'Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu' odgovorit će na brojna pitanja...?

Muzej Brodskog Posavlja i Umjetnička organizacija 'Otvoreni likovni pogonorganiziraju Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu. O čemu je riječ? Doznajte u nastavku...

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.09.2019
'Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu' odgovorit će na brojna pitanja...?
 Riječ je o višegodišnjem programu Otvorenog likovnog pogona koji se realizira kao mentorirana produkcija radova mladih umjetnika/ca uz umjetničko vodstvo Kristine Leko, autorice programa. Program je u 2018. godini proveden u Šibeniku i Osijeku a ove se godine prvi puta realizira i u Slavonskom Brodu. U fokusu su uvijek lokalno relevantne teme koje mladi umjetnici razrađuju u razgovorima s građanstvom - građani/ke najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici. Stoga je sastavni dio ovogodišnjeg programa seminar na kojem će umjetnici/ce zajedno s građanima/kama osmisliti umjetničke projekte na važne teme Slavonskog Broda.

 
Dođite u utorak,17. rujna u 17 sati u Muzej Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40. Bez obzira jeste li zainteresirani umirovljenici, mladi ili pak stručnjaci ili studenti... Svi, baš svi ste dobro došli!
 
Kako je živjeti u Slavonskom Brodu? Što u njemu volite a što vas smeta? Sudjelujete li u javnom životu grada? Imate li osjećaj da možete doprinijeti nekoj pozitivnoj promjeni u njemu? Jeste li sami pokušali nešto učiniti? Poznajete li umjetnike u svom gradu?
Može li umjetnost doprinijeti rješenju nekog problema? Znate li za kakav primjer u kojem su se umjetnici angažirali za neku stvar u gradu – kako je to izgledalo? Imate li sami ideju kako bi s umjetnicima mogli svratiti pažnju na neki problem, okupiti građane oko njega ili ponuditi rješenje?
 
Seminar će voditi Kristina Leko, umjetnica (OLP Zagreb/UDK Berlin); Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja (Slavonski Brod); Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti (OLP Zagreb); Vesna Vuković, kustosica (BLOK Zagreb). Na seminaru će se razraditi prijedlozi za umjetničke intervencije a njihova javna izvedba predviđena je za subotu i nedjelju, 28. i  29. rujna 2019. u javnom prostoru grada. O lokaciji izvedbe kao i o samim intervencijama izvijestit ćemo 20. rujna.
 
Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je program umjetničke organizacije 'Otvoreni likovni pogon'. Cilj je programa jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Umjetničko vodstvo programa potpisuje Kristina Leko a kustosko-produkcijski tim ovogodišnjeg programa u Slavonskom Brodu čine kustosica Muzeja Brodskog Posavlja Danijela Ljubičić-Mitrović i Maša Štrbac, voditeljica ureda Otvorenog likovnog pogona. Program u 2019. podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Grad Slavonski Brod.
 
Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru.
 
naslovna fotografija by Danijela Ljubičić-Mitrović 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji