara požeškog područja, gotovo predgrađu grada Požege i u samom gradu, to govori i o ekološkoj očuvanosti okoliša grada Požege i šireg okruženja. Istraživanja u vezi vrsta i broja leptira na ovim našim prostorima rađena su vrlo rijetko, sve ovo svoje sam okvirio u brošuricu pa kasnije i svojevrsni znanstveni rad objavljen u Sloveniji. Nije mi bila u početku namjera da sve "to" tako "ode", danas mi je iznimno drago i ponosan sam. Svi se sjećamo iz djetinjstva kada je bilo više leptira, to je bio redovit prizor proljeća, ljeta i jeseni, ali zaboravljamo da smo kao djeca više gledali leptire, što nažalost danas ne činimo i onda nam se pojava leptira pričini kao neko čudo prirode. To samo govori da smo se otuđili od prirode, prirodi se moramo vratiti i čuvati ju, bezbroj je načina za to, tako ćemo očuvati i same sebe i naraštaje koji će tek doći-kazao je samo za Brodportal autor izložbe Goran Letić

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena