Umro Stjepan Radić

Dogodilo se na današnji dan 8. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.08.2019
Umro Stjepan Radić


 1830. u Brodu pala je kiša nakon 46 dana suše i velikih vrućina. Gotovo čitav urod je uništen, uključujući i vinogradarski.

1909. Ferijalni klub „Marsonija“ pozvao je putem lokalnog lista Posavska Hrvatska napredno brodsko đaštvo da doprinese osnivanju pučke knjižnice i čitaonice u Brodu. 

1915. rođen je u Podvinju Ivan Buković Ćiro. Bio je lijevo orijentirani metalski radnik koji je u tijeku Drugog svjetskog rata imao važne političke funkcije u komunističkoj partiji na području Broda i Slavonije. Umro je u svibnju 1989. godine. 

1928. Na današnji dan umro je hrvatski političar Stjepan Radić. Njegova je smrt bila posljedica komplikacija nastalih pri atentatu u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Naime, u Stjepana Radića pucao je iz revolvera srpski zastupnik Puniša Račić, koji je tom prilikom ubio Đuru Basarićeka i Pavla Radića (nećaka Stjepana Radića). Stjepan Radić ukupno je nakon atentata poživio još oko 50 dana. Njegovo zdravstveno stanje nakon ranjavanja dodatno je bilo otežano i zbog dijabetesa od kojeg je bolovao. Umro je na današnji dan u Zagrebu, u 58. godini života. Povodom njegovog pokopa skupio se izrazito velik broj ljudi u Zagrebu, a sahranjen je na Mirogoju.

1928. Osmog kolovoza čamdžija Ibro Lisak dobio je dozvolu da čamcem na vesla prevozi putnike iz Slavonskog u Bosanki Brod. Linija je uspostavljena od improviziranog pristaništa na Savi ispod glavnog gradskog trga do suprotne bosanske obale i pristaništa koje se nalazilo ispod Lisakove kuće. Dnevno preveslavajući Savu i pedesetak puta Lisak je održava ovu liniju preko 40 godina i za mnoge generacije Brođana bio je zaštitni znak Save u oba Broda. 

1940. u Slavonskom Brodu mjesna organizacija HSS-a organizirala je u svojim prostorijama u Ulici Ante Starčevića 53 svečanu zadušnicu na spomen blagopokojnog Stjepana Radića. U programu je sudjelovao zbor Hrvatskog pjevačkog društva Davor. 

1942. poznati animirani film Walta Disney-a „Bambi“ po prvi puta se prikazuje u kinima.

1946. poletio je najveći bombarder do tada napravljen – moćni B-36 s nadimkom „Peacemaker“ (Mirotvorac).

1988. Ruske trupe počele su povlačenje iz Afganistana nakon sedam godina okupacije.

1991. Srušio se varšavski radijski toranj, najviša građevina u povijesti (646 metara).

1992. Hrvatski košarkaši osvojili su srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

1992. Brod je napadnut iz zrakoplova bombama i raketama tipa Mawerick. Na Mikrorajonu srušena je gotovo cijela ulica, a kuća obitelji Opačak je sravnjena sa zemljom. Rakete su pogodile i nogometni stadion i školsko igralište u Podvinju. Poginulo je šestero ljudi, a 30 ranjeno. Na Bosanski Brod bačeno je desetak bombi „krmača“. Raketiran je i bombardiran most, koji je već od ranije dosta oštećen. Četiri „krmače“ namijene mostu pale su na lijevu obalu i jako oštetile naselja u blizini mosta. 

2014. Fra Luka Markešić, istaknuti franjevac, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća preminuo u 77 godini života u Sarajevu.

2017. Na mjestu srušene pravoslavne crkve u središtu Nove Gradiške postavljena je spomen ploča, a nova manja pravoslavna crkva bit će izgrađena kod pravoslavnog groblja.

Rođeni: Emiliano Zapata, meksički revolucionar (1879.), Alija Izetbegović, bosanski političar i državnik (1925.), američki glumac, Dustin Hoffman (1937.), Esma Redžepova, makedonska pjevačica i humanitarka (1943.), hrvatska glumica, Sanja Vejnović (1961.), Rashard Lewis, američki košarkaš (1979.), švicarski tenisač, Roger Federer (1981.).

Umrli: Emil Škoda, češki industrijalac (1900.), Stjepan Radić, hrvatski političar (1928.), Janko Polić Kamov, hrvatski književnik (1910.), Edgar Douglas Adrian, britanski liječnik i nobelovac (1977.), Dragutin Horkić, prozaik i dramski pisac (2009.).

Zadnje vijesti

Ovih blagdana činite dobro uz Hrvatski Crveni križ i Rakuten Viber

Nastavljaju se bogati adventski programi

Nakon tri godine gradnje otvorena Poliklinika u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno