Ultramaraton Kašić - Slavonski Brod u čast poginulim "Kobrama", pripadnicima 3. bojne 3. gardijske brigade "Kune"

Povodom sjećanja na legendarnu 3. gardijsku brigadu ‘Kune’ , 7. kolovoza, Ultramaraton klub ‘Mazator’ iz Slavonskog Broda organizira ultramaraton u čast poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade, 3. bojne - Kobre-

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.08.2020
Ultramaraton Kašić - Slavonski Brod u čast poginulim "Kobrama", pripadnicima 3. bojne 3. gardijske brigade "Kune"


 "Organizirali smo ovaj ultramaraton u sjećanje na dečke koji su prvi puta udahnuli ovozemaljski život u majčinom naručju, u srcu slavonske ravnice, a izdahnuli u prkosnom kršu i kamenu zadarskog zaleđa braneći raskošne ljepote Dalmacije i domovine Hrvatske. Tu činjenicu je prekrila paučina i želimo ju maknuti ovim Memorijalom. Također nam je želja na simboličan način Brođane vratiti u svoj grad, trkačkim korakom od Kašića do njihovog grada Slavonskog Broda", kažu slavonskobrodski ultramaratonci.

Start ultramaratona je predviđen 7.kolovoza 2020. godine, u 17 sati, u Kašiću (kod spomenika poginulim 'Kobrama'), a cilj u Slavonskom Brodu (kod spomenika 3. gardijskoj brigadi – Kune , Ulica grada Vukovara) 9. kolovoza, oko 20 sati. Koncept ultramaratona je zamišljen na način da 9 ultramaratonaca etapnim trčanjem pretrči ukupnu dužinu trase od oko 500 kilometara. Osebujnost ove priče je u tome što se radi o neprestanom etapnom trčanju bez prekida (oko 55 sati) što predstavlja simboliku vječnog življenja tih hrabrih vitezova, ali i to da njihovi životi smrću nisu prestali postojati. 

"Poštivajući epidemiološke mjere i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske odustali smo od organiziranog dočeka ultramaratonaca kod spomenika poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade ‘Kune’, ali postoji način da 9. kolovoza zagrlimo sve naše pale slavonske sokolove. Pozivamo svoje sugrađane da 9. kolovoza pronađu jedan mali trenutak u tom danu Gospodnjem i da sa svojom obitelji dođu kod spomenika odsutnima te zapaljenom bijelom svijećom i molitvom u srcu odaju počast zgaslim životima naših sugrađana. Neka naša djeca dodirnu te reljefe u spomeniku, poslagane u Njihova imena i prezimena. Plamom bijele svijeće odajmo počast već godinama od krika i boli naboranim srcima majki i očeva koji su Domovini poklonili svoje kćeri i sinove. Odajmo tom svijećom počast našim palim anđelima, svoj djeci našeg Grada čije su živote ugasili neljudi. Neka gori ta Vaša svijeća u čast neodigranim utakmicama očeva i sinova, neproslavljenim rođendanima i negrljenjima. Starimo, vrijeme nas ne čeka i paučina zaborava je sve više prisutna, no to je nedovoljan razlog da bi zaboravu prepustili naše hrvatske branitelje i isplakane suze iz brodskih očiju", poručuju slavonskobrodski ultramaratonci.

Nositelji ultramaratona ‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’ su tihi ljudi s neopisivom količinom ljubavi prema svom Gradu i Domovini, Tomislav Marinović, Marko Bićanić, Ivica Ostrun, Duško Štrbac (Pakrac), Marino Kavka (dijete iz osnovno-školske klupe), njegov otac Srećko Kavka (foto-video), Josip Jelić, Vedran Dulj, Boris Predmerski i Krešimir Šimić.

"Drage majke i očevi poginulih hrvatskih branitelja, udovice, djeco, civilni stradalnici Domovinskog rata, hrabri naši živući hrvatski ratnici onog vremena, znajte da ste Vi ponos nas ultramaratonaca, ratnika ovog vremena, te da ovim pothvatom Mi ne želimo pljesak, već želimo biti vaša nepresušna snaga", zaključuju slavonskobrodski ultramaratonci.

Zadnje vijesti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

Prouzročio prometnu nesreću s 2,09 promila alkohola u organizmu

I brodsko-posavska policija u akciji “Dani sigurnosti u prometu”

VIJESTI

Puna inspiracije – skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

FOTO GALERIJA

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD