Umrla od srčanog aresta, ne zbog cijepljenja

Nakon što je primila cjepivo AstraZeneca, 88-godišnjoj ženi pozlilo je u ambulanti u Starim Perkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji. Nedugo nakon toga je umrla.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.02.2021
Umrla od srčanog aresta, ne zbog cijepljenja


 Vijest je ranije danas potvrdio ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković koji je dodao kako su sve su službe obaviještene o tome te da je istraga je u tijeku.

Smrt nije povezana s cijepljenjem

Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem, priopćeno je iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode i HZJZ-a, piše HRT.

Prema zaprimljenim informacijama, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca. Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja, odnosno isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

​"Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 % u dobi starijoj od 65 godina", stoji u priopćenju.

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"