Umro znameniti brodski slikar Krunoslav Kern

Dogodilo se na današnji dan 12. ožujka

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 12.03.2015


 Na današnji dan 1382. godine izdana je važna srednjovjekovna isprava vezana uz slavni viteški red ivanovaca u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Ivanovci su bili, uz templare, jedan od najvažnijih europskih viteških redova. Dapače, budući da su templari ukinuti već 1312. godine, ivanovci su sve do danas ostali najrasprostranjeniji i najdugovječniji viteški red u Europi (postoje i danas, oko 900 godina nakon osnutka). Nakon ukinuća templara, ivanovci su naslijedili i znatan dio njihovih posjeda. Danas su ivanovci poznati i kao malteški vitezovi, te kao hospitalci, a službeni im je naziv „Suvereni jeruzalemski, rodoski i malteški vojni hospitalni red svetog Ivana“. Imaju čak i veleposlanstvo u Zagrebu, na adresi Becićeve stube 2. Isprava izdana na današnji dan 1382. godine imenovala je znamenitog viteza Ivana od Paližne za ivanovačkog priora Ugarske i Hrvatske. Prior je bila titula poglavara vitezova ivanovaca na nekom većem području, u ovom slučaju čitavog Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva. Manje jedinice od priorata bili su tzv. preceptorati, na čelu kojih su bili preceptori, dok su preceptorima bila podložna braća-vitezovi. Ivan od Paližne, kao prior Ugarske i Hrvatske, imao je sjedište u Vrani, mjestu u Dalmaciji u zaleđu Biograda i Pakoštana, odmah do Vranskog jezera. Čitav se priorat po tom sjedištu ponekad nazivao i Vranski priorat (prioratus Auranae). Prioru Ivanu od Paližne navedenu je ispravu izdao nitko drugi nego sam tadašnji veliki magistar (veliki meštar) Reda ivanovaca – Juan de Heredia. „Veliki magistar“ ili „veliki meštar“ bila je titula poglavara čitavog Reda ivanovaca, koji je glavno sjedište isprva imao u Jeruzalemu, kasnije na otoku Rodu (Rodos), pa na Malti, a na kraju u Rimu (gdje je i danas središte Reda). Zanimljivo je, ipak, da je veliki magistar Juan de Heredia u trenutku izdavanja ove isprave boravio u francuskom gradu Valence, između Lyona i Avignona (u to doba čak je i papa stolovao u Avignonu). Ivan od Paližne osobno je bio u Francuskoj te godine, na općoj skupštini (kapitulu) Reda, koju je veliki magistar sazvao u gradu Avignonu.

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište upravne jedinice Kliškog sandžaka. Preživjeli Uskoci, kojima je Klis kroz srednji vijek bio središte, nakon toga su preselili u Senj odakle su nastavili borbu protiv Turaka i Mlečana.

Dr. Branimir Budrović rođen je 1915. godine u Dusini. Bio je prvi specijalist psihijatrije u Brodu i utemeljitelj Službe za neuropsihijatriju u gradskoj bolnici. 

1929. godine pokopan je u Sibinju Đuro Sekulić, jedan od osnivača Radićeve Hrvatske pučke seljačke stranke, član njenog Glavnog odbora u Zagrebu (1910.) i predsjednik Kotarske organizacije HSS u Brodu (1920.). Rođen je u Lovčiću 20. siječnja 1865. godine. 

1954. godine u Novoj Gradiški  djelovala je novoosnovana Veterinarska stanica kojom je rukovodio iskusni veterinar Stjepan Vaš.

Na današnji dan 1992. godine u 57. godini života umro je Krunoslav Kern. Bio je znameniti brodski slikar i jedan od najpoznatijih hrvatskih akvarelista, pedagog i začetnik brodskog akvarela, Kolonije Sava, pokretač kolonije Slikari bolnici te pokretač crtačko slikarske škole Albert Gruber. Začetnik niza likovnih manifestacija, likovnih susreta, izložbi, osnivač Brodskog likovnog kruga koji je obuhvaćao velik broj brodskih slikara.

Ostali događaji:

- Dovršena je 515. pr. Kr. izgradnja Hrama u Jeruzalemu.
- Osnovano je 1365. godine Sveučilište u Beču.
- Papa Lav X. samo tri dana nakon početka svog pontifikata, objavio je 1513. bulu, odobrivši javno štovanje relikvije Svete Krvi Isusove nastale euharistijskim čudom u Ludbregu.
- Američka pošta utemeljena je na današnji dan 1789. godine.
- Andrew Watson je u svom škotskom debiju 1881. godine postao prvi crnački međunarodni nogometaš i kapetan momčadi.
- 1877. godine u Njemačkoj je rođen Wilhelm Frick – Hitlerov ministar unutrašnjih poslova.
- 1894. godine počela je prodaja Coca-Cole u bocama.
- Moskva je 1918. godine opet postala glavni grad Rusije nakon što je tu titulu 215 godina nosio Sankt Peterburg, odnosno od 1914. godine Petrograd.
- Nesreća St. Francis brane u Kaliforniji uzrokovala je Poplavu u kojoj je 1928. godine poginulo 400 ljudi.
- Mahatma Gandhi je 1930. godine započeo tzv. Dandi marš.
- Od današnjeg dana 1933. godine koristila je Hitlerova Njemačka poznatu crvenu zastavu sa svastikom.
- Austrijanci su 1938. godine saznali što točno znači Hitlerov slogan „Svi Nijemci u jednoj državi“. Referendumom koji je održan pod strogim nadzorom nacista, tako da su oni doslovno vidjeli tko je bio „za“, a tko „protiv“ pripajanja Austrije Njemačkoj došlo je do Anschlussa.
- Znameniti izumitelj Robert Bosch umro je na današnji dan 1942. godine u prilično visokoj dobi od 80 godina.
- 1940. godine potpisan je Moskovski mirovni sporazum čime je završen Zimski rat između Finske i Sovjetskog Saveza.
- Američki predsjednik Truman iznio je 1947. godine svoju tzv. Trumanovu doktrinu pred Kongresom SAD-a.
- Sjeverna Koreja je 1993. godine objavila kako se planira povući iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Non-Proliferation Treaty - NPT), te je odbila inspektorima prilaz nuklearnim postrojenjima.
- Na današnji dan 2003. godine ubijen je u Beogradu predsjednik vlade Republike Srbije Zoran Đinđić. Pogođen je snajperskim hicem u 12 sati i 25 minuta ispred zgrade srpske Vlade u Beogradu.
 
Rođeni na današnji dan su: Karlo Valois, grof Valoisa i titularni Latinski Car (1270.),  irski filozof George Berkeley (1685.), Gustav Robert Kirchhoff, njemački fizičar i kemičar (1824.), hrvatski filozof Gajo Petrović (1927.), Olga Pivec, hrvatska glumica (1941.), španjolski nogometni trener Javier Clemente (1950.), Steve Harris, američki glazbenik (1956.), bosanskohercegovački političar Milorad Dodik (1959.), Mary Nevill, engleska igračica hokeja na travi (1961.), njemački nogometni trener Andreas Köpke (1962.). 
 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

Zbog počinjenih prekršaja uhićeni te nakon žurnog postupka završili u zatvoru

Na Graničnom prijelazu Stara Gradiška pronađena droga

VIJESTI

Tjedni nadzori prometa na cestama

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"