Unatoč kaznama i do 20 000 kuna, 33 prometne nesreće izazvali vozači pod utjecajem alkohola

U subotu na području Slav. Broda i Nove Gradiške, i to u popodnevnim satima, policijski službenici PU brodsko-posavske proveli su akciju „Alkohol“ te su, unatoč svim prethodnim apelima prema vozačima, utvrdili 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.05.2020
Unatoč kaznama i do 20 000 kuna, 33 prometne nesreće izazvali vozači pod utjecajem alkohola
 Vožnja pod utjecajem alkohola spada u kategoriju težih prekršaj iz ZSPC-a, jedan je od tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, te je isti u stalnom fokusu interesa i rada prometne policije.

Policija kontinuirano provodi kontrolu i nadzor vozača s ciljem isključivanja iz prometa vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, te unatoč stalnim najavama aktivnosti i apelima prema vozačima i nadalje značajan broj alkoholiziranih vozača sudjeluje u prometnim nesrećama.

U prva četiri mjeseca, na području PU brodsko-posavske, evidentirane su 33 prometne nesreće koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola. 

U proteklom tjednu, nakon popuštanja pojedinih epidemioloških mjera, značajno se povećao broj vozila na prometnicama, a samim time i broj nesavjesnih vozača koji svjesno krše prometne propise, tako da je u proteklom tjednu evidentirano čak 26 vozača koji su sudjelovali u prometu pod utjecajem alkohola. 

Ponovno apeliramo na savjest svih sudionika u prometu, a posebno vozača, te ističemo da ćemo nastaviti s ciljanim akcijama preko tjedna, a posebice u dane vikenda.

Propisane kazne za takve vozače su izrazito velike, a one mogu biti novčane te kazne zatvora za najteže oblike počinjenog prekršaja. Također, počiniteljima se obavezno izriču i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u određenom roku.

Podsjećamo na odredbe članka 199 Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje sankcije:

 • (5) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje iz stavka 1. ovoga članka ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
 • (6) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
 • (7) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
 • (8) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
 • (9) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
 • (10) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
 • (11) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 6. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
  • 1) najmanje tri mjeseca, ako je prekršaj počinjen drugi put,
  • 2) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.
 • (12) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 7. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
  • 1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
  • 2) najmanje devet mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.
 • (13) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaje iz stavaka 8. i 9. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
  • 1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
  • 2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.
 • (14) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 6. ovoga članka.
 • (15) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju četiri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 7. ovoga članka.
 • (16) Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavaka 8. i 9. ovoga članka.

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu