Unatoč kiši, nastavila se borba za čišći zrak

Građanska incijativa

Autor: BrodPortal | Datum objave: 03.11.2013


Naime, od prosvjeda koji je prije točno godinu dana okupio nekoliko tisuća Brođana do danas nije učinjeno mnogo, a sastanci i razgovori uglavnom završavaju bez konkretnih rezultata i akcija. Potporu prosvjedu za čisti zrak došlo je dati nekoliko stotina Brođana.

Unatoč kiši okupio se veći broj prosvjednika, a organizator i ovogodišnjeg prosvjeda, kojeg su nazvali "S.O.S - Save Our Ship", je Građanska inicijativa okupljena oko Facebook grupe "Kad ako ne sad - Brođani, ne dajte da nas truju". Nakon brojnih sastanaka mjerodavnih institucija u protekloj godini značajnijih pomaka nema, točnije do sada nije učinjeno gotovo ništa što bi osjetili građani Slavonskog Broda i napokon počeli disati čistiji zrak.

Od brojnih obećanja jedino su postavljene dvije mjerne postaje koje bilježe dnevna zagađenja, jedna u Slavonskom Brodu, a druga u blizini rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu. Zrak je i dalje enormno zagađen, takvu situaciju pokazuju mjerenja postaje u Slavonskom Brodu, no ona u Bosanskom Brodu bilježi zagađenja koja su u potpunosti u skladu sa ekološkim normama koje važe u susjednoj BiH, točnije Republici Srpskoj. Organizatori prosvjeda kažu da je prošla još jedna godina lažnih obećanja, kupovanja vremena i mazanja očiju postavljanjem mjernih postaja. Rok za postavljanje filtera i modernizaciju, te usklađivanje sa europskim ekološkim standardima rafinerija ima do 2016, no taj rok Brođani ne mogu čekati.

"Mi nemamo u rukama ključ rješenja, a oni koji ga imaju šute i ne žele problem riješiti. Očito ih nije briga za jedan grad i njegovih 70 tisuća stanovnika", rekao je Dalibor Vašarević, organizator prosvjeda.

Zadnje vijesti

Vinari Brodsko-posavske županije uspješno se predstavili u Splitu

Hrvatska u članstvu Ujedinjenih naroda

Zbog norijade sutra će biti zatvoren promet u pojedinim gradskim ulicama

FOTO GALERIJA

Otvorena izložba fotografija zaštićenih područja Brodsko-posavske županije

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada