Umro Stjepan Radić

Dogodilo se na današnji dan 8. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.08.2019
Umro Stjepan Radić


 1830. u Brodu pala je kiša nakon 46 dana suše i velikih vrućina. Gotovo čitav urod je uništen, uključujući i vinogradarski.

1909. Ferijalni klub „Marsonija“ pozvao je putem lokalnog lista Posavska Hrvatska napredno brodsko đaštvo da doprinese osnivanju pučke knjižnice i čitaonice u Brodu. 

1915. rođen je u Podvinju Ivan Buković Ćiro. Bio je lijevo orijentirani metalski radnik koji je u tijeku Drugog svjetskog rata imao važne političke funkcije u komunističkoj partiji na području Broda i Slavonije. Umro je u svibnju 1989. godine. 

1928. Na današnji dan umro je hrvatski političar Stjepan Radić. Njegova je smrt bila posljedica komplikacija nastalih pri atentatu u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Naime, u Stjepana Radića pucao je iz revolvera srpski zastupnik Puniša Račić, koji je tom prilikom ubio Đuru Basarićeka i Pavla Radića (nećaka Stjepana Radića). Stjepan Radić ukupno je nakon atentata poživio još oko 50 dana. Njegovo zdravstveno stanje nakon ranjavanja dodatno je bilo otežano i zbog dijabetesa od kojeg je bolovao. Umro je na današnji dan u Zagrebu, u 58. godini života. Povodom njegovog pokopa skupio se izrazito velik broj ljudi u Zagrebu, a sahranjen je na Mirogoju.

1928. Osmog kolovoza čamdžija Ibro Lisak dobio je dozvolu da čamcem na vesla prevozi putnike iz Slavonskog u Bosanki Brod. Linija je uspostavljena od improviziranog pristaništa na Savi ispod glavnog gradskog trga do suprotne bosanske obale i pristaništa koje se nalazilo ispod Lisakove kuće. Dnevno preveslavajući Savu i pedesetak puta Lisak je održava ovu liniju preko 40 godina i za mnoge generacije Brođana bio je zaštitni znak Save u oba Broda. 

1940. u Slavonskom Brodu mjesna organizacija HSS-a organizirala je u svojim prostorijama u Ulici Ante Starčevića 53 svečanu zadušnicu na spomen blagopokojnog Stjepana Radića. U programu je sudjelovao zbor Hrvatskog pjevačkog društva Davor. 

1942. poznati animirani film Walta Disney-a „Bambi“ po prvi puta se prikazuje u kinima.

1946. poletio je najveći bombarder do tada napravljen – moćni B-36 s nadimkom „Peacemaker“ (Mirotvorac).

1988. Ruske trupe počele su povlačenje iz Afganistana nakon sedam godina okupacije.

1991. Srušio se varšavski radijski toranj, najviša građevina u povijesti (646 metara).

1992. Hrvatski košarkaši osvojili su srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

1992. Brod je napadnut iz zrakoplova bombama i raketama tipa Mawerick. Na Mikrorajonu srušena je gotovo cijela ulica, a kuća obitelji Opačak je sravnjena sa zemljom. Rakete su pogodile i nogometni stadion i školsko igralište u Podvinju. Poginulo je šestero ljudi, a 30 ranjeno. Na Bosanski Brod bačeno je desetak bombi „krmača“. Raketiran je i bombardiran most, koji je već od ranije dosta oštećen. Četiri „krmače“ namijene mostu pale su na lijevu obalu i jako oštetile naselja u blizini mosta. 

2014. Fra Luka Markešić, istaknuti franjevac, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća preminuo u 77 godini života u Sarajevu.

2017. Na mjestu srušene pravoslavne crkve u središtu Nove Gradiške postavljena je spomen ploča, a nova manja pravoslavna crkva bit će izgrađena kod pravoslavnog groblja.

Rođeni: Emiliano Zapata, meksički revolucionar (1879.), Alija Izetbegović, bosanski političar i državnik (1925.), američki glumac, Dustin Hoffman (1937.), Esma Redžepova, makedonska pjevačica i humanitarka (1943.), hrvatska glumica, Sanja Vejnović (1961.), Rashard Lewis, američki košarkaš (1979.), švicarski tenisač, Roger Federer (1981.).

Umrli: Emil Škoda, češki industrijalac (1900.), Stjepan Radić, hrvatski političar (1928.), Janko Polić Kamov, hrvatski književnik (1910.), Edgar Douglas Adrian, britanski liječnik i nobelovac (1977.), Dragutin Horkić, prozaik i dramski pisac (2009.).

Zadnje vijesti

Nesreća na A3 kod Lužana: Na radnika pao reklamni pano i usmrtio ga?

Uz mlade folkloraše ponovo se igralo "kolo na dva štuka"

U Vrpolju održana 1. smotra folklora "Mi smo društvo još od davni' dana".

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Uz mlade folkloraše ponovo se igralo "kolo na dva štuka"

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina