Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu

Otvoreni likovni pogon i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju mlade umjetnike i umjetnice do 33. godine starosti da se prijave za sudjelovanje na seminaru na kojem će zajedno s građanima*kama Slavonskog Broda osmisliti privremene umjetničke intervencije na teme koje su relevantne za život u tom gradu. Sastavni dio prijave je prijedlog intervencije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.05.2019
Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu


 Građanske inicijative imaju važnu ulogu u njegovanju demokracije u suvremenom društvu te često upravo one postavljanju pitanja od vitalnog značaja za funkcioniranje zajednice. Građani*ke najneposrednije doživljavaju  prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici i njihovo je pravo da se o tome javno izjasne. Snaga njihove poruke može biti veća ako se  poruka artikulira  vizualnim simbolom ili akcijom u javnom prostoru i tu umjetnici*ce mogu dati svoj doprinos.

Prijaviti se može individualno ili u grupi. Poželjno je da je predlagatelj*ica iz istočnog dijela Hrvatske ili da ima veze s tim područjem. Predložene intervencije mogu biti performans, happening, flash-mob, privremena prostorna instalacija i sl. Posebno ćemo vrednovati prijedloge u kojima sudjeluju građani*ke. Jedna osoba ili grupa može se natjecati samo s jednim prijedlogom.

Rok za prijavu je 7. lipnja 2019.

Autori*ce odabranih prijedloga bit će pozvani*e na cjelodnevni dvodnevni seminar koji će se održati 17. i 18. rujna ove godine  u prostorima Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.  Nakon seminara će odabrani*e umjetnici*ce biti pozvani da realiziraju svoje intervencije u slijedećih tjedan dana. Javna prezentacija intervencija održat će se 28. i 29. rujna 2019. Građani i građanke Slavonskog Broda biti će pozvani*ne da sudjeluju u seminaru i dadu svoje sugestije i komentare na pristigle prijedloge. Muzej Brodskog Posavlja i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon odabrane će prijedloge podržati financijski i logistički. Za autore*ice odabranih prijedloga predviđen je honorar u iznosu od 1.500 HRK bruto, te pokrivanje materijalnih i produkcijskih troškova za realizaciju rada u iznosu od ca 1.500 HRK bruto.

Predavačice na seminaru su (abecednim redom):

Kristina Leko, umjetnica, osnivačica organizacije Otvoreni likovni pogon, docentica za umjetnost u javnom prostoru i umjetnost u zajednici na Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin

Danijela Ljubičić-Mitrović, prof. likovne kulture, viša kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja

Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja voditeljica Galerije ULUPUH, od 2019. voditeljica Ureda Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon

Vesna Vuković, kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, su-osnivačica i članica kustoskog kolektiva BLOK

Prijavljuje se putem online prijavnice: https://form.jotformeu.com/OLP_prijavnice/slavonski-brod-2019-prijavnica

Prijava treba sadržavati tj. navesti: problem koji se radom adresira, opis rada s načinom izvedbe, ciljanu publiku i sudionike*ce, okvirni troškovnik te kratku biografiju autora*ice ili članova autorskog tima. Poželjno je priložiti vizualni materijal (skice, fotomontaže, maksimalno 10 dokumenata, svaki do 200 KB). 

Prijavu molimo poslati do 7. lipnja 2019. godine. Pitanja možete uputiti na adresu ured@otvorenilikovnipogon.org, do 6. lipnja. Prijavljeni*e će o rezultatima biti obaviješteni do 21. lipnja 2019. 

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODU je suradnički projekt Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon Zagreb i Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod uz  potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade „Kultura nova“ i Grada Zagreba.

O organizaciji: Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je projekt OLP-a tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara.

Web: http://www.otvorenilikovnipogon.org/

Blog: https://otvorenilikovnipogon.home.blog/

Naslovna fotografija: Lana Stojičević: Kad ne dime tvornički dimnjaci, Šibenik, 2018, projekt realiziran unutar Umjetničkog pojmovnika javnog prostora 2018. Foto: Goran Radošević

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu